UFC 144, den här gången i den stora kampsportsnationen Japan, närmare bestämt i Saitama. Vi har ett ruggigt spännande main card framför oss med Edgar vs Henderson som main event i en titelmatch i lättvikt. Mitt fokus går däremot till the co-main event i mötet mellan Jackson vs Bader i lätt tungvikt, där jag tycker att den ena liraren har större vinstchans än vad oddsen står på i nuläget.

  • Match: Quinton Jackson – Ryan Bader
  • Spel: Ryan Bader
  • Odds: 2,90 @ Unibet
  • Units: 3,5/10
  • Speltopp: 04.00 26/2

Quinton ”Rampage” Jackson, 33 år gammal, har ett record på 32-9 i MMA. Ni som kanske inte följer någon kampsport kunde bl.a. se honom som BA Baracus i den senaste A-Team filmen. Ryan Bader, 28 år, har 13-2 och vann Ultimate Fighter 8.

”Rampage” kallad (bärsärkagång ska vara den korrekta översättningen på svenska) har varit med i gamet ett tag, och han är väldigt stor i Japan sedan sin tid i organisationen Pride så han togs emot med stort jubel under invägningen. Mats Sundin-stor i Sverige om inte större, om man tänker så. Till och från så har man ifrågasatt hans vilja,  bl.a. i samband med hans filminspelning, där han vid ett tillfälle deklarerade att han var klar med kampsporten. Sagt men inte gjort, han kom tillbaka och gick en fight om titeln så sent som i höstas där han förnedrades av den fenomenale Jon Jones.

Bader såg ut att vara en talang på uppgång efter segern i TUF säsong 8. Efter 5 raka segrar i UFC så åkte även han på en förlust mot Jon Jones (den senare fick då göra upp om titeln vid den tidpunkten) och därefter förlorade han även mot den gamle mästaren Tito Ortiz i något som får ses som en enorm skräll då den sistnämnde är slut, mer eller mindre. Lite upprättelse senast när han slog veteranen Jason Brilz via knock och här får han gå en ny, viktig och svår fight på schemat.

Och viktig är den, för segraren här, eller snarare förloraren, kommer flyttas ner i hyllan och lär nog inte direkt bli prioriterad för några större fighter den närmsta tiden. Jackson har som sagt varit med ett tag, och den där förlusten senast tog nog ordentligt på självförtroendet då han var enormt chanslös mot Jones. Han vet nog om att han inte kommer kunna återta titeln som han hade för snart 4 år sedan. Hade den här fighten inte gått i Japan, där han har väldigt många fans och säkerligen vill visa upp sig från sin bästa sida, hade mina frågetecken varit större.

För ”Darth” Baders del är det ännu en chans för upprättelse efter en sämre period där han tappade i ranking, han har åldern inne och bör vara extremt motiverad om han fortfarande vill vara nämnd i denna division.

Jackson är såklart väldigt erfaren och ska faktiskt vara en duktig brottare även om man inte tänker mycket på det då han verkligen föredrar att hålla sig stående där han enbart använder sin boxning. Han har riktigt bra kräm i nävarna och han har släckt en del lampor hos motståndarna genom åren, och precis som alltid, så kommer hans game plan gå ut på att vara aggressiv och trycka framåt med sina händer.

Bader har i sin tur bra power i sina nävar han också även om han inte är lika teknisk och skicklig som sin motståndare i det området. Brottningen och hans förmåga att hålla top control på backen är hans främsta sidor. Det ska bli intressant att se hur det hela skulle utveckla sig när han väl går för en nedtagning.

Under invägningen på morgonen (svensk tid) kom det fram att Jackson hade missat vikten med ca 3 kg. Han har erkänt att han har haft en tuff training camp då han drabbades av en skada tidigt in. Svårt att säga hur det har påverkat honom och man vet ju inte om det på något sätt hämmar hans insats inatt, men klarar man inte av att hålla vikten så är det aldrig bra. Han säger själv att han aldrig har behövt skära ner så mycket vikt inför en fight som den här och det brukar inte vara något bra och hälsosamt tecken det heller.

OM den här fighten skulle hålla på i 2 ronder så tror jag nog att Bader, via en take down, kommer ha en av ronderna på poäng, och då kommer vi ha en öppen sista rond. En rond som kan vara 50/50 beroende på Jacksons cardio.

Redan innan dessa förutsättningar så kände jag att dagens underdog skulle ha lite bättre möjligheter än vad decimalerna stod på, men jag tycker att det blev ett ännu större frågetecken på den stora favoriten, och lyckas Bader ducka ifrån de tunga smällarna så kan vi få se en ”upset” när klockan är runt 5 på morgonen, svensk tid.

Oddsen har börjat röra sig nedåt och Ryan Bader spelas med en mindre insats.

/Puyol