Det är dags för den avslutande gruppspelsomgången där Norge tar emot sina södra grannar Danmark. Ett Danmark som under måndagen säkrade platsen i nästa års A-VM genom att slå ett passivt Lettland med 2-0. Danskarna spelade faktiskt inte jättebra och räddades av sin duktiga målvakt Fredrik Andersen ett flertal gånger.

  • Match: Norge – Danmark
  • Spel: Norge 
  • Odds: 1,75 @ Expekt
  • Insats: 6/10 units
  • Spelstopp: 12.15

Visst måste man kalla det här ett derby, men kanske inte lika stekhett som det derby Norge kan få i kvartsfinal. Vid en vinst i dagens möte med Danmark så går de om Tjeckien och får möta Sverige i kvartsfinal. Eller åtminstone så sätter de press på ett Tjeckien som spelar 4 timmar efter Norge. Jag kan nog garantera att Norge vill möta Sverige i ett derby hellre än Ryssland. För Tjeckien spelar det nog mindre roll. Norge ligger alltså 1 poäng bakom Tjeckien så de behöver minst 2 mot Danmark för att gå om eftersom inbördes möten räknas före målskillnad, och där vann ju Tjeckien på straffar.

Norge har imponerat iår och man kan inte säga annat än att det varit en saga. Och hur fräckt vore det inte att spela mot Sverige i en kvartsfinal. Det tycker nog vilken spelare som helst i det laget är coolt. Ska man jämföra trupper så har Norge ett mer komplett lag med ett flertal rutinerade elitseriespelare. Vilket dem ganska tydligt har visat. Senast vann man med hela 12-4 mot Tyskland. De har tagit alla sina 10 poäng på de sista 4 matcherna och enda förlusterna i full tid kom emot Sverige och Ryssland, och dessa endast med 2 måls skillnad. De har en stabil målskillnad på 27-17, vilket tyder på en stark offensiv. KHL-spelaren Patrick Thoresen är stekhet med sina 12 poäng hittills.

Danmark har inte alls sett bra ut fast de enligt alla experter har sitt bästa lag nånsin på pappret. Jag tycker inte det ser alltför vasst ut. Förstafemman är ju självklart bra med Nielsen och Eller i spetsen. Även Morten Green har utmärkt sig. De har några duktiga lirare, men ska inte vara i närheten av samma klass som Norge. Danskarna säkrade också kontraktet inför nästa år efter vinsten mot Lettland. TV4 intervjuade Danmarks förbundskapten Pelle Bäckman efter slutsignalen och han verkade redan vara på väg ut att fira, eller kanske tillochmed hem. Danmark är mer än nöjda och lär inte ta ut sig avsevärt mycket mot Norge. Kanske tillochmed Danmark går ut på lite måndagsparty och firar att de klarade sig kvar?

Det finns som sagt ett flertal faktorer som talar för vårat grannland. De har bättre klass, motivation och form än Danmark och ska bara vinna det här för att iallafall få en möjlighet till att spela en kvartsfinal mot Sverige. Jag spelar rak Norge vinst imorgon och hoppas att de gör jobbet. OBS matchen startar 12.15!!

Vi finns även att följa på Twitter @spelaspelse och mig hittar ni på @HedenskogH. Lycka till!

/Heden