Det europeiska U21-mästerskapet i fotboll sparkas vidare i Tjeckien där vi nu ska plocka fram ytterligare två lag till de båda semifinalerna där vi eventuellt kan bevittna en stor framgång för svensk fotboll. Sverige och Portugal ska drabba samman där vi inte ska räkna bort den fantastiska lagmoralen och den fina andan som vårt yngre landslag visar upp, men ser man till det som har presterats hittills så vill jag nog tro att det här blir blågults tuffaste uppgift hittills. Ett mindre spel på favoriten känns motiverat.

  • Match: Portugal – Sverige
  • Spel: Portugal
  • Odds: 1,85 @ Bwin
  • Units: 2/5
  • Spelstopp: 20.45 24/6

Portugal kom in till det här mästerskapet med hyfsade förväntningar med ett antal intressanta namn i truppen – och man har nog levererat rent spelmässigt. 4 poäng av 6 möjliga mot de högre rankade lagen i gruppen med seger i premiären mot England, något som följdes upp med att man nog var närmast ett vinnande mål mot ett Italien som var rejält tröttkört på slutet. Man agerar med trygghet i sitt grundspel, visar upp ett imponerande passningsspel och har många kvicka fötter längst fram i banan, även om man kan sakna en ren topp i ”nr. 9-rollen” som står för givna mål. Försvarsspelet har också varit oerhört stabilt där man alltjämt håller nollan intakt, utan att ha släppt till några större farligheter. William Carvalho och Bernardo Silva kan vara två turneringens mest framstående spelare hittills, och det är tyvärr spelartyper som vi saknar i det svenska laget.

Trolig startelva: SaEsgaio, Ilori, Oliveira, GuerreiroMario, Carvalho, SergioSilva, Pereira, Cavaleiro

portugalsweden-flag

Sverige visade, likt kvalspelet inför, på beundransvärd moral i premiären mot Italien där man trots en tidig utvisning vände ett underläge till seger i slutminuterna. En viktig ingrediens där man måste vara desto mer noggrant med vad man gör med bollen i ägo, och det är där det brast senast mot England. De etablerade anfallen blev lätträknade och det bidrog till att man förlorade en värdefull poäng mot slutet, och det är även det som borde leda till att man missar ett avancemang från det här gruppspelet. Över två matcher har målen kommit till via en hörna och en straffspark, och trots individuella kvaliteter så är den nivån högre hos lagen man tävlar mot. Trots att man har stått upp väldigt väl rent försvarsmässigt så har portugiserna nog med kapacitet för att skapa tillräckligt för att det ska bli oerhört svårt att hålla nollan intakt här.

Trolig startelva: CarlgrenNilsson-Lindelöf, Baffo, Milosevic, AugustinssonKhalili, Hiljemark, Lewicki, HrgotaGudetti, Kiese-Thelin


Ett antal scenarion från den andra matchen kan spela in, där man inte kan utesluta att gruppsegraren eventuellt vill undvika Tyskland (även om jag personligen inte är fullt så lika övertygad) i semin, men på ren grundkapacitet är favoritskapet spelbart i en målsnål tillställning. Om jag var något frågande till Sveriges möjligheter, där jag inte riktigt visste var man stod, inför premiären så gillade jag de svenska möjligheterna senast. Man blev dock stundtals tillbakatryckt nere på den egna planhalvan och där vill jag nog tro att Portugal är snäppet vassare på att bemästra det spelet. Av det som har presterats hittills så anser jag nog att helhetsintrycket av det portugisiska spelet har varit den främsta i den här turneringen. Testar en insats under medel på Portugal att ta 3 poäng.

/Puyol