Jag har hittat ett litet specialspel där några av våra svenska målvakter kommer spela huvudpersoner. Det handlar om Henrik Lundqvist, Viktor Fasth, Robin Lehner och Anders Lindbäck. Detta spel kommer att avgöras när grundserien är slut och vinnaren är den med högst räddningsprocent.

  • Vilken målvakt får bäst räddningsprocent i grundserien?
  • Speltips: Robin Lehner
  • Odds: 2.85 @ Svenska Spel
  • Insats: 6/10 units
  • Speltopp: 1/10, 23.59

robinlehnerRobin Lehner bli min outsider och vinnare här, men trots att han är underdog i detta spel så känns det riktigt bra. Lehner har varit i Ottawas organisation under hela sitt nordamerikanska äventyr. Han är en kille med otroligt stor vinnarskalle och dessutom kommer han från en riktigt bra säsong där han slutade på hela 93.8% i grundserien för sitt Ottawa. Just Senators har ett spel som passar sig bra för målvakterna, vilket man visade redan under förra säsongen. Man släpper till en hel del skott, men samtidigt är det mycket skott utifrån vilket självklart är bra för vårat spel då räddningsprocenten påverkas positivt, så länge de håller hyfsat tätt bakåt vill säga. Robin Lehner noterades för 12 av 48 matcher under förra säsongen och lär få ta ett lite större ansvar nu. Han har visat att han matchar Craig Anderson även om han kanske inte riktigt är redo för en förstaspade ännu. Jag är helt övertygad om att Robin Lehner i framiden kommer vara den bästa svenska målvakten vi har i NHL, åtminstone matcha Henrik Lundqvist under de kommande åren.

Henrik Lundqvist är en av världens absolut bästa målvakter utan tvekan, men detta behöver inte betyda att han kommer ha den högsta räddningsprocenten. Rangers släpper inte alls till lika mycket skott som Ottawa och dessutom har han hyfsad koll på returtagningar tillsammans med sina backar. Lunkan är självklar ett i Rangers och han kommer stå de flesta matcherna. Det är betydligt svårare att hålla en jämn och hög nivå under 60-70 matcher istället för att hålla en hög nivå på kanske 20-25 matcher som Lehner kan få stå. Förra säsongen slutade Henke på en räddningsprocent på 92.6. Lundqvist har det lägsta oddset av alla och är favorit här med sina 2.05

Viktor Fasth gjorde NHL-debut förra säsongen som 30-åring. Det är riktigt starkt och han har en vilja som få saknar. Jag tror dock att hans andra år kommer bli tuffare. Anaheim och Fasth gled lite på vägen under förra säsongen och man slutade faktiskt som vinnare av Pacific Division tillslut. Årets säsong kommer bli tuffare och det är jag nästan helt hundra på. Jag tyckte redan förra säsongen att deras lag inte var någon höjdare och att man aldrig skulle räcka i ett slutspel. Något som man senare inte gjorde heller. Viktor är en bra målvakt, men att han står som den målvakt av dessa fyra med bäst räddningsprocent har jag verkligen svårt att se.

Anaheim Ducks v Colorado Avalanche

Anders Lindbäck är den stora underdogen här och det med all rätt. Lindbäck är klart sämst utav dessa tro och han spelar dessutom med NHLs kanske starkaste offensiva lag, vilket lämna en hel del luckor i försvaret. Det är vi dessutom vana att se Tampa Bay göra som har två av världens vassaste spelare offensivt. Det gäller att utnyttja det man är bäst på och det gör man genom att spela offensivt. Anders Lindbäck har inte heller imponerat så mycket för sina nya klubb Tampa och lär få svårt att göra det denna säsong också.


Jag tycker oddset gör att detta inte är något att snacka om. Lunkan är bra och kommer förmodligen ligga nånstans mellan 92.2-93.3%, men jag tror inte det räcker mot en stark Robin Lehner som har enriktigt bra säsong bakom sig dessutom. Robin kommer som sagt inte stå lika mycket som de övriga och har förhoppningsvis lättare att hålla en hög nivå under dessa matcher. Fasth kan säkert vara med upp och nosa, men känslan är är att han är lite efter och inte kommer ha någon större chans att bryta ner Lehner i längden. Mitt spel blir därför att Robin Lehner kommer ha den bästa räddningsprocenten under grundsäsongen 2013-14 till oddset 2.85 med 6 units. Alla målvakter måste starta minst 10 matcher annars får vi insatsen tillbaka. Spelet hittar ni hos Svenska Spel.

Twitter @HedenskogH och @spelaspelse

Lycka till!

/Heden