ÖIS flyttar från Valhalla IP till Gamla Ullevi för att ta emot Assyriska i den första av två kvalmatcher. Det lag som gör flest mål över de två matcherna får ett kontrakt i Superettan, och skulle det bli oavgjort är det bortamålsregeln som gäller. För 10 år sedan vann ÖIS mot Assyriska i ett kval om Allsvenskan-kontrakt, och jag hoppas och tror att ÖIS vinner även det här kvalet.

  • Match: Örgryte IS – Assyriska FF
  • Spel #1: Örgryte IS +0.0 (Asian Handicap)
  • Odds: 2.25 @ Bet365
  • Insats: 2.5/5 Units
  • Spelstopp: 19:00

  • Spel #2: Assyriska Under 1 mål (insatsen tillbaka vid exakt 1 mål)
  • Odds: 2.82 @ MarathonBet
  • Insats: 2/5 Units
  • Spelstopp: 19:00

Örgryte IS hade som mål att ta steget direkt upp till Superettan, och man hade greppet om förstaplatsen väldigt länge. Sedan fick man lite skador och avstängningar och formen började svaja något vilket gjorde att man halkade ner till en andraplats, kvalplats alltså. Utsikten tog steget upp och jag får passa på att gratta dem. Även om ÖIS skulle ta sig vidare från kvalet får man ändå summera säsongen som en besvikelse då man faktiskt ”gav” bort enkla poäng i slutet, något man inte har råd med om man spelar i Superettan nästa säsong. På hemmaplan är man som bäst, och man hade faktiskt inte förlorat hemma förrän Qviding vände 1-0 till 1-2 i 93e minuten, då i den tredje sista hemmamatchen. Förra säsongen i Superettan var det offensiven som var det stora problemet, något som jag faktiskt tycker man har jobbat på och lyckats förbättra. Nu har man fin bredd i kapten Mourad, Kameruanske Pangop, Sandberg samt Carlsson. Då offensiven numera är bra så har man goda chanser att klara sig i Superettan om man tar sig vidare, inte minst då även defensiven är bra, i alla fall på hemmaplan där man spelar väldigt stabilt. ÖIS spelar ofta på bollinnehav och försöker oftast spela kort snarare än långt. Nu när man har Mourad som är en utmärkt bollmottagare så gynnas det här spelsättet enormt då man även har bra djupledslöpare i anfallet och på kanterna.

ÖIS-Logo V.S Assyriska-Logo

Assyriska FF hade även dem en besvikelse till säsong. Klart att uppflyttning inte låg speciellt nära, men att man skulle behöva kvala trodde man inte. Man gjorde minst mål efter jumbon Husqvarna, endast 28 mål på 30 matcher. Dock har men ett försvar som är bättre än många Superettan-lag, men just målskyttet är ett stort problem och det är därför man har hamnat i den här sitsen nu. Man har konstigt nog tagit dryga 70% av sina poäng på bortaplan vilket vid en första anblick kan verka negativt för spel på ÖIS här. Men jag väljer att se det som att Assyriska känner sig oerhört pressade att leverera nu på bortaplan då man vet att hemmaspelet inte alltid fungerar. Då Assyriska lär gå för bortamål nu så tror jag ÖIS’s vassa offensiv kan hitta bra kombinationer förbi Assyriska’s försvar. Örgryte är som sagt ett lag som gillar att föra matcher, och med tanke på Assyriska’s taskiga offensiv har jag svårt att se annat än att Assyriska tillåter ÖIS att styra, och istället försöker gå på kontringar istället. Försöker man pressa ÖIS högt så tror jag det straffar sig rejält då man både är bra på att hålla i bollen och att hitta fina djupledsinstick. Assyriska saknar med all säkerhet sin andra bästa målskytt Genc samt viktiga mittfältaren Brandeborn vilket är otroligt tufft för en redan svag offensiv.


Örgryte kommer försöka föra spelet på Gamla Ullevi, och senast man spelade på Ullevi så vann man mot Trollhättan med 4-0 efter en helt enastående insats (jag var där). Spelar man hälften så bra som man gjorde då så kommer man vinna den här matchen. Jag själv kommer åka och stötta Örgryte i den här matchen tillsammans med flera tusen andra, och troligtvis så kommer hemmafördelen betyda mer nu än aldrig. Jag tror på en ganska tät match med lite mål, men samtidigt så har Assyriska blivit för stora favoriter, så jag väljer även spel på ÖIS. Hemmalaget med insatsen tillbaka vid oavgjort är huvudspelet med medelinsats, sen även en peng strax under medel på att Assyriska gör under 1 mål vilket innebär vinst om ÖIS håller nollan och pengarna tillbaka om Assyriska gör exakt 1 mål. Mitt tips är 1-0!

Alla till Gamla Ullevi!
Heja ÖIS!