Toppmöte i grupp F i det europeiska VM-kvalet där Portugal tar emot Ryssland. Mycket kvalitet på banan i något som kan bli en fin drabbning där jag inte vågar utse någon vinnare, testar däremot en annan form av spelvariant.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: VM-kval, Europa
  • Match: Portugal – Ryssland
  • Spel: Över 10,5 hörnor
  • Odds: 1,72 @ Bet365
  • Units: 6,5/10
  • Spelstopp: 7/6 21.45

Portugals kvalspel får ses som ett misslyckande så här långt, dock så bör man som sämst åtminstone fixa playoff-spel i och med att kvällens motstånd är de enda som går att tävla med i längden, där de övriga nationerna är något för svaga. ”Selecão” har dock inte lyckats besegra exempelvis Nordirland och Israel, där en seger i kvällens match får ses som ett måste om man vill ha någon som helst chans på gruppsegern. Ryssland vann föregående möte med 1-0 i Moskva och toppar gruppen med full pott på 12 inspelade poäng, där man dessutom har spelat två matcher mindre än kvällens motstånd. Med det sagt har man skapat fantastiska förutsättningar till spel i Rio nästa sommar där man fortfarande inte har släppt in något mål under pågående kvalspel.

Portugal kommer till spel utan en avstängd Pepe på mittbacken. Jämfört med den senaste kvalmatchen återfår man dock Cristiano Ronaldo, Nani och Fabio Coentrao. För Rysslands del har kaptenen Igor Denisov varit ett frågetecken, men han förväntas starta. Fabio Capello har valt att peta den rutinerade trion med Andrei Arshavin, Roman Pavlyuchenko och Pavel Pogrebnyak där samtliga står utanför truppen.

Cristiano+Ronaldo+Portugal+v+Spain+UEFA+EURO+LhW0dBW2-SOx

En svårspelad match där portugiserna står som favoriter till 1,83 (Bet365), vilket inte lockar nämnvärt i det här pressade läget när Paulo Bentos manskap ännu inte har träffat rätt under pågående kvalspel. Väljer dock en annan spelvariant där man är betydligt mer pålitligt och produktivt i ett annat område.

Dessa hörnspel har varit ett användbart nummer när hemmanationen har varit inblandat. Om man ser till Porutgals 13 senaste tävlingsmatcher (EM-playoff kval, EM-slutspel och pågående VM-kval) så står man, på egen hand, för drygt 9,5 hörnor per match. För egen maskin har man producerat 38 (!) hörnor i de 2 kvalmatcherna som har spelats hemma mot Nordirland och Azerbajdzjan. Mot kvällens motstånd kommer man troligtvis inte vara i närheten av något liknande, men 8 hörnsparkar får ses som en stor siffra i föregående möte borta mot ryssarna.

Portugal kladdar och trampar inte alltför mycket på bollen på mittplan, där man snabbt försöker hitta lösningar framåt. Man satsar mycket på kantspelet där man bl.a. har offensivt präglade ytterbackar som fyller på i anfallen. Ryssland, som troligtvis inte kommer ha något emot att sjunka ner lågt i banan och ge större delen av bollinnehavet till motståndet, kommer kunna bidra även dem via ett vasst omställningsspel de gångerna man kommer runt portugisernas backlinje. Portugal, med Cristiano Ronaldo i spetsen, testar en hel del avslut och sätts i dessa lägen ganska ofta, vilket även är en förklaring till de höga siffrorna på antalet hörnor.


Spelar på att det blir minst 11 hörnor (hörnor – 2 utfall över/under) i matchen, stannar strax över medelinsatsen.

/Puyol