Ja, då drar vi då igång med den nystartade speltipssektionen, som kommer att skötas av mig, Anton Blixt. Som ni säkert redan uppfattat så kommer jag att erbjuda de absolut bästa speltipsen till er läsare, för att ge er mer kunskap innan ni placerar era spel…

Idag ser vi ett magert utbud, där dagens intressantaste drag ligger i det svenska SM-slutspelet i ishockey. Utöver detta så finner vi även slutspel i svensk handboll samt lite NHL-hockey i natt! Jag tror mig ha hittat rätt, kika in!

Frölunda Indians – HV71
Mitt tips: 1:a
Insats: 6/10

Motivering;
Hittills har det varit en jämn matchserie, och inget lag har direkt dominerat i matcherna än så länge. HV71 vann det första mötet på hemmaplan med 3-1, Frölunda svarade genom att vinna hemma matchen därpå med 2-1 och göteborgarna kopplade i måndags greppet genom att vinna på bortais med 2-1, som även är ställningen i matchserien i Frölundafavör. Idag ställs dessa lag mot varandra återigen, denna gången för en rafflande kamp i Scandinavium. Senaste mötet här vann, som sagt, Frölunda med 3-1.

Hemmalaget;

Frölunda är ett av Elitseriens absolut starkaste lag på hemmaplan! Framlyfta av 12 000 fanatiska supportrar och Sveriges största klack så bjuder man alltid på fullt ös och noll respekt för motståndarna!

Efter en mycket knackig inledning i årets upplaga av Elitserien och stundtals nere på nedflyttningsplats så såg det mycket tungt ut. Men genom att bygga om i leden och ett positivt tillskott i form av Janne Niskala så fick man fart i maskineriet och klättrade uppåt. Laget slutade trea i serien, en placering ovanför HV71. I slutspelet började man med att med 4-1 i matcher slå ut årets sensationslag, Luleå. Hemma har man ännu inte förlorat i slutspelet. Laget är ett mycket erfaret slutspelslag som har en mycket hög kapacitet.

I målet har man en av seriens absolut bästa målvakter, NHL-erfarne Johan Holmqvist, en målvakt som har förmågan att rädda matcher helt på egen hand. Ta detta tillsammans med den nu bättre spelande backuppsättningen samt en mycket fartfylld och vass offensiv och ni har en klar guldkandidat!

Bortalaget;
HV71 är ett av 2000-talets giganter, tillsammans med de andra lagen söder om Stockholm. I år har det dock gått aningen knackigt, men ändå inte. Man har inte presterat i den manér man är vana att se dem, men de har fortfarande inte spelat dåligt. Man slutade 4:a, strax efter dagens motstånd, Frölunda!

Idag möter de ett tufft Frölunda på bortais. Omöjligt säger många, inte helt omöjligt säger jag! Faktum är att man var aningen bättre på bortaplan än på hemmaplan under grundserien, något som kan till synes vara lite udda. Man hade även ett tungt powerplay där dirigenten Johan Davidsson styrde upp det från sin högerkant och levererade fina smörpassningar!

Vad som talar emot dem idag är att man möter ett extraordinärt hemmastarkt Frölunda som ännu inte förlorat hemma under slutspelet. Frölunda har även vetskapen om att en vinst här ikväll mycket väl kan slå luften ur matchserien. HV71 har press på sig, då man vet att en förlust här och det är nära att vara slutspelat i år! Som sagt, det är en nyckelmatch i denna matchserien!

Slutspelets tyngsta avbräck hittar vi även i HV71, där Johan Davidsson inte spelar! Playmakern som får powerplayet att fungera har hittills saknats, och mycket talar för att han troligen inte spelar ikväll.

Statistik;
Som sagt, HV71 har haft en ojämn säsong där man blandat och gett! I kvartsfinalspelet var man nära att åka ut mot uppstickaren Timrå. De rödvita hade 3-1 i matcher med 3 matchbollar i hand, men HV svarade för en stark upphämtning och vann till slut med 4-3 i matcher!

Frölunda har en uppåtgående form, då man efter att ha förlorat den första matchen i Luleå tog fyra raka segrar. Nu har man två raka segrar mot HV71, och det ser ljust ut! Två förluster på de åtta senaste matcherna alltså för göteborgarna, endast Färjestad har en bättre dagsform.

Sammanfattning;
Jag spelar en etta på Frölunda med det strålande oddset 1,95! Jag anser att Frölunda har en psykologisk fördel mot HV71 och med tanke på sin hemmastyrka och prestationerna den senaste tiden är man rent av det bättre laget!

(Även under 5,5 mål är spelbart på denna match, då samtliga matcher hittills mellan lagen slutat just så)

OBS! Senaste nytt är att Johan Davidsson kanske spelar ikväll trots allt!

Färjestads BK – Skellefteå AIK
Mitt tips: 1:a

Insats: 10/10

Motivering;
Matchboll Färjestad ikväll, och Skellefteå har inte haft mycket att säga till om hittills! Första matchen lagen emellan var jämn, 0-0 stod sig till 19.46 in i tredje perioden, då Färjestadsbacken Jonas Holös prickade in 1-0 i Färjestadsfavör endast 14 sekunder från slutsignalen. Senaste två matcherna har inte varit riktigt lika jämna… Båda matcherna har slutat med 6-0 för Färjestad, mycket imponerande! Idag kan matchserien avgöras, och jag tror att den gör det!

Hemmalaget;
Färjestad vann serien efter fenomenalt spel efter jul! Man har nu fått fart rejält i sitt spel, och bakåt är butiken stängd tack vare stormålvakten Jonas Gustavsson. Man har nu 14 raka segrar i bagaget, ännu fler om man bara ser till hemmasviten! Nej, Färjestad har sedan de två sista månaderna varit Sveriges klart bästa hockeylag!

Senaste matchen uppe i Skellefteå blev en så kallad pyrrhus-seger, en smärtsam seger! Arto Laatikainen fick utgå med hjärnskakning, och inte nog med det. Sensationsspelaren Dick Axelsson fick en puck på fingret, och en fraktur gör nu att det är färdigspelat för honom. Idag kan dock Tomas Rhodin komma tillbaka till spel efter en tids frånvaro p.g.a hjärnskakning.

Defensivt sett ser det fullkomligt strålande ut! Jonas Gustavsson är nu Elitseriens bästa slutspelsmålvakt genom tiderna vad gäller att hålla nollan, imponerande! Han har nu de 7 matcherna som hittills spelats bara släppt ynka 2 puckar förbi sig, och svarat för 5 nollor, mycket starkt! Med en räddningsprocent på 98,80 är han glödhet, och frågan är om nollan spricker idag?

Bredden offensivt sett imponerar lika mycket som styrkan defensivt sett! Kort fattat, att se Jörgen Jönsson och Peter ”Norda” Nordström spela i en fjärdekedja säger allt, ytterligare ord är överflödiga. Med spelare som Lee Goren, Rickard Wallin, Marcus Paulsson, Eero Somervouri, Anders Bastiansen med många fler, så är bredden sjuk egentligen!

Bortalaget;
Skellefteå har hittills presterat över förväntan i slutspelet, trots de negativa resultaten mot Färjestad! Man slog sensationellt ut guldkandidaten Linköping efter att ha legat under med 3-2 i matcher, mycket imponerande!

Defensivt sett såg laget strålande ut mot Linköping, något som man tappat helt mot Färjestad. Man har nu börjat gå mer framåt och släpper därmed till mer bakåt, något som inte passar SAIK’s alltför tunna trupp särskilt bra… Målvakten Nicklas Dahlberg, som motade hela 52 puckar i den avgörande segermatchen borta mot Linköping, har kommit ner på marken efter att ha blivit glorifierad efter sina strålande insatser mot Östgötarna…

Offensivt sett finns inte mycket att säga. Gustavsson är en levande vägg, ett spöke, en mardröm för som får varje SAIK-forward att vakna kallsvettig om nätterna! Det faktum att man inte gjort mål på tre raka matcher, varav två av dessa spelats på hemmais, säger hur svårt de har för att få hål på Färjestad.

Statistik;
Färjestad har en imponerande statistik hittills. En segersvit som nu är uppe i 14 raka vinster, en hemmasvit som sträcker sig förlustfritt tillbaka till 26:e december… Ja, det finns inget att orda om, Färjestad är grymt starka i dagsläget!

Skellefteå AIK blandar och ger, formen är idag bäcksvart. Med tre raka förluster talar verkligen INGET för en vinst ikväll! Mot Färjestad har man det kännbart tungt, bara en av åtta vinster under ordinarie tid i år, en i sudden death och sex förluster under ordinarie tid…

Sammanfattning;

Färjestad är bättre på ALLA platser och formen är utomordentligt stark. Skellefteå är kortfattat raka motsatsen. Nej, Färjestad ska bara vinna ikväll, då man säkrar finalplatsen. Enda tänkbara scenariot skulle vara en girighet utan dess like i Färjestadkansliet, som därmed beordrar förlust enbart för en till hemmamatch imorgon, dock ej troligt, då Färjestad alltid ger hundra procent! 1:a!