Alaves beger sig under lördagen den korta biten österut för att besöka Osasuna på El Sadar, i ett baskiskt derby. Det är tredje omgången i segundan och båda lagen är hittills obesegrade. Men ena laget har inte imponerat och det känns som man kommer få stora problem med målskyttet den här säsongen.

  • Match: Osasuna – Alaves
  • Spel: Osasuna
  • Odds: 1,86 @ unibet
  • Insats: 6/10 units
  • Spelstopp: 18:15

Osasuna åkte som bekant ur La Liga förra säsongen och satsar nu givetvis på att ta sig tillbaka till finrummet fortast möjligt. Jag tycker även att man har trupp nog att ta sig tillbaka till högstaligan, där man fått behålla en del viktiga spelare från förra säsongen, samt fyllt på med spännande nyförvärv. Kikar vi till vad man plockat in så har man förstärkt på samtliga positioner, vilket kan bära laget väldigt långt. Mittback Cadamuro har plockats från Sociedad, vilket helt klart är en bra värvning. Sedan har man även hämtat tillbaka Osasuna-ikonen Javad Nekounam, som spelade 150 matcher i klubben mellan 2006-2012. Han är inte direkt ung längre, men jag är inte oroad över att han inte kommer hålla i segundan. Man har även mer iranskt inslag i truppen då 24-åriga Karim Ansarifard anslutit från Tractor Sazi. En kille som aldrig provat på spel i Europa tidigare, så det ska bli intressant att följa den här fysiskt starka anfallaren. Osasuna har även öppnat säsongen på ett bra sätt med en vinst och en oavgjord match på kontot. Vinsten kom i första omgången där man körde över Barcelona B på hemmagräs. Siffrorna stannade vid 2-0, men det kunde gott och väl varit ett par mål till där. Sedan kryssade man senast i bortamötet mot Zaragoza, där Miguel de las Cuevas räddade en pinne på övertid. Man är normalt sett väldigt starka hemma i Pamplona och det tycker jag man verkligen visade i hemmamötet mot Barcelona B.
Till dagens match får man klara sig utan Raoul och Cedrick som är på landslagsuppdrag, i övrigt inga avbräck. Det ska sägas att det blir Nekounams första match för säsongen, då det varit en del pappersstrul fram tills nu.

Alaves var på vippen att åka ur segundan förra säsongen efter att ha slutat på en 18:e plats i tabellen, med endast en poäng till godo på Mirandes under strecket. Det faktum att man klarade sig kvar kan man tacka anfallaren Borja Viguera för, då denne öste in mål under säsongen. Han vann hela segundans skytteliga på 25 fullträffar, nästan hälften av alla mål som Alaves gjorde. Ingen dålig bedrift i ett bottengäng, vilket givetvis innebar att många klubbar jagade Viguera. Det blev till slut Athletic Bilbao som fick en påskrift, där han nu sitter och värmer bänken på matcherna. Givetvis ett tungt avbräck för Alaves som visat stora problem med målskyttet i de två inledande matcherna. Man har mött två ganska svaga motståndare i nykomlingen Leganes och Recreativo, där man inte lyckats sätta en enda boll i mål. Förvisso blev det 1-1 mot Leganes, men man fick en poäng i den matchen genom ett sent självmål. Enligt matchrapporter så man var fullständigt utspelade i den matchen och var inte alls värda poäng. Inte heller mot Recreativo imponerade man i en mållös match som var allt annat än chansrik. Osasuna lär knappast bjuda på särskilt mycket bakåt och jag tror faktiskt att gästerna går mållösa här.
Hos Alaves stryker vi backen Jarosik och mittfältaren Beobide som går skadade. Inte heller nyförvärvet Rafa Garcia är klar för spel.


Osasuna har helt klart samlat på sig ett intressant lag inför årets segunda, och jag tror man kommer vara med uppe i toppen och fajtas. Hemma på El Sadar brukar man som sagt vara riktigt starka och man lär inte vika en tum när grannen Alaves kommer på besök. Jag tror man pillar in en boll framåt och sedan ska det mycket till för att Alaves ska kunna knipa poäng. Blir en insats strax över medel på den raka ettan här!

/e@sy