Ett formsvagt möte på Carrow Road mellan två lag som är ute efter att fortsätta spela i Premier League till nästa säsong. Norwich har en klart realistisk chans medan det är högst troligt att Reading har bränt sina chanser. Den attityden kan prägla dagens match och även fortsättningen där ”The Canaries” får ses som en bra favorit i det här mötet.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Premier League
  • Match: Norwich – Reading
  • Spel: Norwich
  • Odds: 1,75 @ Betsson
  • Units: 6,5/10
  • Spelstopp: 16.00

Norwich har haft sina perioder den här säsongen med en svag inledning som följdes upp av en betydligt vassare mellanakt där man under en period var en av ligans mest svårbesegrade lag. Den allra sämsta trenden har man dock haft nu sedan nyårsskiftet där man endast har lyckats vinna en av 13 ligamatcher, vilket har bidragit till att man endast är på säker mark med 4 poängs marginal. Senast hade man ledningen borta mot Arsenal med endast 5 minuter plus tilläggstid att gå på, men ändå lyckades man förlora. Insatsen i övrigt var stabil och delar av prestationen kan man ta med sig här.

Reading går dock desto tyngre med 10 poäng upp till lagen på rätt sida om strecket, och det när man endast har 15 poäng kvar att spela om. Den senaste matchen mot Liverpool påminde en del om några av de övriga insatserna på slutet med skillnaden att man åtminstone fick med sig en poäng, dock till ingen större nytta i längden. Man har inte lyckats fiska in någon fullpoängare i någon av de 8 senaste ligamatcherna när man har behövt det som allra mest och den nye managern Nigel Adkins har ett, nästintill, omöjligt uppdrag framför sig.

För Norwichs del så är Andrew Surman långtidsskadad sedan tidigare, i övrigt så har managern Chris Hughton inget att bekymra sig över på den fronten. Reading kommer, precis som senast, till spel utan Hope Akpan och Adam Federici. Frågetecken även för Jimmy Kebe och Hal Robson-Kanu.

Reading står i nuläget på 24 poäng. 2004, 2009 och 2010 har lagen som precis har fixat kontraktet för fortsatt spel i Premier League klarat sig på 34-35 poäng. Det är dock väldigt unikt och inte ens något möjligt scenario för den här säsongen då lagen strax ovanför strecket står på det antalet redan nu. Utöver det så är det ytterst lite som talar för att dagens bortalag ska kunna nå det poängantalet överhuvudet om man ser till de senaste resultaten och insatserna. Nigel Adkins har redan bevisat att han kan motivera ett manskap och göra något konstruktivt och vägvinnande av ett mindre lysande material. Den här gången har han dock varken tiden eller, det jag skulle tro, truppens mentala inställning på att det här kan gå vägen. En kombination som talar för att man kan åka på en ny besvikelse här där det inom kort kommer med bekräftas att man med all säkerhet spelar i Championship till nästa säsong.

Senast lyckades Reading stjäla en poäng från Liverpool efter att ha förlorat hela 7 ligamatcher i följd, men insatsen i sig var dock inga större steg i rätt riktning mot ett nytt kontrakt. Målvakten Alex McCarthy, som gjorde comeback efter en längre tids skadefrånvaro, stod för en av Premier League-säsongens mest framstående individuella prestationer via ett par fantastiska räddningar. Han tvingades till dessa i ett led av det som har varit lagets absoluta svaghet från start, så även det som har bidragit till att man parkerar sist i tabellen – försvarsspelet. I vissa matcher har man haft en tendens till att bli överspelat på alldeles för många positioner som sätter laget i underläge. Utöver det så har även lagets tidigare fyndiga anfallsspel trappat ner där de 4 senaste matcherna endast har gett ett mål framåt. Samtidigt så brukar man ha stora svårigheter utanför Madejski Stadium där man endast har lyckats ta poäng i 3 av 16 ligamatcher under den pågående säsongen.

Norwich var obesegrade i 10 raka ligamatcher från slutet av oktober tills det att det täta matchandet runt jul skulle dra igång, och skulle man utgå från den perioden så är det svårt att föreställa sig att man nu är indraget i den här nedflyttningsstriden. Den svaga formen till trots så är det par saker som skiljer sig från motståndet, däribland kunnandet och en realistisk tro på att man alltjämt har ett nytt kontrakt i egna händer och fötter.

Man är svårbesegrade hemma på Carrow Road, dock så har vinsterna uteblivit i något för stor utsträckning och det kryssas alldeles för mycket, däribland i 5 av de 6 senaste hemmamatcherna, tack vare att skyttet är något uddlöst. Däremot så tycker jag att man kan se tendenser till att man har börjat hitta tillbaka till det defensiva grundspelet som länge var ett vägvinnande nummer, och något som kan fälla avgörandet till att man eventuellt kan kontrollera merparten av händelserna i den här matchen mot den här typen av motstånd.


I vanliga fall brukar jag föredra överspelet per lag istället för den raka segern, men här väljer jag att göra ett undantag då det här alternativet känns mer klokt då ett mål kan bli matchavgörande om man ser till att hemmalaget endast har släppt in 3 mål när man har stött på lagen från den undre halvan (7 matcher) under den pågående ligasäsongen. Jag håller hemmalaget som ett bättre fotbollslag med större potential till att bryta sin negativa trend. Jag rekommenderar spel på Norwich att stå som segrare i dagens batalj.

/Puyol