Två formsvaga lag drabbar samman när Pittsburgh Penguins tar sig an St.Louis Blues. Ett Penguins som bröt sin förlustsvit på fyra raka matcher i den senaste omgången. För Blues del går det något tyngre och laget åkte på sitt tredje raka nederlag i lagets förra mach. Vilket lag kan vända den tyngre trenden när bara sluttampen av säsongen återstår?

  • Match: Pittsburgh Penguins – St.Louis Blues
  • Liga: NHL
  • Speltips: Money line Blues
  • Odds: 2,02 @Betsafe
  • Insats: 2/5 units
  • Spelstopp: 25/3, 00:00

Startande målvakter:
Penguins: M-A. Fleury
Blues: J. Allen

Penguins bröt äntligen förlustraden på fyra raka matcher när NHL’s formsvagaste lag Arizona Coyotes fick besök. Bortalaget vann matchen med 3-1 efter att ha vänt ett 0-1 underläge från den första perioden.
Segern betydde Penguins fjärde på lagets tio senaste matcher, 4-5-1.
En svag form och klen poängskörd den senaste tiden har resulterat i att Penguins har tappat kontakten med topplagen i Eastern Conference. Just nu befinner sig laget på en femte plats med nittio poäng efter sjuttiotvå spelade matcher. Det är bara ett poäng upp till fyran New York Islanders men samtidigt bara ett poäng ner till sexan Detroit Red Wings.

På hemmaplan har Penguins inte varit lika fruktade som laget brukar vara. Efter trettiosex hemmamatcher har det blivit fyrtiofem poäng. Det gör laget till Eastern Conference åttonde bästa hemmalag. Med en statistik på tjugoen segrar, varav tre efter övertid/straffar och femton förluster, varav tre efter övertid/straffar.
I Penguins senaste hemmamatch förlorade laget mot Detroit Red Wings med hela 1-5. Förlusten betydde andra raka hemmaförlusten.

Penguins kommer till spel utan:
C. Ehrhoff (spelar troligen inatt)
E. Malkin
P. Hornqvist
O. Maatta
P. Dupuis

pittsburgh_200x200V.S st_louis_200x161

Blues har motstuds för tillfället. Laget föll tungt senast mot Detroit Red Wings på bortaplan med 2-1 efter övertid. En jämn och tät drabbning där Red Wings hade marginalerna med sig. Förlusten innebar även Blues tredje raka.
Formen är sisådär och på lagets tio senaste matcher har det resulterat i fem segrar och fem förluster, 5-3-2.
Men trots allt har det blivit poäng i fem av lagets sex senaste matcher. Det har lett till att Blues fortfarande har kontakt med serieledande Anaheim Ducks i Western Conference. Blues är bara två poäng bakom med sina nittiosju poäng efter sjuttiotre spelade matcher.

På bortais har Blues varit oerhört starka under säsongen och det har på trettioåtta bortamatcher slutat med fyrtiosju poäng. Det gör Blues till Western Conference andra bästa bortalag och NHL’s tredje bästa bortalag.
På lagets alla bortamatcher har det slutat med tjugoen segrar, varav sju efter övertid/straffar och sjutton förluster, varav fem efter övertid/straffar.
Blues har nu förlorat tre raka bortamatcher efter förlusten mot Red Wings senast.

Blues kommer till spel utan:
C. Gunnarsson (spelar ev inatt)
K. Shattenkirk

Säsongens blott andra möte.
Det första mötet spelades med Blues som hemmalag. Det resulterade i en 4-2 för Penguins. Segern innebar den fjärde bortavinsten på lagens fem senaste möten.
Lagens tio senaste möten har slutat med fyra segrar för Penguins och sex för Blues.
Dom fem senaste matcherna i Pennsylvania har resulterat i två segrar för Penguins och tre för Blues. Noterbart är att Blues har två raka bortasegrar över Penguins.

Två raka hemmaförluster mot tre raka bortasegrar, Vilket lag trends bryts?
Jag tycker att favoritskapet är på tok för stort på Penguins. Laget saknar tunga spelare som Malkin och Hörnqvist. Medan Blues kan mönstra nästintill fullt manskap.
Penguins vann lagens första och hittills enda möte för den här säsongen. Men sett över en längre period är Blues det lag som vinner flest matcher mellan lagen, speciellt på bortais. Två raka segrar mot Penguins på bortais och tre vinster på lagens fyra senaste möten i Pennsylvania.
Hemmaspelet för Penguins har inte varit imponerande och laget är medelmåttiga inne i hemmaborgen. Medan Blues har varit oerhört starka på bortais den här säsongen och har bara gått poänglösa i tolv av sina trettioåtta bortamatcher. Starkt facit!
Blues ses som klara underdogs och det bör passa mot ett sargat Penguins. Och vad passar bättre än att bryta en negativ trend i jakten på Conference-titeln mot Stanley Cup-kandidaterna Penguins?
Mitt spel blir Blues som segrare inklusive övertid och straffar till 2,02 hos Betsafe.