Gruppspelsomgången i sommarens stora fotbollsfest börjar närma sig ett avgörande och under dagen kommer värdlandet Brasilien ta sig an Kamerun här på nationalarenan i huvudstaden Brasilia. Samma spelplats gäller även i en kommande batalj i grupp G som redan nu får viss bevakning från min sida. Portugal och Ghana kan eventuellt spela sig till åttondelen, även om förutsättningarna egentligen inte är alltför goda för något av lagen där man behöver få med sig ytterligare ett resultat. Den ena nationen har dock imponerat desto mer och sett betydligt mer inspirerat ut inför sina uppgifter och lagets anfallsspel får mitt förtroende i det här mötet.

  • Match: Portugal – Ghana
  • Spel: Ghana över 1,5 mål
  • Odds: 2,37 @ Ladbrokes
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 18.00 26/6

Portugal kunde inte inleda turneringen på ett mycket sämre sätt där man blev fullständigt utraderat av Tyskland och man orkade knappt resa sig efter det. Med tanke på hur pass svag prestationen var i den andra halvleken senast mot USA så hade man egentligen inte gjort tillräckligt för att tjäna in den poängen som man nu gjorde via en kvittering i matchens absoluta slutskede. Ett oavgjort resultat som egentligen inte hjälpte alltför mycket där man verkligen behövde en fullpoängare och Paulo Bentos manskap måste nu vinna och troligtvis hämta in ett antal mål, vilket kan bli nog så svårt med en Cristiano Ronaldo med skadekänningar och inte i fullgod form, samtidigt som ytterligare ett resultat måste gå lagets väg.

Seleccão kommer till spel utan ett par alternativ på topp där både Hugo Almeida och Helder Postiga har gått sönder. Fabio Coentrao har strukits från sin vänsterbacksplats efter en skada i premiären där man nu även sätter ett frågetecken kring André Almeida som utgick i halvtid senast. Pepe är tillbaka efter avstängning, han kan dock eventuellt bli kvar vid sidan av banan med en ersättare som stod för en fullt godkänd insats.

Ghana kunde också ha fått en betydligt bättre start på detta mästerskap, i alla fall rent resultatmässigt (förlust mot USA med 2-1) där prestationen i överlag ändå var relativt god efter att stundtals ha trummat ner motståndet till deras planhalva. Man svarade dock upp med en ännu bättre insats mot ett desto starkare Tyskland, den här gången med inkasserade poäng på kontot i något som även kunde ha slutat lyckligare. Afrikanerna vände ett underläge till ledning men orkade inte hela vägen mot det som i nuläget får ses som Europas främsta aspirant till VM-guldet. Man har i första hand visat upp ett väldigt fyndigt anfallsspel där man har varit ganska effektivt på att ta sig till avslut.

Black Stars kommer sakna Sulley Muntari på mittfältet efter två gula kort i de inledande matcherna, därmed är han avstängd. Något som öppnar upp för Michael Essien som får ses som en fullgod ersättare.

portugalghana

Båda lagen måste gå för seger samtidigt som man helst ser Tyskland som vinnare i mötet med USA - med skillnaden att portugiserna har ett par mål på minuskontot som måste hämtas in. Även efter den sena kvitteringen senast såg man väldigt uppgivet ut och Portugal är nog antagligen inte bättre än så här med alldeles för många, sett till det som eventuellt kan krävas, mediokra spelare utefter sin spelmodell och potential. Ghana charmade senast och spelar med en helt annan glöd, passion och stolthet, och att jämföra med motståndet så har man förtjänat betydligt mer än den enda poängen som har skrapats ihop hittills.

Portugal släppte in 4 mål mot Tyskland, något som följdes upp med ytterligare 2 mål mot USA. Amerikanerna hade relativt god utdelning på sina försök till att hitta de tomma ytorna bakom motståndets backlinje, trots att bland annat Ricardo Costa (Pepes ersättare i mittlåset) var nästintill felfri över 90 minuter. Ghana kom fram till 21 avslut (ett mål) mot USA och följde upp detta med ytterligare 20 avslut (två mål) mot ett desto mer organiserat Tyskland, vilket är anmärkningsvärt. Man föredrar att attackera längs backen och på djupet, vilket får ses som mer lämpligt mot de mer fysiska men tröga pjäserna i portugisernas mittlås. Gyan, Ayew och Atsu bidrar med oerhört kvicka fötter som har visat sig vara väldigt skickliga på att hitta vägarna till att skapa kvalificerade målchanser, även om skärpan inte har varit den bästa hittills. Nya möjligheter att vänta här mot ett motstånd som har agerat något avslaget.


Ghana att stå för två eller fler mål i matchen testas med en medelinsats.

/Puyol