Staden Winnipeg fick inte uppleva något NHL-slutspel, men en UFC-gala får dem när Kanada står som värd denna gång. Ett tilltänkt matchkort som har spräckts på några håll får nu se en match i den lätta-tungviktsklassen som huvudattraktion där vi har en drabbning mellan två veteraner i form av Rashad Evans och Dan Henderson. En match där oddsfördelning har väckt ett stort intresse hos mig där mina funderingar är densamma ända sedan matchen spikades. Jag gillar det här spelet.

  • Sport: Kampsport/MMA
  • Liga: UFC
  • Match: Rashad Evans – Dan Henderson
  • Spel: Evans
  • Odds: 1,87 @ Nordicbet
  • Units: 8/10
  • Spelstopp: 16/6 04.00

En kortare bakgrund till kvällens gala, som är den allra första i den kanadensiska provinsen Manitoba, är att main card-matcher som Barao-Wineland och Shogun-Nogueira har strukits pga skador, och därmed har den här flyttats upp som huvudmatch med skillnaden att den kommer gå i 3 ronder istället för 5, vilket brukar vara schemalagt i ett sk main event i vanliga fall. I överlag ett svagt matchkort för att vara en pay per view-gala, men med ett fåtal ljusglimtar. Notera tiden för spelstoppet då galan drar igång natten mot söndag.

Rashad Evans (17 vinster, 3 förluster, 1 oavgjord) gjorde sig ett namn i programmet Ultimate Fighter när det begav sig, en turnering som han imponerande nog lyckades vinna som tungviktare. Därefter har han hunnit med att möta några av de främsta namnen i viktklassen där han, dock något ytterst kortvarigt, var mästare för ett par år sedan. Kommer nu från en svag insats där han förlorade mot ”Lil Nog” för strax över 4 månader sedan i en väldigt jämn match, men med en prestation som i överlag var en stor besvikelse. Innan dess hade han inte mycket att säga till om i en titelmatch mot sin gamle stallkamrat och den så vansinnigt dominante Jon Jones, en match som också gick till domslut.

Dan Henderson (29 vinster, 9 förluster) är nu inne på sin tredje sejour i UFC, och med titlar i såväl Pride som Strikeforce får den gamle ”Hendo” ses som en legendar i den här sporten. Återkomsten har dock inte varit fullt så lyckad, även om det började väl med ett krig på 5 ronder och en seger mot Shogun i det som röstades fram som årets MMA-match 2011. En skada satte stopp för en titelmatch mot den tidigare nämnde Jon Jones där en eventuell titel eliminator mot Lyoto Machida förlorades via ett delat domslut i början av året. Utöver den totala rutinen som han bär med sig från den här grenen så var han med i USA:s brottningslandslag i de olympiska spelen både 1992 och 1996 – vilket var ett bra tag sedan.

sugarrashaddanhendo

”Sugar” Rashad (till vänster) är kanske inte lika meriterad som sin motståndare, men när handskarna väl läggs upp på hyllan så vill jag nog tro att han kommer bli uppskattad som en av de absolut främsta i viktklassens historia. Det jag skulle vilja se som hans främsta egenskap är hans jämnhet och allsidighet där han helt enkelt är ”bra på att vinna”, därav förvåningen över förlusten senast i en match där båda kombattanterna var ruskigt passiva och det hade kunnat gå åt vilket håll som helst. När oddsen släpptes till den här matchen så startade ett antal spelbolag på 1,90-1,90, och sett till fördelningen så får det ses som den jämnaste huvudmatchen i UFC under det här kalenderåret. Jag vill dock lyfta fram den ena herren som favorit, där jag ser ett bra värde på Evans.

Dan Henderson fyller 43 år senare under den här sommaren, och även om motståndaren inte heller har någon större utveckling framför sig, så vill jag nog tro att Hendo kan vara än mer på nedgång. Knäskadan som han ådrog sig för snart ett år sedan och som tvingade fram ett uppehåll var inte direkt det han behövde så här sent i karriären, där han såg väldigt trög ut senast. Han hade ingen som helst chans att etablera något offensivt mot en snabb Machida, och även om Evans inte direkt är någon större counter striker i jämförelse med det så har han egenskaper som är till hans fördel i den här matchningen.

Det här är två väldigt framgångsrika brottare i grunden. Med det sagt, så kommer inte det här utveckla sig till någon brottningsmatch där jag är övertygad om att det här kommer hållas stående under större delar där matchen fortfarande är levande. Henderson har en riktigt tung högerslägga vilket har släckt lyset på ett antal motståndare genom åren och som även kan avsluta här, men jag anser att Evans är bättre rustad för att kamma hem detta rond för rond.

Rashad Evans är väldigt snabb och atletisk, vilket jag ser som hans främsta fördel mot någon som är mer trög i rörelseschemat. Det tillsammans med hans förmåga att mixa upp sin offensiv gör att han bör vara bättre beväpnad till att plocka poängen från distans. En annan nyckel är hans försvar på uppemot 80 procent av slagen mot huvudet, och håller han motståndet på utsidan och undviker den tunga högern så är han på god väg mot en seger.


Medan oddsen på Sugar sakteligen har börjat droppa hos majoriteten av spelbolagen (Bet365 ger 1,72 i nuläget) så ligger Nordicbet kvar med sitt, vilket är fel enligt mig. I mina ögon ska Rashad vara favoriten där jag ger honom ett antal procents större segerchans än de dryga 53,5 som han är värderad till i dagsläget. Evans spelas som vinnare där jag misstänker att han kommer grinda till sig ett inte alltför vackert domslut.

/Puyol