Division 1 har sedan en tid tillbaka blivit ett återkommande objekt hos Svenska Spel och deras Powerplay, vilket jag uppskattar. Tänkte därför dela med mig tankar och om hur jag spelar idag. En strategi, spela aldrig bara favoriter, det går aldrig in. Sök utdelning, det tjänar man på i längden. Det finns en del skrällägen.

1. Almtuna – Oskarshamn   1 2

Det är två  formsvaga lag som mötts i Gränbyhallen denna lönefredag. Jonas Enroths ankomst till klubben har inte gjort att man börjat vinna mer, utan man har fortfarande svårt att plocka trepoängare. Enroth har inte heller övertygat jättemycket och ju fler förluster som kommer desto närmare kommer det att han spikar igen helt. Oskarshamn är det klart bättre laget på pappret, men har det just nu tungt. 23 matcher har lagen spelat totalt och endast 2 var har man spelat oavgjort i. Båda är formsvaga och räknar också med att ett av lagen fortsätter sin kräftgång. Något av lagen vinner matchen efter full tid, så 1 2 bör räcka som tecken här.

2. Karskrona – BIK Karlskoga   1 X 2

Här kommer jag välja ett säkert alternativ, alltså en helgardering. BIK är självklart det klart bästa laget av dessa två på paappret. Man har bland annat NHL-stjärnan Marcus Johansson som kommit igång rejält. Ja, de har många riktigt duktiga spelare och jag tror de flesta kan hålla med om att Karlskoga är ett jobbigt lag att möta, både hemma och borta. De har en grym hemmastatistik, medans de är mer mänskliga på bortaplan. Karlskrona däremot är riktigt dåliga och jag trodde faktiskt att de skulle ha mer än 12 poäng vid det här laget. Karlskrona har dock spelat upp sig rejält och på hemmaplan gör man det faktiskt bra. Det är på bortaplan det stora problemet sitter. Att ettan och krysset tillsammans är streckat till cirka 30% är en riktigt fin ”kupongdödare”. KHK kan kriga till sig poäng i den här matchen, men normalt vinner Karlskoga.

3. Malmö – Södertälje   1 X 2

En väldigt oviss match mellan två formstarka lag. Malmö stod upp bra senast borta mot Karlskoga, men förlorade efter straffar. Positivt för Malmö är att man nu nästan har fullt lag. Robin Alvarez väntas vara spelklar efter skada medans Andre Burakowsky är fortsatt otillgänglig. Södertälje har även dom riktigt bra form och besitter seriens bästa backpar i Niklas Grossman och Cam Fowler. Det känns nästan omöjligt att välja utgång i den här matchen och väljer därför att helgardera denna. Jag tycker att ett oavgjort resultat känns bra på förhand och de där 25% som krysset är streckat med skulle kännas väldigt fint.

4. Tingsryd – Djurgården   1 X 2

Djurgården har spelat upp sig rejält sedan Patric Hörnqvist anslöt till laget. Doulgas Murray gör ikväll sin sista match och vill säkert avsluta på ett snyggt sätt. Senast avgjorde han mot Örebro med ett riktigt solomål. För att vara Murray så var det iallafall ett solomål. Tingryd har gjort flera spelmässigt bra insatser på rad nu och en ny vinst ligger inte långt bort. Senast hemma mot Södertälje fick man stryk med 3-2 i en match där man minst var värda en poäng. Conny Strömberg har öppnat med 3 poäng på 3 matcher och kommer säkerligen bli bättre för varje match. 17% på ettan och 21% på krysset måste med då Tingsryd spelar tight på hemmaplan.

5. Skövde – Vimmerby   X 2

Kanske väljer det ologiska här med tanke på att Skövde fortfarande inte förlorat hemma på 10 matcher ännu, men jag tycker fortafarande att Vimmerby är ett bättre lag och streckningen borde vara något jämnare än vad den är. Vimmerby har genom åren haft ganska lätt för Skövde och den här säsongen har man vunnit varsitt möte. Vimmerby förlorade första matchen borta med 6-5 i en riktigt svängig match där man bjöd på alldeles för många individuella misstag i egen zon. Brattenberger i Vimmerbykassen gjorde dessutom två riktiga tavlor. Hemma vann man med 5-2 och spelmässigt har man varit klart bättre i båda matcherna. Vimmerby har fullt lag och tvingas tillochmed ställa över ett par spelare. Skövde har 3 ordinarie borta, förmodligen 4. Vimmerby har riktigt bra chans till 3 poäng här. Nöjer mig med X2.

6. Olofström – Mörrum   1

Omgångens första spik utav två. Ett superderby nere i Blekinge mellan två topplag. Båda lagen har riktigt usel form och frågan är vilka som studsar tillbaka snabbast. Jag gissar på att det blir Olofström, trots att jag tycker det är två relativt jämna lag. Olofström har sjukt bred offensiv och jag tror det är just offensiven som kommer avgöra denna match. Båda lagen spelar bra defensivt, men Olofström är vassare framåt än Mörrum just nu. Senast gjorde OIK en riktigt dålig match mot Helsingborg borta och nya coachen söker sin första vinst här. Mörrum har ännu sämre form och lyckades efter många om och men vinna efter förlängning mot jumbon Kungälv. Defensiven har varit bra, men det är alldeles för tamt framåt. Emanuel Åström har inte samma form som i början och man saknar sin bästa offensiva spelare Keegan Dansereau och har även ett stort frågetecken för Daniel Brasar. Väljer att spika ettan då Olofström är riktigt starka hemma.

7. Mariestad – Tranås   1 X 2

Svårtippad och väldigt viktig match för de båda lagen. Tranås måste ta poäng här, helst vinna för att inte gapet till just Mariestad ska bli för stort i kampen om sista platsen till allettan. Både Mariestad och Tranås spelar ofta jämna matcher med de flesta lag och det kan sluta lite hursomhelst. Mariestad vann första matchen hemma med 4-3 i sudden efter att ha hämtat ett tvåmålsunderläge i den sista perioden. Nere i Tranås hade man det dock tufft och fick stryk med hela 8-2. Med tanke på alla poäng är viktiga i den här matchen så väljer jag att ta med alla tecken. Självklart vill Mariestad ta alla tre poängen, men tror de är nöjda så länge de inte förlorar alla tre poäng. Väger över en liten fördel till Tranås och hoppas att de får med sig minst en poäng då utdelning kommer bli bättre.

8. Zug – SCL   1

Här kommer min andra spik. Jag ska erkänna att jag inte är någon höjdare på Schweizisk ishockey, men kan efter lite statistikläsning bara spika Zug. SCL Tigers ligger sist i ligan och har bara vunnit 3 matcher efter full tid av 20 spelade. De har ett par oavgjorda matcher, men borta mot ett starkt Zug ska man inte ha något att hämta. Zug har ju också svenske superstjärnan Henrik Zetterberg i laget och han har gjort 17 poäng på bara 11 spelade. Man har också ettan och tvåan i totala poängligan, Damien Brunner och Linus Omark. Dessutom leder Raphael Diaz backarnas poängliga. Hemma är man starka samtidigt som Lions är riktigt dåliga borta. Måste spika nånting och väljer att lita på Zetterberg och companie.

Powerplay-kupongen spelas som vanligt hos Svenska Spel och jag kör alltså ett system med 324 rader (4 hel, 2 halv) och spelstoppet är 18.59. Nu har vi nåt fint att se fram emot denna fredagkväll. Kör hårt!

Följ mig på twitter @HedenskogH och oss @spelaspelse

Lycka till!

/Heden