Slutspelsserien är kommen. Oskarshamn, Lekssand, BIK Karlskoga, Mora, Almtuna och Timrå ska göra upp om en plats i ett finalspel mot förloraren av den Hockeyallsvenskafinalen. Fem omgångar ska spelas och första omgången spelas på onsdagskvällen. Där tar sig Oskarshamn emot Leksand hemma i Småland. Vilket lag tar tag i taktpinnen?

  • MatchOskarshamn – Leksand
  • Liga: Hockeyallsvenskan
  • Speltips: Leksand över 2,0 mål
  • Odds: 1,72 @ Unibet
  • Insats: 3,5/5 units 
  • Spelstopp: 2/3, 19,00

Tabelltrean Oskarshamn gick oväntat bra under grundserien. Detta trots att det var ett helt nytt lag från förra säsongen. Klubben har gjort det otroligt bra och Oskarshamn spelade till sig nittiotvå poäng efter femtiotvå omgångar. Det räckte för att sluta nio poäng bakom tvåan Tingsryd och sju poäng före kvällens motstånd Leksand.
Som belöning får laget börja slutspelsserien med tre poäng. Det är en klar fördel när det bara är totalt femton poäng att spela om.

Oskarshamn anfallsspel och försvarsspel var klart godkänt under grundserien. Laget hade en målskillnad på 134-129 och gav ett målsnitt på 2,57 mål framåt och 2,48 mål bakåt per match.
Hemma i Be-Ge Hockey Center slutade Oskarshamn på fjärde platsen i hemmatabellen. Laget spelade ihop till femtiotvå poäng efter tjugosex hemmamatcher.

Oskarshamn avslutade grundserien fenomenalt med två raka segrar och fem segrar på dom avslutande sex omgångarna. Laget besegrade Vita Hästen med 4-2 på bortaplan i den sista omgången.

oskarshamn_200 V.S leksand_200

Leksands säsong gick från helvete till himmel. Efter sparkade tränare och ny spelidé växte laget in i den Hockeyallsvenskakostymen allt eftersom.
Leksand slutade till slut på en fjärde plats med åttiofem poäng efter femtiotvå omgångar. Det blev slutligen sju poäng upp till trean Oskarshamn och två ner till femman BIK Karlskoga.
Som tack för den placeringen har Leksand fått med sig två bonuspoäng när slutspelsserien drar igång.

Leksands främsta styrka var lagets offensiv. Det blev hundrafemtiotvå mål framåt under grundserien och det var tredje flest av alla lag och gav ett målsnitt på 2,92 mål framåt per match.
På bortaplan gjordes däremot inte dom flesta målen. Leksand mäktade bara med att göra sextio kassar på tjugosex bortamatcher och det var nionde bäst i serien.
Men dalmasarnas bortaspel var i övrigt bra med totalt trettiotvå poäng och laget blev seriens sjunde bästa bortalag.

Leksand avslutade grundserien starkt. En förkrossande 10-4 seger över Björklöven på hemmaplan i den sista omgången. Laget vann sju av sina nio sista omgångar och vann tre raka bortamatcher.

Fyra möten under grundserien.
Under grundserien var det framförallt Oskarshamn som trivdes bäst mot Leksand. Laget vann dom tre första mötena men Leksand fick sin revansch med seger 3-2 i det sista mötet på bortaplan.

01.02.16 HOC Oskarshamn Leksand 2 : 3
06.12.15 HOC Leksand Oskarshamn 1 : 6
24.10.15 HOC Oskarshamn Leksand 2 : 1
19.09.15 HOC Leksand Oskarshamn 1 : 3

Nu är det vinna som gäller.
Två lag som kommer till spel i slutspelsserien som favoriter i att vinna denna. Det skiljde sju poäng mellan lagen när grundserien var avklarad och inbördesmöten vanns av Oskarshamn med 3-1. Men nu är det helt nya förutsättningar.
Femton poäng att spela om, fem matcher, tre hemmamatcher och två bortamatcher. För Leksand’s del kommer det vara viktigt att ta poäng i första matchen mot Oskarshamn. För att det ska bli poäng måste offensiven leverera. Och det är något den har gjort ända sedan Per-Erik Johnsson tog över laget. Leksand gjorde totalt tredje flest mål i grundserien och öste in mål i dom avslutande omgångarna. Laget gjorde hela TIO mål i den sista omgången mot Björklöven. Det medan Oskarshamn defensiv inte såg riktigt lika vass ut som den brukar. Laget släppte in minst två mål i tio av dom elva sista omgångarna, varav minst tre mål i sju matcher. 
Detta är en match som inget av lagen vill gå poänglösa ifrån. Leksand fick positiva vingar senast laget var på besök och löste mållinan då segersiffrorna skrevs 3-2.
Det är ett Leksand som har gått från att vara uträknade till att nu spela för att nå SHL. Kvalitén i laget finns och formen, självförtroende och ledaregenskaperna för detta finns. Men då gäller det att laget levererar direkt.
Och det tror jag att Leksand gör och spelar bortalaget att göra över två mål till 1,72 hos Unibet. (insatsen tillbaka vid exakt två mål under ordinarie tid)