Vi är framme vid semifinal av EM-fotbollen och först ut är Portugal – Wales som drabbar samman ikväll. Portugiserna har växt under resans gång och mot ett vingklippt Wales ska man kunna ta sin första seger under ordinarie tid i turneringen.

  • Match: Portugal – Wales
  • Spel: Portugal
  • Odds: 2,10 @ bethard
  • Insats: 5/10 units
  • Spelstopp: 21:00

Portugal har alltså tagit sig fram till denna semifinal utan en enda seger under ordinarie tid i turneringen, vilket är ganska fantastiskt. Men jag tycker ändå inte att man ska behöva be om ursäkt på något vis då det lika gärna kunde varit en hel del segrar i lagets fem matcher som man spelat. Klart spelövertag både mot Island, Österrike samt Ungern i gruppspelet men trots detta fick man alltså nöja sig med oavgjorda resultat. Lagets absolut sämsta match gjorde man mot Kroatien i åttondelen men man krånglade sig vidare efter ett mål i förlängningen från Quaresma. Kvartsfinalen mot Polen inledde man något tveksamt men sett över hela matchen så var det Portugal som ville framåt och vinna matchen istället för att ta det till straffar, så på något vis kan jag känna att det var rättvist i slutändan. Nu tycker jag att man ställs mot en motståndare som är betydligt sämre än både Kroatien och Polen så givetvis finns det stora chanser till en finalplats. Ronaldo har i mitt tycke stått för en ganska bra insats hittills detta EM och jag tycker även att Nani ser vass ut framåt. Det stora problemet är ju målskyttet men så länge man skapar så tror jag att det kommer lossna.
Avstängda William Carvalho missar dagens match men där tycker jag att Portugal har bra täckning. Lite värre är det med mittback Pepe som nu sägs missa kvällens match. Ricardo Carvalho går förmodligen in och ersätter och även fast det är ett sämre alternativ så har Carvalho en otrolig rutin för uppdraget.

portugalwales

Wales har varit den stora överraskningen i detta EM då inte många hade räknat med att se laget i en semifinal. Man tog sig vidare från en relativt enkel grupp med många underpresterande lag och ställdes sedan mot Nordirland i åttondelen som man kunde besegra efter en jämn match. Sedan trodde många, inklusive jag själv, på ett uttåg från turneringen när man ställdes mot ett stjärnspäckat Belgien i kvartsfinal. Belgarna tog även ledningen tidigt i matchen men Wales kunde vända på steken och vinna med hela 3-1 till slut, och dessutom var det inte oförtjänt på något vis. En bra genomförd match från Wales men samtidigt ska det nämnas att Belgiens försvarsspel var bland det sämsta jag sett på den här nivån. Kikar vi till truppen hos Wales så handlar extremt mycket om Ramsey och Bale som varit fantastiska hittills. Jag skulle säga att Ramsey är något viktigare för laget då han opererar längre ner i planen och har stått för väldigt många assist i turneringen, bland annat två mot Belgien. Men någon Aaron Ramsey kommer inte till spel här då han är avstängd och det är ett blytungt avbräck för Wales, betydligt hårdare än Portugals avbräck. Dessutom saknar man Ben Davies i backlinjen och det är ytterligare ett tufft avbräck. Bredden är inte den bästa hos Wales och det går därför inte att slänga in några fullgoda ersättare för dessa, det tror jag kommer fälla avgörande till slut.


Portugal har gjort ett par vassa matcher under detta mästerskap och bättre chans att nå finalen än så här får man inte. Jag tror att laget kommer lyfta sig ikväll och framförallt så tror jag att Ronaldo lyfter sig när Bale står på andra sidan. Portugal är det bättre laget och med avbräcken hos Wales så känns ettan som ett vettigt spel till en medelinsats.

/e@sy