Blickar redan nu mot fredagens match i spanska la liga där Rayo Vallecano gästas av Athletic Bilbao hemma på Vallecas. Två lag som sitter inne på en riktigt fin form och som brukar bjuda på offensiv fotboll. Med tanke på tabelläget hos lagen så tror jag det kan bli en småtrevlig match med många chanser åt båda håll.

  • Match: Rayo – Athletic
  • Spel: över 2,5 mål
  • Odds: 1,63 @ unibet
  • Insats: 6,5/10 units
  • Spelstopp: 21:00

Rayo Vallecano var länge illa ut den här säsongen då man slogs i botten av tabellen för bara en par månader sedan. Men efter detta har man bara ångat på, och efter förra omgångens seger mot Granada (3-0) så står det klart att Rayo spelar i la liga även nästa säsong. Man har ett otroligt flow i laget just nu och även fast man säkrat nytt kontrakt så ligger nu fokus på att ta sig förbi Valencia i tabellen, som ligger två poäng framför. Även fast man haft en del jobbiga skador under säsongen så har andra spelare klivit fram, och framförallt så har Rayo en tydlig spelidé som alla i truppen känner till. Det finns inga stora stjärnor i det här laget men man har fått fart på spelare som inte direkt var eftertraktade på marknaden inför säsongen. Anfallare Joaquín Larrivey är en av dessa spelare, som man hämtade från Mexiko inför den här säsongen. Han har verkligen blommat ut nu på andra halvan av säsongen och är lagets bästa målskytt på 12 fullträffar. Sedan har vi även Alberto Bueno som hämtades in från Valladolid, en mycket underskattad spelare som skuggar Larrivey på 11 mål så här långt. Men försvarsmässigt är inte Rayo något stabilt lag, man har även släppt in flest mål i hela ligan så här långt. Det känns därför inte särskilt troligt att man skulle hålla nollan mot ett offensivt skickligt Athletic.

Rat avtjänar fortfarande en avstängning och kommer inte till spel i helgen. Vi sätter även frågetecken för Lass, Viera och Castillo.

Athletic Bilbao har legat med i toppen av tabellen hela säsongen och tog ett ordentligt kliv mot Champions League i förra omgången. Man besegrade nämligen Sevilla på hemmagräs med 3-1, något som innebär att man har ett stadigt grepp om den åtråvärda fjärdeplatsen. Sex poäng ner till Sevilla samt bättre inbördes möte innebär att man endast behöver plocka en seger på de tre avslutande matcherna för att säkra CL-kval. Man har med andra ord massor att spela för här och vi får nog se ett väldigt hungrigt bortalag som vill göra klart det här så fort som möjligt. Det är framförallt offensiven som utmärker sig hos baskerna där man oftast pumpar på i 90 min och kommer till en hel del lägen. Det såg vi inte minst mot Barcelona (1-2) för ett par omgångar sedan då man var värda minst två baljor framåt på alla lägen som skapades. Aritz Aduriz har en fantastisk säsong bakom sig och även fast jag inte är överförtjust i spanjoren så kan man inte blunda för 16 mål och 8 assist på 25 matcher från start. Kikar vi till försvaret så har Athletic blivit mycket bättre än förra säsongen, men jag tycker fortfarande att det finns en del att slipa på. Laporte har varit helt fantastisk match efter match, men jag är inte lika imponerad av San José, som nu får spela i Gurpegis skadefrånvaro.

Ett avbräck offensivt i den här matchen då Muniain åkte på sitt femte gula kort senast och därmed är avstängd. Men jag tycker det finns bra ersättare hos Athletic och känner mig därför relativt lugn. Sedan tidigare har man även Kike Sola, Gurpegi, Saborit, Gomez samt Ekiza på skadelistan.


Vi kan nog förvänta oss en väldigt offensiv fotboll här då det är två lag som inte brukar spara på krutet direkt. Rayo framkallar oftast lite ”raggarfotboll” och ser vi till lagets fem senaste matcher så har man klivit över den här linan varenda gång. Jag testar mig därför på en insats strax över medel på minst tre mål i matchen!

/e@sy