Efter att för egen del inte ha fastnat för något spelobjekt i de två galorna som passerade förra veckan så är vi nu tillbaka med UFC 172 i Baltimore som bjuder på ett antal intressanta matcher, däribland en titelfight i lätt-tungvikt som avgör vår egna Alexander Gustafssons nästa motståndare. Vi inleder dock med spel i galans co-main event i samma viktklass där topprankade Phil Davis ska ta sig an Anthony Johnson som nu står för sitt återtåg tillbaka in i organisationen. Favoriten gillas i det här mötet där jag menar på att vi kommer få se en ny triumf för ”Mr. Wonderful”.

  • Sport: Kampsport/MMA
  • Liga: UFC
  • Match: Phil Davis – Anthony Johnson
  • Spel: Davis by submission
  • Odds: 2,85 @ Unibet
  • Units: 2/10
  • Spelstopp: 04.45 27/4

Phil Davis, med segrar i 12 av 14 matcher (en sk ”no contest”), går in till det här mötet i en position bland toppskiktet av divisionen, om än något bortglömd bakom träningskamraten och svensken Alexander Gustafsson samt viktklassens nytillskott Daniel Cormier. Senast vi såg ”Mr. Wonderful” var i somras när han besegrade Lyoto Machida via en knapp poängseger, en imponerande skalp, dock inte tillräckligt för att det skulle bli några större steg framåt till en matchning av titelkaraktär. Davis, med riktigt fina meriter som brottare, har vässat till detaljerna på fötterna men får alltjämt i första hand ses som en kreativ grappler.

Anthony Johnson, med vinster i 16 av 20 fighter, återvänder till UFC efter frånvaro på ca 2,5 år där han har gått imponerande 6-0 utanför organisationen sedan dess. Talangen har man inte kunnat förbise, däremot attityden och inställningen där ”Rumble” lyckades med bedriften att missa vikten vid ett flertal tillfällen. Efter att ha tävlat så långt ner som i welterviktsklassen känns det här steget något mer naturligt och invägningen på ca 93 kg fixades under fredagkvällen. Även det här en brottare i grunden men som främst har börjat specialisera sig som en striker med ett par imponerande avslut i bagaget.

-

Jag blev något förvånad när den här matchningen spikades där jag trodde på ett mer meriterat namn för Davis del, med vinst mot en ex-mästare (Machida) i bagaget. Med ett antal pjäser redan uppbokade får det här ses som en utmaning, men alltjämt en överkomlig uppgift. Pennsylvania-sonen ska inte vara längre bort än ett imponerande avslut från att på allvar nämnas i det absoluta toppskiktet, så pass skicklig ska Mr. Wonderful vara. Han är oerhört stark och atletisk där jag alltjämt tror att han kan gå ytterligare något steg framåt. De adderade finslipningarna på slagserierna kan maskera hans nedtagningar och möjligtvis göra de något mer effektiva där han var mer endimensionell förr, men alltjämt väldigt vass på det han bemästrar så pass väl: Att gå på kontroll från mattan där han är ett väldigt slipat kort från den positionen.

Till skillnad från Anthony Johnsons senaste sejour i UFC tror jag mycket väl att han rent mentalt är bättre inställd på vad det innebär att tävla på den här nivån. Samtidigt ska det bli väldigt intressant att se hur han står sig mot toppskiktet där motståndet utanför världens ledande organisation har varit högst medioker med få undantag. Rumble är väldigt vass på fötterna med bra glöd i slagen, samtidigt har han visat upp att han kan ha svårigheter till att bibehålla en jämn nivå över 3 ronder där han aldrig har varit särskilt märkvärdig från rygg (3 av 4 förluster via submission) vilket är det som främst talar emot honom i det här mötet. En position som inte har råd att hamna i mot kvällens motståndare, samtidigt som den blir svår att undvika.


Davis borde nog rimligtvis inte vänta alltför länge innan han börjar mata nedtagningar, och jämför man de båda kombattanternas egenskaper och färdigheter ska den största skillnaden ligga på mattan där favoriten ska ha ett rejält övertag om han lyckas ta matchen dit, vilket han bör ha goda chanser till. Väl där är han tillräckligt slipad för att kunna hitta ett lås. Phil Davis att stå som segrare via submission testas med en låg insats.

/Puyol