Nu är vi inte alltför långt borta. Endast någon vecka kvar innan engelska Premier League sparkar igång igen, förhoppningsvis både med bra fotboll samt ett antal vinnarspel. Framtill avspark kommer ett antal långtidsspel presenteras, där jag väljer att inleda med en nedflyttningskandidat. För egen del skulle jag inte bli särskilt förvånad om ligan var en Birmingham-klubb fattigare till våren 2014 – vilket synas till 9 ggr pengarna.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Premier League, England
  • Match: Säsongsspel, Relegation betting (nedflyttning) 
  • Spel: Aston Villa
  • Odds: 9,00 @ Ladbrokes
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 13.45 17/8

Aston Villa har gått från att vara ett väldigt stabilt Premier League-lag, utan att nå några högre höjder, till att på senare tid mer bestämt tillhöra den nedre halvan. I de två senaste säsongerna har man landat på plats 15 (5 poäng upp på Wigan närmast under strecket) och 16 (2 poäng ner till Bolton) i tabellen, och även om marginalen kan ha sett något betryggande ut i slutändan så hade man stora bekymmer från start där man placerade sig runt omkring nedflyttningsstrecket.

Sedan drygt en vecka tillbaka har oddset stigit från 7,5 till 9,0. Med risk för ytterligare höjning. om än ytterst minimal sådan (personligen skulle jag bli väldigt förvånad), så väljer jag att spela redan nu, trots allt. För ett halvår sedan var min övertygelse att lagets existens skulle bygga på att 3 lag var tvunget att vara sämre snarare än att man lyckades spela sig kvar på egen styrka. Till viss del fick jag både rätt och fel, där laget spelade upp sig mot slutet medan lag som QPR och Reading var mer än mediokra för den här nivån. Till den här säsongen känns trion med nykomlingar (Cardiff, Hull och Crystal Palace) något mer profillöst än på många år, där det känns väldigt rimligt att dessa gäng står som relativt givna bidrag att ta steget tillbaka. Men om man jämför 9 ggr insatsen på att ”The Villans” flyttas ner medan exempelvis Norwich står i 4 ggr anser jag är helt vansinnigt. Jag blir inte förvånad om Aston Villa blir det sämst placerade laget av de som spelade i Premier League ifjol.

Paul Lambert Aston Villa

soccer-barclays-premier-league-aston-villa-v-reading-villa-park-390x285

Aston Villas ledning har under de senaste åren inte stått för några större satsningar på spelarmarknaden, där man har agerat väldigt sparsamt med fokus på yngre spelare. Oprövade kort så som Jores Okore (Nordsjaelland, Danmark), Nicklas Helenius (Aalborg, Danmark), Antonio Luna (Sevilla, Spanien), Aleksandar Tonev (Lech Poznan, Polen), Leandro Bacuna (Groningen, Holland) och Jed Steer (Norwich, England) är värvningarna som har gjorts (framtill den 31:a juli) medan spelare som Darren Bent, Shay Given och Richard Dunne ser ut att försvinna. Spelare som fick väldigt ont om speltid ifjol, men rutinerade pjäser som kan vara tillgångar i en väldigt ung grupp.

Paul Lambert, som i mitt tycke är en väldigt bra manager med stor potential, blev hårt kritiserad av lagets supportrar när laget hade sin svagaste period ifjol (en poäng på 5 matcher runt jul och strax efter nyår med en målskillnad på 2-18). Jag anser att han gjorde ett väldigt fint arbete med det materialet han hade till sitt förfogande där han till slut fick igenom det grundspelet han var ute efter i anfallsväg. Defensivt fanns det dock fortfarande väldigt mycket att jobba på där man inte lyckades hålla nollan intakt i någon ligamatch från omgång 16 (av totalt 38) och framåt, och det trots att amerikanen Brad Guzan kan ha varit en av de främsta målvakterna i ligan den gånga säsongen om man ser till individuell betydelse för sitt lag.

På tal om individuell betydelse, så skulle jag nog vilja tro att den främst bidragande orsaken till att man lyckades hålla sig kvar ifjol stavas Christian Benteke. Belgaren var ett mäktigt fynd när han hämtades in från Genk och kanske den bästa värvningen i Premier League förra säsongen av samma anledning. Han visade upp enorma kvaliteter inne i boxen med 19 mål i ligaspelet och ett par framspelningar till det, vilket får ses som ett briljant facit under en debutsäsong i ett lag nära bottenträsket. Under sommaren lämnade han in en transferansökan där han vägrade följa med på lagets försäsongsturné, något som nu har dragits tillbaka i dagarna. Skulle dock ett konkret intresse och rätt bud dyka upp så tror jag varken att spelaren eller ledningen, som har sålt av profilstarka namn vid mindre lägliga tillfällen under föregående säsonger, kan stå emot. Den dagen är Birmingham-gänget än mer illa ute.

Aston Villas inledande spelschema består av Arsenal, Chelsea, Norwich (borta) samt Liverpool, Newcastle och Manchester City (hemma). Ett relativt svårt program där jag inte skulle bli alltför förvånad om man skulle stå utan en seger efter dessa 6 matcher. Kanske kan det börja knaka redan här.


Att Ladbrokes bedömer att totalt 11 lag riskerar större chans till nedflyttning känns väldigt märkligt i mina ögon, där oddset i jämförelse med det ett par konkurrenter står i gör det här till ett väldigt intressant långtidsspel. Jag skulle nog vilja tro att laget i fråga går en ny, lång och tuff säsong till mötes. Aston Villa att hamna på plats 18-20 och att spela i Championship nästa säsong spelas med en medelinsats.

/Puyol