Mer kampsport, mer UFC. Efter en större weekend i Las Vegas så beger vi oss nu till Orlando i det som blir årets sista gala och något som avslutas med en titelmatch i lättvikt. Rafael Dos Anjos går in till sitt första försvar mot den populäre Donald Cerrone som har fått vänta länge och gått många matcher för att få den här möjligheten – tror dock att han kan komma upp kort vid målsnöret på nytt. Kan favoriten radera ut Pettis, så kan han nog även radera ut det här motståndet.

  • Match: Rafael Dos Anjos – Donald Cerrone
  • Spel: Dos Anjos
  • Odds: 1,52 @ Betsson
  • Units: 4/5
  • Spelstopp: 05.30 20/12

Rafael Dos Anjos fullbordade en riktigt fin saga när han dominerade Anthony Pettis från start till mål för lite mer än ett halvår sedan – en Anthony Pettis, som kan ha störts och påverkats av ett väldigt tidigt slag mot ögat, som framstod som extremt svårslagen under den perioden. Dos Anjos sågs enbart som en grappler när han välkomnades till UFC där han dessutom inledde med två förluster, men ett flertal år senare har utvecklingskurvan pekat spikrakt uppåt och över de 10 senaste matcherna han har gått så har den enda förlusten kommit till mot en obesegrad Khabib Nurmagomedov som hade varit mästare om han hade varit skadefri. Något RDA inte behöver bekymra sig över här, och det är ett oerhört imponerande facit i en väldigt tät lättviktsklass. Även utmanaren Donald Cerrone sitter inne på en riktigt fin svit på 8 raka segrar. Senaste förlusten? Mot just Rafael Dos Anjos där han blev dominerad över merparten av det mötet på 3 ronder. ”Cowboy” har blivit bättre sedan dess, men det gäller som bekant även brassen. Jag vill, på förhand med hans egenskaper, ge RDA goda möjligheter till att vinna även det här mötet och gå segrande ur sitt allra första titelförsvar.

Det finns väldigt mycket att gilla med Cowboy Cerrone. Han är en riktigt vass striker, speciellt med en väldigt fin och farlig sparkteknik där han är väldigt skicklig på att attackera ben såväl som kropp och huvud med vänstern, något han kan landa med relativt frekvent. Han är även en slipad grappler, speciellt offensivt där han är skicklig på att hitta attacker från ett flertal positioner. Det är dock något jag i relativt stor utsträckning vill utesluta, speciellt då jag har väldigt svårt att se honom jobba från topp, mot en så pass erfaren jiu jitsu-utövare som han ändå går upp emot här. Jag vill dock även tro att hans striking kommer minimeras väldigt mycket. Under denna vinstsvit har en klar majoritet av motstånden varit lämpliga matchningar. Undantaget Benson Henderson där Cerrone antagligen inte gjorde sig förtjänt av poängsegern, där Cowboy har fått möjligheten att etablera och utnyttja det han är bäst på, dvs rena slagdueller på avstånd. Skulle det här mötet gå 5 ronder (25 minuter) ut, så skulle jag nog tro att endast ett fåtal minuter kommer äga rum under sådana förhållanden.

Rafael Dos Anjos har gått en lång väg från att vara den begränsade grapplern han var för några år sedan där huvudtränaren Rafael Cordeiro har varit lysande för hans utveckling. Han har förbättrat sin striking enormt i samtliga aspekter, hans brottning har effektiviserats och hans ”top game” på mattan är lysande. Till det är hans atletiska förmågor kanske aningen underskattade där han är väldigt kvick samt explosiv och han har redan bevisat att han kan bibehålla en hög och jämn nivå över flera ronder.

Jag tror även att starten kan bli väldigt viktig, och det är även här jag menar på att brassen kan koppla ett tidigt övertag. Cerrone har, utöver en förmåga att inte komma upp i nivå i de riktigt stora matcherna, alltid haft en tendens till att vara något av en ”slow starter”. Det i jämförelse med Dos Anjos som brukar gå för att sätta upp ett frenetiskt tempo från start.


Det här är godkända siffror när en vinnare ska plockas tvåvägs där exempelvis Unibet och Expekt står på 1,4 ggr. Dos Anjos har neutraliserat farliga strikers förr och har alltså redan besegrat Cerrone en gång där jag anser att han ska vara bra nog att vinna returmötet också. RDA har utvecklats till en aggressiv ”pressure fighter” som ska vara en lite större ”mismatch” för motståndet nu än vad han för drygt två år sedan. I merparten av det här mötet ska utmanaren tvingas röra sig bakåt där han blir något för ineffektiv. Rafael Dos Anjos att stå som segrare spelas med en insats över medel.

/Puyol