Ottawa tar ikväll emot Toronto och det är dags för ett hett derby mellan två lag från Kanada. Båda lagen behöver poäng för att säkra en slutspelsplats, men just nu är det ändå ganska lugnt ifall man åker tomhänta från matchen ikväll. Hemmafördelen väger tungt och jag det blir tufft för bortalaget här.

  • Match: Ottawa – Toronto
  • Spetips: Ottawa ML
  • Odds: 1.87 @ Betway
  • Insats: 6/10 units
  • Spelstopp: 21/4, 01.05

Ottawa har gjort en imponerande säsong med tanke på alla skador man haft. Det är inge dåliga namn som saknat under en längre tid och när även Erik Karlsson blev skadad så trodde jag att man inte skulle klara sig till slutspel. Nu har man dock ett gyllene läge att klara detta och behöver ett par fåtal poäng för att vara på säkra sidan. Tänk om man hade haft full trupp under större delen av säsong, då skulle man förmodligen varit och nosat på divisionssegern dessutom. Jag kände på mig att Ottawa kunde överraska, men inte såhär mycket som dem gjort. Nu är laget nästintill skadefria då bara Jason Spezza och Erik Karlsson saknas. Laget är riktigt bra, en mix av några rutinerade rävar och ett gäng talangfulla ynglingar, bland annat svenskarna Mika Zibanejad och Jakob Silvferberg. Deras spel går ut på att spela hawaii-hockey. Det är ett av de absolut roligaste lagen att titta på i hela NHL. Man skapar flest målchanser i hela ligan, men man släpper också till många skott bakåt. Anledningen är att man kör full fart framåt och inte alls tänker bakåt. Däremot så är man ändå ett av de lagen som släpper in minst mål. I egen zon ser man alltid till att ha tre man framför eget mål vilket gör att de kommer en massa skott mot målet, men så länge målvakterna tar första skottet så tar övriga spelare han om returerna och på det viset ställer man också om till anfall riktigt snabbt. Deras spel på hemmaplan denna säsong har varit otroligt bra och man har faktiskt bara förlorat 3 av 21 matcher under ordinarie tid. Hemmafansen är också magiska och jag kan förstå att man får en boost av att spela på hemmaplan. Lägg märke till att man bara släppt in 1.7 mål i snitt på hemmais. Formen är fin med fyra raka segrar och skadeläget är bra med tanke på hur det varit under säsongen. Jag tycker man har bra chans att ta ytterligare en seger här.

Senators Overall Scoring: 2.5
Senators Home Scoring: 2.7
Senators Overall Defense: 2.1
Senators Home Defense: 1.7 

Toronto har även dem överraskat och ligger faktiskt en poäng före Ottawa i serien, dock en match mer spelad. Toronto har ett ganska jämnt lag rakt igenom med ett par toppar som Phi Kessel, Dion Phaneuf och även Nazem Kadri som kanske varit Torontos bästa spelare denna säsong trots han unga ålder. Leafs har ganska okej bortastats och kan stoltsera med 11 vinster av 21 möjliga, men ikväll lär man få det tufft. Dels för att Ottawa är ett av ligans stabilaste hemmalag och dels för att Torontos försvarsspel varit under all kritik senaste matcherna. De två sista matcherna har man förlorat med 5-3 och 5-1. Man släpper till väldigt många skott mot eget mål och de sista två matcherna har man släppt till hela 75 skott. Ottawa är ett lag som matar skott på mål och ska man vinna denna match så kommer det att krävas storspel från James Reimer, vilket han kan göra. Jag tror dock inte det räcker mot ett hemmaastarkt Ottawa i betydligt bättre form än Toronto. Inbördes har Toronto vunnuit 3 av 4 möten denna säsong, men en notis är att Ottawa vunnit skotten i samtliga matcher med ganska stor marginal så nångång måste även proppen ur. Toronto saknar Carl Gunnarsson. Ingen målvakt är bekräftad

Maple Leafs Overall Scoring: 3.1
Maple Leafs Road Scoring: 2.9
Maple Leafs Overall Defense: 2.8
Maple Leafs Road Defense: 2.7 


Hemmafördelen väger tungt. Ottawa spelar stabilt defensivt på resande fot, men framförallt hemma i Scotiabank Place. Jag kommer att spela Ottawa ML till oddset 1.87 hos Betway som är klart marknadshögst på detta. 6 units in och förhoppningsvis ett par extra tillbaka.

Twitter @HedenskogH och @spelaspelse

Lycka till!

/Heden