NHL-säsongen sparkar igång på lördag kväll och börjar direkt med ett riktigt hatderby mellan Philadelphia och Pittsburgh. Förra årets slutseplsserie mellan dessa två lag var kanske Stanley Cups mest omtalade och kanske också den roligaste att titta på. Får vi se en fortsättning på dessa målrika matcher nu direkt?

  • Match: Philadelphia – Pittsburgh
  • Speltips: Över 6.0 (Inkl. OT/SO)
  • Odds: 1.90 @ Pinnacle
  • Insats : 6/10 units
  • Spelstopp: 19/1, 21.05

Phladelphia och Pittsburgh spelade förra säsongen en slutspelsserie på 6 matcher där Flyers stod som vinnare med 4-2 i matcher. De 6 matcherna var bland det roligaste (inte för min del då jag är Pens-fan) och bästa matcherna att se på under hela säsongen. Under dessa matcher producerades det hela 56 mål(!!!), vilket ger ett snitt på 9.33 drygt. Det var två lag som körde allt framåt och dessutom inte tänkte på defensiven överhuvudtaget. Självklart tänkte man på den, men den funkade helt enkelt inte. Två stora problem som de hade under slutspelsserien var målvaktsposten. Ilya ”Mr Universe” Bryzgalov var till och från under hela säsongen som en sil i kassen. Till slutspelet gick han in med en enorm press på sig och se hur det gick. Han mötte ju självklart en av NHLs vassaste offensiver, men jag kan sammanfatta det kort, han var värdelös. Ännu sämre än Mr Universe var Marc-Andre Fleury i Penguins. Han har sedan Pittsburgh vann Stanley Cup 2008-09 varit en väldigt ojämn målvakt. Han blandade riktiga toppinsatser med flera riktiga bloopers. I tredje slutspelet i rad så var det inget undantag, han skulle tillochmed haft svårt att rädda badbollar. Genom det femte hålet (mellan benen) gick det mesta in och sanningen är att Marc-Andre Fleury och Pens i allmänhet alltid haft svårt mot Philadelphia. Både Fleury och Bryzgalov går in med en enorm press även till detta år, och det verkar vara något de inte riktigt kan hantera. Att de sedan får mötas i första matchen gör det här ännu bättre. Fleury är matchotränad och Bryzgalov har stått lite borta i KHL, men samtidigt så är Bryzgalov en speciell individ som vi märkt. Fleury har stått en internmatch nu i veckan med Pittsburgh sedan slutspelet förra säsongen, men inget mer. Matchen vanns av det ena laget med 5-4 och highlightsen visade tyvärr inga tydliga förbättringar i Fleurys målvaktsspel.

Philadelphia är ett offensivt duktgt lag med superstjärnan Claude Giroux i spetsen. Man spelar med hög fart och hård forechecking. Något som de säkerligen lär göra den här säsongen också. Man har tappat lite offensiv kraft genom Jaromir Jagr och James van Riemsdyk, men samtidigt hoppas man att Brayden Schenn tar ytterliggare ett stort steg och blir en nyckel i laget. Schenn förväntas få starta i deras topline tillsammans med Giroux och Scott Hartnell. Backsidan ser fortsatt ganska tunn ut då Andreas Lilja, Matt Carle och Pavel Kubina gått skilda vägar. Dessutom är Chris Pronger fortfarande skadad. Däremot har man fått in Luke Schenn i defensiven. Danny Brière saknas även han.

Pittsburghs offensiv byggs genom två spelare och det är förmodligen och de två bästa i världen. Evgeni Malkin gjorde en fjolårs-säsong som knappt går att beskriva med ord. När sedan Sidney Crosby gjorde comeback från hjärnskakningen så ringde det både framåt och bakåt. Bakåt har man Kris Letang som är en av utmanarna till Norris Trophy om han får hålla sig frisk. Däremot har man tappat två av de viktigaste i defensiven, Jordan Staal till Carolina och Zbynek Michalek åkte ”hem” till Phoenix. I gengäld för Staal fick man Brandon Sutter som blir en bra ersättare, men Michalek är ännu inte riktigt ersatt. I internmatchen i veckan vann ena laget med 5-4 och varken Vokoun eller Fleury imponerade särskilt. Räknar dok med att Marc-Andre Fleury står premiären.

När vi såg hur det såg ut i slutet av förra säsongen mellan dessa lag så känns det som ett givet spel. Båda lagen har stora frågetecken på målvaktssidan och god offensiv kraft. Över 6.0 på Pinnacle till 1.90 känns superbra. Lägger även 6 units på Pittsburgh ML då jag tycker att Pittsburgh har en bredare offensiv än Philadelphia. Brière och Jagr är borta från förra året och dessutom är är inte Pronger eller Carle med längre. Pronger spelade lite, men var en stor tillgång de få matcher han spelade. Carle var en jätte defensivt. Pens har oftast svårt mot Flyers, men känner ändå att man har ett starkare lag och bredden över fyra femmot hoppas jag visar sig direkt, inte bara för att jag håller på Pens utan för att verkligen jag tror det också.

Över 6.0 (1.90) – 6 units
Penguins ML (1.84) – 6 units

Twitter @HedenskogH och @spelaspelse

Lycka till!

/Heden