Vi har en hyfsad main event framför oss i UFC 143. Galan äger rum i Mandalay Bay i Las Vegas. Nick Diaz (24 segrar, 7 förluster, 1 no contest) och Carlos Condit (27 segrar, 5 förluster) drabbar samman i en betydelsefull fight i welterweight-divisionen som har varit något av en soppa den senaste tiden. Först var det tänkt att den regerande mästaren George St. Pierre skulle möta Diaz i en titelfight, som då hade återvänt från organisationen Strikeforce. Diaz sket i att dyka upp på några presskonferenser och chansen gick istället till Condit. Då åkte ”GSP” på en knäskada strax innan den fighten och där är vi idag. Vinnaren av den här fighten får the interim title belt i väntan på mästarens tillfrisknande.

*Match: Nick Diaz-Carlos Condit
*Spel: Nick Diaz
*Odds: 1,50 @ Bet365
*Units: 8/10
*Spelstopp: 04.00

Notera gärna spelstoppet då galans main card drar igång natten mot söndag eller en extremt tidigt söndagmorgon, beroende på hur ni vill se på saken. Ni kan även ha sett en viss Diaz relativt nyligen i UFC 141, men det var brodern(den yngre, Nate) om ni skulle se några likheter och blanda ihop dom.

Nick Diaz har munläder så det räcker och blir över men han är tillräckligt skillad för att backa upp det. I de yngre åren kunde han vara någorlunda oseriös men efter flera år utanför organisationen så började han träna hårdare och det klaffade med den enorma talangen. Nu har han en helt otrolig cardio (sägs att han bland annat ska ha simmat i land från Alcatraz) att gå med den fina tekniken han har i sina nävar och sin jiu-jitsu.

Diaz krossade BJ Penn i sin återkomst till UFC. Även om BJ inte var i sitt livs form så ska man komma ihåg att drygt hälften av hans professionella MMA-fighter var titelfighter och en sådan lirare slår man inte bara sådär. Efter den prestationen kunde man förstå hur Nick Diaz kan ha gått obesegrad i nästan 4,5 år, närmare bestämt 11 fighter.

Jag ser på Nick Diaz som en väldigt komplett fighter, kanske en av de mest kompletta som finns därute just nu. Han är ruggigt svårläst och träffsäker med sin boxning. Han är aggressiv och alla dom där egenskaperna blir otrevliga för motståndaren när han, som sagt, har en sån fantastisk kondition som gör att han verkligen orkar driva fighten framåt rond in och rond ut, och det i samma tempo. Sedan är det inte många som vill plocka ner honom på marken då han är väldigt farlig med sin jiu-jitsu, även med ryggen mot mattan.

Motståndaren Carlos Condit är såklart ingen skojare han heller. Likt Diaz, så var även han mästare i sin viktklass men i en annan organisationen innan han gick med i UFC där han har gått 4-1 i sina fem fighter, varav två har varit via split decisions, en vinst och en förlust. Annars har det varit en lirare vars fighter ytterst sällan har gått till domarnas bedömningar då han verkligen är en avslutare och för det har han belönats med smeknamnet ”the natural born killer”.

Condit har en jämn fördelning på antalet knockouts/submissions över sina fighter (segrar) även om jag knappast ser det som något troligt att han skulle kunna avgå med en seger här via det sistnämnda. Däremot så skulle jag ge den vassa avslutaren en ”edge” vad gäller knockout-power.

Nick Diaz står som favorit i den här fighten och det med all rätt, hans odds har till och med gått nedåt nu mot slutet när fighten börjar närma sig.

Jag anser att Diaz har fler verktyg i sin låda för att kunna styra hur den här fighten ska se ut. Skulle fighten gå tiden ut så är han mer precis med sina slag för att plocka sina poäng (per rond) och skulle det dessutom bli en fight som går förbi en tredje rond så är jag övertygad om att han klarar av att hålla samma höga, om han inte växlar upp till och med, tempo över 5 ronder.

Känslan är att Condit verkligen måste slå ut sin motståndare som har en erkänt stark closed guard – och det inom 5-10 minuter. En motståndare som är mer aggressiv än de andra han har mött och som gillar att styra positionen i buren, kanske till och med hårdare än han själv.

Med respekt för krämen i the natural born killers näve, men tror att tekniken i Diaz händer är svårare att försvara sig mot, och ju längre det går så kommer den sistnämnde herren bli än svårare att handskas med. Bredden och jämnheten i hans (Nick Diaz) stil ska fälla avgörandet här och det känns rätt att spela på honom därefter.

Det kan även vara av stort intresse att spela på den här matchen att utses till ”fight of the night” – beroende på oddset, självklart. Då det är två spektakulära fighters med underhållande stilar som går upp mot varandra så ser jag den som en solklar kandidat om den går till en tredje rond. Unibet brukar släppa odds på det några timmar innan galan drar igång. Lycka till samtliga spelare.

/Puyol