Äntligen, och det menar jag verkligen, är det dags för Game 4 i det här infekterade rivalmötet. The battle of Pennsylvania har varit högoktanig så här långt och jag vill passa på att gratulera alla er som såg den senaste fighten då det kan ha varit den bästa (åtminstone den mest händelserika) hockeymatchen jag någonsin har sett. Till nattens match så är det bara att konstatera att en hel del momentum har svingat över mot det ena lagets sida och det spelar jag på ikväll.

  • Match: Philadelphia Flyers-Pittsburgh Penguins
  • Spel: Philadelphia Flyers (2-vägs)
  • Odds: 1,83 @ Bet365
  • Units: 7/10
  • Spelstopp: 01.30

Pittsburgh-Philadelphia 3-4 sd
Pittsburgh-Philadelphia 5-8
Philadelphia-Pittsburgh 8-4

Pingvinerna kom in i slutspelet med Sidney Crosby och Evgeni Malkin, två av världens absolut bästa spelare friska, hela och i form. Två spelare som har vunnit Stanley Cup förr och då har man dessutom många år kvar i sig. Även jag lyfte fram Pittsburgh som stora favoriter i East men efter 3 spelade matcher så kan jag bara konstatera att jag har varit relativt naiv.

Philadelphias tyngsta karaktärsspelare har verkligen klivit fram och varit tungan på vågen. Scott Hartnell, Jakob Voracek och Wayne Simmonds för att nämna några. Sedan har spelarna med handledarna gjort sitt även dom och helt enkelt överglänst firma Crosby/Malkin och då syftar jag på Claude Giroux (otroliga 6 poäng i game 2) samt Danny Briere. Även mindre namnkunniga lirare som Sean Couturier har bidragit med ansvarsfullt spel och mål på resultattavlan. Matt Read och Brayden Schenn är ytterligare två exempel.

För att återgå till match 3 så var den händelserik på så sätt att den helt enkelt innehöll precis allt. Mål och i mängder, tunga tacklingar, fega tacklingar och slagsmål i parti och minut. Utan tvekan den matchen som har fått mest reaktioner från min sida.

I den senaste matchen utbröt ett stort slagsmål som varade i drygt 10 minuter när vi började närma oss slutet. Och det efter att en Pittsburgh-spelare på ett väldigt fult sätt gav sig på en av Flyers storfräsare i ett försök att få honom ur matchserien. Det kan på något sätt knyta ihop och sammanfatta vad den här åttondelsfinalen har handlat om.

Penguins har agerat väldigt odisciplinerat och frustrerat, och visst kan man känna att laget är ur balans. I match 1 tappade man en ledning på 3-0. I match 2 gjorde man ett mål direkt i inledningen för att sedan avsluta med ett mål precis i slutet av den första perioden för att gå in till vila med 3-1, men Flyers lyckades vända iallafall trots dessa psykologiskt tunga mål. I match 3 svarade Flyers med ett mål varje gång pingvinerna lyckades krympa avståndet med en reducering. När Crosby & co sedan började grisa och spela fult på motståndarnas stjärnor så stod Flyers upp och visade inga som helst tecken på att man skulle känna sig obekväma med hela situationen.

Noterbart är alltså att Pittsburgh har gjort det första målet i samtliga matcher utan att dra någon nytta av det.

Philadelphia har alltså gjort hela 20 mål i deras 3 inledande slutspelsmatcher, vilket man aldrig har lyckats med tidigare under klubbens historia. Vad gäller att jag själv var naiv som trodde alldeles för mycket på pingvinerna när det hela drog igång, så har målvaktsposten faktiskt varit lite av ett problem innan slutspelet startade.

Marc-André Fleury, som också var nummer ett när Penguins vann Stanley Cup för något år sedan, har varit helt under isen i den här matchserien. Hans räddningsprocent är helt bedrövlig och givetvis sämst av samtliga i det här slutspelet. Då back-up keepern inte är mycket att hålla i handen så förväntar jag mig att en målvakt utan självförtroende efter några tavlor får förtroendet på nytt i säsongens absolut viktigaste match.

För att återgå till Sidney Crosby, så var Penguins-kaptenen kanske den som utmärkte sig allra mest på ett negativt sätt i match 3. Han startade väldigt mycket bråk men när det väl gällde så backade han, vilket har fått rubriker. Det var också mitt i alla dessa gruff där han själv var inblandad som kvällens bortalag hade sina sämsta perioder senast. Intressant att se hur lagkamraterna har reagerat på det.

…några som ”reagerade” i laget, och det på ett högst negativt sätt, har däremot fått sina straff. Gnuggarna Aaron Asham och Craig Adams samt målskytten James Neal (samtliga Pittsburgh-spelare, alltså) är avstängda i kvällens match efter några av deras mindre trevliga handlingar i den senaste matchen.

Utöver den briljans som Giroux/Briere har stått för samt det hjärtat och karaktären de övriga har visat upp i ett brinnande slutspel så har Philadelphia helt enkelt passat motståndarna väldigt dåligt i den här matchserien. Man har varit snabba på att vända spelet och man har, som ni ser på resultaten, skapat väldigt mycket farligheter vid jämna mellanrum och det genom att ta sig in i zonen på ett effektivt sätt. Då motståndarna även, vilket har nämnts tidigare, plockat väldigt många utvisningar via odisciplinerat spel så har Flyers utnyttjat det och spelat väldigt bra i power play. De chanserna kommer uppstå även inatt om det fortsätter på samma sätt.

Skulle man ha någon svaghet så är det frågetecken på målvakten Ilya Bryzgalov som är något ojämn, vilket inte bara gäller i den här matchen men också för fortsatt spel i slutspelet. Han kan vara fantastisk såväl som mindre bra. Han har haft några tveksamma ingripanden så här långt även om de knappast når upp till samma nivå som det motståndarnas målvakt har stått för.

-

Philadelphia Flyers står alltså där med 3-0 på den största favoriten till Stanley Cup och därmed matchboll hemma i ett Wells Fargo Center som kommer koka direkt från nedsläpp. WFC är i övrigt ett högst otrevligt ställe att komma till som gäst och få inomhusarenor i USA kan skapa en sådan atmosfär i en slutspelsmatch.

…kvällens gäster vill såklart inte ta semester redan nu, men jag är övertygad om att de orangea inte har någon som helst lust att åka till Pittsburgh en gång till. Man vill stänga butiken här och nu. Det här laget ska kunna pressa fram kämpaglöd och karaktär i 60 minuter till.

Jag väljer alltså att spela Flyers som vinnare i den här matchen och därmed stänger serien. Med 2-vägs innebär att spelet gäller även om matchen går till förlängning.

Jag spelar även följande sidospel för mindre insatser då insatsen redan är stor på det primära liret. Inte omöjligt att jag återkommer med fler under kvällen. Samtliga spel är hämtade från Bet365:
Över 6,5 mål 1,80 1,5/10 units
Philadelphia Flyers -1,5 3,15 1/10 units

/Puyol