Fortsätter på den inslagna vägen med ytterligare ett spel hämtat från nattens UFC-gala i Montrealtitelmatchen avklarad där jag nu siktar in mig på en högoddsare som kan vara värt ett försök. Ett möte i ”catchweight” mellan två lätta tungviktare där Fabio Maldonado tar sig an Quinton ”Rampage” Jackson som är tillbaka i organisationen efter att ha varit borta i nästan 2,5 år. Luriga omständigheter kring det här mötet som spikades i veckan där favoriten tvingades hoppa av till en början. Även om jag fortfarande vill se honom som den troliga vinnaren så ligger spelvärdet hos det som måste vara utmanarens, med marginal, mest troliga vinnande metod.

  • Match: Quinton ”Rampage” Jackson – Fabio Maldonado
  • Spel: Maldonado via domslut
  • Odds: 6,50 @ Unibet
  • Units: 1,5/10
  • Spelstopp: 04.45 26/4

Det här kan bli något helt i publikens smak. En uppgörelse på fötterna där en majoritet av slagen kommer delas ut i fickan och jag skulle utgå från att vi inte kommer se ett enda nedtagningsförsök under den här bataljen. I övrigt vet jag inte riktigt vad man kan förvänta sig. Veteranen Quinton ”Rampage” Jackson har återvänt till UFC, efter en svag avslutning, för att gå rent mot sämre motstånd och det var först nu i början av veckan som man lyckades få med honom i den här matchen efter ett kontraktsbråk med sin förra arbetsgivare. Därmed ett visst frågetecken kring dagsformen, även om det oftast har varit en faktor under den senare delen av Rampages karriär som kanske inte alltid ger sitt yttersta under sina träningsläger.

I lätt-tungvikt har Fabio Maldonado, en brasiliansk slugger som har gjort sig någorlunda känd för att kunna absorbera en hel del stryk, har gått 5-3 i UFC mot i överlag mediokert motstånd. I ren grundkapacitet, sett över vad de båda kombattanterna har åstadkommit, är Rampage Jackson minst ett nummer större och en Rampage i gott slag kommer slå ut kvällens motstånd. Maldonado är oerhört begränsad och utgår endast från sin boxning i sina attacker och i sitt försvar. Det är dock även något som kan vändas till hans fördel, om han överlever inledningen, beroende på motståndets status.

Rampage, som inte har blivit utslagen sedan Pride-eran, är en teknisk power puncher medan Maldonado är en volume striker som är relativt bra på att sikta in sig mot kroppen. Med tanke på de märkliga omständigheterna kring den här matchen, som alltså var struken förra veckan, så vill jag nog ändå lyfta fram en viss risk för att favoriten inte har haft de optimala förberedelserna inför det här mötet. Skulle han inte klocka ett slag tidigt så är Maldonado kapabel till att nöta ner motståndet, om än inte på kraft, med tillräcklig precision.


Aningen förvånad över hur den raka segern (2,8) står sig jämfört med den vinnande metoden (6,5). Ett rejält hopp då jag har svårt att se mötets underdog vinna på något annat sätt. Maldonado slår sällan ut sina motståndare och kommer inte gå för ett lås, men kan vara tillräckligt aktiv för att kunna ro hem en jämn och tät poängseger. Rampage har ett bredare register, slår hårdare och ska ses som favorit till att vinna, samtidigt är det inte dumt att ifrågasätta var han står i nuläget. Maldonado att vinna på poäng och via ett domslut testas lågt.

/Puyol