Dags för säsongens tredje Pennsylvania-derby mellan Flyers och Penguins. I regel så brukar det vara griniga och väldigt fartfyllda matcher och jag tror det blir så även denna natt.

  • Match: Philadelphia – Pittsburgh
  • Speltips: Över 5.5
  • Odds: 1.77 @ Bwin
  • Insats: 6/10 units
  • Spelstopp: 8/3, 01.05

Philadelphia är inte så bra som man var förra säsongen, men samtidigt så brukar det inte vara någon skillnad på matchbild när man möter Pittsburgh. Flyers är också som två helt olika lag på hemmaplan respektive bortaplan. Ikväll spelar man hemma och där är man starka och spelar offensivt hela tiden. Man har sedan starten av denna säsong haft lite svårt att göra mål, men samtidigt har man höjt det snittet de sista veckorna. Är det nånstans man ska göra mål så är det på hemmaplan. Laget har ett par avbräck i truppen både på backsidan och forwardsidan, men inget som ska störa kvällens matchbild. Ni som såg slutspelsserien förra säsongen vet att det blir en hel del mål mellan lagen. Att man har ”Mr Universe” i målet gör inte saken sämre. Han öppnade faktiskt säsongen ganska bra, men hans form har svalnat och tendenserna till förra årets Ilya Bryzgalov börjar synas lite då och då. Tittar man på Philadelphias fem senaste matcher så har tre av dem slutat över linan. Mot Pittsburgh så är det nästan alltid målrikt, men ändå har bara en av säsongens två matcher slutat över linan. Den slutade dock 6-5 medans den andra matchen var den första på hela säsongen så självklart var det lite ringrostigt för de båda.

Flyers Overall Scoring: 2.8
Flyers Home Scoring: 2.8
Flyers Home PP: 26.2%
Flyers Scoring Against Pens 10 games: 4.5 
Flyers Overall Defense: 3.0
Flyers Home Defense: 2.6 

Pittsburgh har nu gått upp i topp av hela ligan i antal gjorda mål framåt. Den stora anledningen är att man har ett extremt bra lag framåt, men man har också haft sina brister bakåt denna säsong. Offensivt så styrs spelet mycket genom deras två stjärnor Sidney Crosby och Evgeni Malkin, där den sistnämnda gjorde comeback senast mot Tampa efter sin hjärnskakning som han fick för ett par veckor sen. Crosby har varit i brutalt bra form sista matcherna och när han är det så är han nästan omöjlig att stoppa. Att Malkin var tillbaks senast tror jag inte direkt försämrar chanserna för att detta spel ska sitta. Pittsburghs problem för tillfället är att man har en defensiv som är rent utsagt bedrövlig. Visst, ikväll lär Marc-André Fleury få chansen mellan stolparna och sanningen är att Thomas Vokoun har varit en bidragande orsak till att man släppt in såpass många mål. Däremot så har backspelet varit under all kritik det med, oavsett vem som stått. Spelare som Brooks Orpik och Kris Letang har varit bedrövliga framför eget mål. Tycker egentligen knappt att någon back får godkänt bakåt än så länge. Samtidigt så vinner man matcher pågrund av att man har NHLs vassaste offensiv. På Pens fem senaste matcher har fyra av dem gått över linan, med marginal också. Det känns som att det kan smälla en hel del ikväll igen.

Penguins Overall Scoring: 3.5
Penguins Road Scoring: 3.5
Penguins Road PP: 25.5% 
Penguins Scoring Against Flyers 10 games: 4.2 
Penguins Overall Defense: 2.9
Penguins Road Defense: 2.9 

Tittar man på lagens möten inbördes de sista tio matcherna så har hela åtta av dem slutat över linan, men målsnittet har varit exrtemt högt i dessa matcher också. Tror inte det blir någon skillnad ikväll. Jag spelar över 5.5 mål hos Bwin till oddset 1.77. Normalt brukar jag inte gilla att spela överspel till ett sånt här odds, men detta bolag är klart högst på marknaden och de flesta andra är nere och nosar på 1.60 så detta ser jag som ett överodds.

Twitter @HedenskogH och @spelaspelse

Lycka till!

/Heden