Idag kommer jag välja att köra en målskytt med en medelinsats. Det är faktiskt en relativ hög insats för att vara en spelarspecial, men en av spelarna lär få en mer framträdande roll i sitt lag i nattens match.

  • Match: Pittsburgh – Buffalo
  • Speltips: James Neal att göra mål 
  • Odds: 2.30 @ Betsson
  • Insats: 5/10 units
  • Spelstopp: 3/4, 01.35

Pittsburgh går för rekordet i antal segrar i rad och är just nu uppe i 15 raka vinster. Inatt tar man emot Buffalo och något annat än seger räknas inte. Man har lite problem med truppen på skadefronten. Man saknar Sidney Crosby som senast fick ett skott av klmpiga Brooks Orpik rätt över munnen. Han opererades akut för en bruten käke och är borta i ett par veckor till. Det är givetvis ett tungt avbräck för offensivt, och eftersom han är borta så blir hans två vapendragare Chris Kunitz och framförallt Pascal Dupuis nästan helt oanvändbara. Det är självklart inga dåliga spelare, men Crosby gör dem så förbaskat bra. Man saknar även Kris Letang och Paul Martin. Detta gör ju självklart att det är andrafemman som kommer få den ledande rollen och den femman är även den av absolut toppklass. Evgeni Malkin går som center tillsammans med nyförvärvet Jarome Iginla och James Neal. Det är just den sistnämnda som jag kommer lägga min peng på idag. James har gått otroligt tungt ett tag, men det har sin förklaring och det var att Malkin har gått skadad. Han var i brutalt bra form innan Malkin blev skadad och hade gjort 17 mål på 27 matcher. Utan Malkin gjorde han ett mål i de två första matcherna utan Malkin, men efter detta gick han mållös i nio raka matcher. I dessa matcher var han mer eller mindre ofarlig nästan hela tiden och kom knappt till skott. För två matcher sedan var Malkin tillbaka bredvid Neal och det syntes direkt vilken skillnad det blev. Senast hittade han även nätet igen och det kanske var proppen ur igen. Normalt sett spelar väl Neal mellan 14-17 minuter varje match, senast när Crosby blev skadad fick han direkt ploppa upp på nästan 20 minuter. Han kommer få mycket mer istid nu när Crosby är skadad och den femman kommer vara inne på alla viktiga lägen. Detsamma gäller powerplay där han förmodligen kommer få spela så länge de vill. Kedjan med dessa tre herrar har sett bra ut i två raka matcher och förväntar mig att de skapar en hel del lägen ikväll också.

Buffalo har haft svårt för Pittsburgh de senaste åren. Denna säsong har man knappast övertygat defensivt, även om det blivit bättre sista veckorna. Mot Pittsburgh har man släppt in en hel del mål de sista matcherna och jag förväntar mig att det kan gå undan ikväll också. Pens offensiv har inte klickat jättebra de sista matcherna, och kommer säkert få det svårt ikväll med tanke på att man saknar Crosby. Detta spelar dock ingen större roll i det här läget då James Neal kommer få ännu mera speltid. Buffalo är inget vidare på bortaplan och man lär få det tufft mot ett av ligans bästa hemmalag. Lägg därtill att man är det lag som drar på sig tredje mest utvisningar och Pittsburghs powerplay är ett av de bästa i hela ligan. Man släpper till många skott, framförallt på bortaplan och en sådan spelare som Neal gillar att skjuta. Nu när Malkin har fått två riktigt bra skyttar bredvid sig så lär han förmodligen söka dessa herrar lite extra istället för att ta eget avslut.


Kedjan med Malkin-Neal-Iginla kommer få mer speltid i viktiga situationer och det är den stora anledningen. Skulle det bli straffar så kan vi räkna med att James Neal får ta en och har då även chansen att bli den som sätter den avgörande straffen och hans mål räknas där. Jag spelar James Neal att göra mål till oddset 2.30 hos betsson med en medelinsats.

Twitter @HedenskogH och @spelaspelse

Lycka till!

/Heden