Natten mot fredag spelas det massvis av NHL. Ett lag som inte har lyckats trots en namnstark trupp är Vancouver Canucks. Näst sist i den ofantligt jämna Western Conference är inte det klubben trodde på förhand. Nu fortsätter laget sin bortaturné mot Philadelphia Flyers. Mot Flyers trivs Canucks och har tre raka segrar i inbördesmöten. Vänder laget på steken efter mötet?

  • MatchPhiladelphia Flyers – Vancouver Canucks
  • Liga: NHL
  • Speltips: Canucks över 2,5 mål
  • Odds: 2,00 @ Betsafe
  • Insats: 2,5/5 units 
  • Spelstopp: 18/12, 01:00

Startande målvakter:
Flyers: S. Mason
Canucks: J. Markström

Flyers ligger och tampas kring dom sista slutspelsplatserna. I och med segern över  Carolina Hurricanes efter övertid i den förra omgången tog laget sin andra seger på dom tre senaste matcherna. Sett över en längre period är formen på dom tio senaste omgångarna sex segrar och fyra förluster, 6-3-1.
En klart godkänd form sett ur ett längre perspektiv och laget ligger på en tolfte plats i Eastern Conference med trettiotvå inspelade poäng efter trettioen matcher.
Största boven i att Flyers befinner sig på nedre halvan i tabellen är på grund av målvakts och försvarsspelet. Laget har släppt in åttiosex mål under grundserien vilket är fjärde flest i Eastern Conference. Det ger ett snitt på 2,77 insläppta mål per match.

På hemmaplan har inte försvarsspelet varit fläckfritt. Fyrtio mål i baken på femton hemmamatcher ger ett snitt på 2,66 mål bakåt per match under lagets första femton hemmamatcher.
I övrigt har inte hemmaspelet klickat fullt ut. Av dessa matcher har Flyers förlorat nio och spelat ihop femton poäng. Det räcker för att göra Flyers till Western Conference tionde bästa hemmalag.
Flyers har vunnit tre av sina fem senaste hemmamatcher. Noterbart är att laget har släppt in minst tre mål i tre raka hemmamatcher.

Flyers kommer till spel utan:
S. Gagner (spelar ev inatt)
V. Lecavalier (spelar ev inatt)
L. Schenn
M. Streit

philadelphia_200x141 V.S vancouver_200x200

Canucks har en säsong som är lite av en berg och dalbana. Formen är inte på topp utan förlusten mot Minnesota Wild med 6-2 på bortaplan betydde lagets sjunde förlust på dom nio senaste matcherna. När vi ändå är inne på det har Canucks tre segrar och sju förluster på dom tio senaste matcherna, 3-5-2.
Den svaga poängskörden gör att vi hittar Canucks något oväntat näst sist i Western Conference. Däremot är tabellen ofantligt jämn och trots bottenplaceringen har Canucks samma poängskörd som laget som innehar den sista slutspelsplatsen. Det vill säga trettio inspelade poäng efter trettiotvå spelade matcher.
Målskyttet har varit bra, men det kombinerat med ett sämre försvarsspel blir resultat svagt. Med åttioen mål framåt snittar laget 2,53 mål framåt per match.

Bortaplan är däremot platsen som Canucks varit ofantligt bra på. Men sista tiden har varit tung för laget. Förlusten mot Wild var Canucks femte raka och laget har bara en seger på bortaplan på dom tio senaste bortamatcherna. Men trots det är Canucks Westen Conference sjätte bästa bortalag med sjutton poäng på arton bortamatcher.
Laget har gjort fyrtiotre mål framåt, vilket är femte flest och ger ett målsnitt på 2,38 mål per bortamatch.

Canucks kommer till spel utan:
B. Sutter
L. Sbisa
D. Hamhuis

Tre raka segrar för Canucks.
Lagen möttes i början av november i Kanada med Canucks som hemmalag inne i Rogers Arena. Det resulterade i en stabil 4-1 seger för hemmalaget.
Segern betydde Canucks tredje raka mot Flyers och den fjärde segern på lagens fem senaste möten. Noterbart är att Canucks har gjort minst tre mål mot Flyers i SJU raka möten.
Lagens fem senaste möten i Philadelphia har slutat med en seger för Flyers och fyra för Canucks. Noterbart är att Canucks har gjort minst tre mål i sex raka bortamatcher mot Flyers.

Är detta matchen som gör att Canucks offensiv lossnar.
Det finns faktorer som ska tala för det.
1. Canucks har varit ett starkt bortalag under säsongen. Nu är däremot formen på bortaplan riktigt bedrövlig med en ynka seger på dom tio senaste bortamatcherna. Men trots det är Canucks Western Conference sjätte bästa bortalag och det bevisar att bortaspelet finns där.
2. Flyers hemmaspel är inte det bästa som finns. Ett försvars och målvaktsspel som inte fungerar. Laget har släppt in elva mål på dom tre senaste hemmamatcherna.
3. Canucks trend mot Flyers. Tre raka segrar för laget och målen öses in mot Flyers. Canucks har gjort minst tre mål på Flyers i sju raka möten. Dessutom har Canucks gjort minst tre mål i dom sex senaste bortamatcherna mot Flyers.
Och att tillägga ställer Flyers S. Mason i kassen som inte är i sin livs form. Han har släppt in sju mål på sina två senaste startade matcher och svarat för bara fyrtiofyra räddningar.
Detta är matchen som ska passa Canucks att få islossning på målskyttet och börja vinna matcher. Men då Flyers offensiv fortsatt levererar litar jag inte fullt ut på att Canucks kommer vinna matchen utan nöjer mig med.
Canucks över 2,5 mål inklusive övertid och straffar till 2,00 hos Betsafe.