Vi går in i 2015 och NHL har snart spelat halva grundserien. Inatt är det många matcher som ska spelas men en är absolut den tyngsta. Ettan och tvåan i Eastern Conference tar emot varandra. Ett riktigt tungviktsmöte när Pittsburgh Penguins möter Tampa Bay Lightning. Lightning har sex raka förluster i Pennsylvania och samtliga matcher har slutat med minst sex mål. Blir det som traditionen har med hemmaseger och mycket mål eller bryts den?

  • Match: Pittsburgh Penguins – Tampa Bay Lightning
  • Serie: NHL
  • Speltips: Över 5,5 mål
  • Odds: 1,94 @ Betsafe
  • Insats: 3/5 units 
  • Spelstopp: 3/1, 01:00

Penguins fick äntligen vinna efter att ha åkt på fyra raka förluster då laget besegrade Carolina Hurricanes med 2-1 på hemmaplan. Det var absolut ingen enkel seger trots att Penguins var det bättre lag i hela matchen och framförallt i den andra perioden. Det stod länge 1-1 och det luktade förlängning. Men med bara en minut och fyrtiotvå sekunder kvar av matchen avgör Penguins med 2-1 målet och tar en otroligt skön seger för ett skadedrabbat lag.

Segern var Penguins femte på lagets tio senaste matcher, 5-3-2. Trots att segrarna har uteblivit den senaste tiden har ändå Penguins tagit poäng i sju av dom tio senaste matcherna. Det gör att laget behåller sin tätposition uppe i toppen av Eastern Conference men har fallit från plats ett till två. Penguins står på femtioen poäng efter trettiosju spelade matcher och är bara ett poäng bakom serieledande och motståndarna Tampa Bay Lightning. Dessutom har Penguins två matcher färre spelade än Lightning.
Penguins är ett utav av lagen i Eastern Conference som gör flest mål. Med hundraelva mål framåt är det fjärde bäst i Eastern Conference. Penguins snittar tre gjorda mål per match.

Hemma i CONSOL Energy Center är Penguins starka. Laget har efter tjugo hemmamatcher tagit poäng i femton av dessa och har en statistik på fjorton segrar, varav tre efter övertid/straffar och sex förluster, varav en efter övertid/straffar. Det gör att Penguins har spelat ihop tjugonio poäng på hemmaplan och är Eastern Conference tredje bästa hemmalag.
Penguins löser även en del mål framåt på hemmaplan och har gjort sextio mål på dessa matcher. Det ger ett snitt på tre gjorda mål per match.
Penguins vann som sagt sin senaste hemmamatch och har på sina fem senaste hemmamatcher fyra segrar och en förlust.

Skadelistan är däremot fortsatt lång:
P. Martin (spelar ev inatt)
O. Maatta
S. Downie
T. Greiss
S. Wilson
Z. Sill
P. Hornqvist
R. Bortuzzo
B. Comeau
P. Dupuis

pittsburgh_200x200 V.S tampa_bay_200x200

Lightning är till skillnad mot Penguins i en betydligt bättre form. I den senaste matchen besegrades NHL’s slagpåse Buffalo Sabres med 5-1 på bortaplan. Efter en förhållandevis jämn match efter två perioder och bara en 2-1 ledning för Lightning tryckte laget gasen i botten i den tredje perioden och var överlägsna och vann perioden med 3-0.

Segern innebar Lightning’s fjärde raka seger och har på sina tio senaste matcher sex segrar och fyra förluster, 6-3-1.  Med åtta raka poäng in på kontot har Lightning gått upp till femtiotvå poäng efter trettionio spelade omgångar. Det leder till att Lightning har tagit över serieledningen i Eastern Conference och toppar den med blott ett poäng före Penguins.
Lightning är även det lag som ligger i topp i Eastern Conference av flest gjorda mål. Med totalt hundratjugosju mål framåt snittar Lightning 3,25 mål framåt per match.

Lightning på bortaplan är inte något att skämmas över. Laget har efter nitton spelade bortamatcher tagit tjugoen poäng. Detta via nio segrar, varav två efter övertid/straffar och tio förluster, varav tre efter övertid/straffar. Det gör Lightning till Eastern Conference femte bästa bortalag.
Lightning är det lag som har gjort flest mål på resande fot i Eastern Conference. Hittills har det blivit femtioåtta stycken. Ett snitt på 3,05 per match. Laget har dessutom släppt in en del också. Med femtiosju insläppta mål är det femte flest i Eastern Conference.
Lightning har på lagets fem senaste bortamatcher två segrar och tre förluster.

Lightning kommer till spel utan:
B. Bishop (spelar troligen inatt)
R. Gudas (spelar ev inatt)
J. Garrison
M. Ohlund

Säsongens sista möte under grundserien.
Lagen har tidigare möts två gånger och dessa tre matcher kommer att ha ägt rum under nitton dagar.
Lagen har tidigare haft vardera hemmamatch. I den första matchen var Penguins hemmalag och då vann Penguins med 4-2.
I den andra matchen var det Lightning’s tur att vara hemmalag och då vann laget med 4-3. Noterbart är att Penguins höll på att äta ikapp ett 0-4 underläge i den tredje perioden.
På lagens tio senaste möten har det slutat med NIO segrar för Penguins och en för Lightning. Noterbart är att nio av tio matcher har slutat över 5,5 mål.
I CONSOL Engergy Center trivs inte Lightning som har åkt på sex raka nederlag där. Noterbart är att samtliga matcher har slutat över 5,5 mål.

Det är dags för en riktigt toppmatch i Eastern Conference.
Tvåan mot ettan i lagens sista slag under grundserien. Det mesta talar för Penguins som har haft det enormt lätt mot Lightning genom åren. Men på grund av lagets skadeproblem väljer jag ett annat spel.
Det är två lag som öser in mål i ligan. Båda dessa lag ligger i topp om vilka lag som gör flest mål framåt och båda lagen snittar runt tre gjorda mål per match.
Penguins är ett utav seriens bästa hemmalag och gör massor av mål, samtidigt är Lightning är ett bra bortalag och gör massor av mål även på resande fot. Däremot släpper Lightning in en hel del mål på bortaplan.
Det är två lag som har offensiva kvalitéer och tvekar inte att använda sig av den. Det är två offensiva lag som vill föra matchen i ett högt tempo och sätta hög press på motståndarna.
Historiken talar sitt egna språk om att det är verkligen en publikhockey när dessa lag möts. NIO av dom tio senaste mötena har slutat över 5,5 mål och dom sex senaste i CONSOL Engergy Center.
Med två taggade lag som möter varandra för sista gången under grundserien är det två lag som inte kommer vika sig en tum. Vilket kommer ge en otroligt sevärd hockey. För Lightning’s del gäller det att utnyttja Penguins skador och då gäller det att behålla matchen i ett högt tempo.
Med spelare på isen som, Crosby, Letang, Stamkos, Hedman mfl mfl gör mitt spel ett enkelt val sett till förutsättningarna.
Mitt spel blir över 5,5 mål till 1,94 hos Betsafe.