Med några minuter kvar av matchen mot Österrike slog Zlatan Ibrahimovic in det avgörande vinstmålet som gav oss detta efterlängtade dubbelmöte som vi har gått och väntat på i en månads tid. 180 minuters fotboll ska spelas över denna fredag samt tisdag som avgör om det blir Portugal eller Sverige som kvitterar ut en biljett till den kommande sommarens VM-slutspel i Brasilien. Vi inleder i Lissabon ikväll för det som kan utveckla sig till omgångens mest sevärda kvalmatch, offensivt sett. Återstår att se om vårt blågula landslag får ett bra utgångsläge inför returen, anser hursomhelst att det känns rimligt att tro på ett mål hemåt i bagaget.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: VM-kval, playoff
  • Match: Portugal – Sverige
  • Spel: Båda lagen att göra mål
  • Odds: 2,08 @ Unibet
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 20.45 15/11

Portugal har ett, på pappret, lysande landslag där man har material för att mönstra en riktigt vass elva. Spelmässigt så har man dock inte riktigt fått till det där man tidigt in i gruppspelet fick ställa in sig på att jaga Ryssland som i princip var etta från start. Hyfsad avslutning där man vann 4 av 5 matcher, även om motståndet inte har varit av större kvalitet alla gånger. Paulo Bentos manskap var med om samma situation inför fjolårets EM-slutspel, där ”Selecão” lyckades avancera via playoff.

Trolig startelva: PatricioCoentrao, Pepe, Alves, PereiraMeireles, Veloso, MoutinhoNani, Postiga, Ronaldo

Cristiano+Ronaldo+Portugal+v+Netherlands+Group+UTCOn5TURlSl Z-Ibrahimovic-Sweden-zlatan-ibrahimovic-31238022-398-594

Inte helt oväntat att tyskarna blev alldeles för svåra att slå över ett helt gruppspel, men rent resultatmässigt ett kvalspel att vara nöjda med så här långt. Sveriges ojämna prestationer halvvägs in i gruppspelet, främst med ett tveksamt försvarsspel, såg ut att spela bort blågult från denna möjlighet, men en stark slutspurt med segrar i ett par nyckelmatcher (Irland borta och Österrike hemma) gör nu att vi är två matcher från Rio.

Trolig startelva: IsakssonLustig, AntonssonNilssonOlssonElm, SvenssonLarsson, Ibrahimovic, KacaniklicElmander


Dessa landslag gick upp mot varandra även i det förra VM-kvalet (gruppspel) där båda matcherna slutade 0-0. Misstänker dock att något liknande inte kommer ske i Lissabon ikväll. Jag tror att vi kan ha ett par låsta kvalmatcher framför oss ikväll, men känslan är att den här kampen har störst potential till mål. Valde bort det totala överspelet (2,5 mål) nu när Unibet sticker ut något på den här spelformen med ett högre odds än på att det blir 3 mål i matchen. Anser att även bortalaget, tillsammans med favoriten, ska ha en vettig chans att komma med i målprotokollet.

Att jämföra med matcherna som spelades hösten 2008 och våren 2009 så är det svenska spelet inte lika snålt och försiktigt. Det kollektiva försvarsspelet är inte vägvinnande så som den var förr i tiden. Frågetecken kring backlinjen där mittlåset har skiftats under kvalspelets gång där individuella misstag har spelat in. En-mot-en situationerna på egen planhalva kan bli avgörande, där jag utgår från att vi kan förlora fler än nödvändigt sett till motståndets kvaliteter. Tror dessvärre att det svenska landslaget kan få väldigt svårt att hålla nollan intakt över 90 minuter.

Statistiskt sett är det svårt att mäta prestationerna i målväg så här långt. Båda lagen spelade 10 matcher vardera i gruppspelet där både Portugal (Ryssland borta) och Sverige (Irland hemma) endast nollades i en match. Dock väldigt anmärkningsvärt att portugiserna inte lyckades freda sitt mål i någon av de totalt 4 matcherna som spelades med Israel och Nordirland som motståndare. Det tvivelaktiga försvarsspelet till trots så är Sverige relativt konstruktivt framåt mot lag som inte enbart går in för att placera sig strax utanför eget straffområdet. Trots ett starkt material så anser jag att även hemmanationens försvarsspel kunde ha varit mer effektivt än vad den är. Ytterligare en detalj, eller två: Cristiano Ronaldo i storform och en för dagen briljant Zlatan Ibrahimovic. De individuellt mest lysande spelarna och kaptenerna hos respektive lag som kan skapa målchanser ur ingenting, kan spela framträdande roller även ikväll.

Medelinsats, båda lagen att göra minst ett mål i matchen.

Övriga spel:
Mikael Lustig att bli varnad 3,20 (Unibet) 1/10 units
Över 10,5 hörnor 1,90 (Unibet) 1/10 units

/Puyol