Tidigt in till den kommande helgen där jag redan nu börjar blicka fram mot en ny Premier League-omgång som går mot en spännande slutspurt, framförallt om man ser till nedflyttningsstriden med värdefulla poäng på spel här uppe i norr. Newcastle och West Bromwich drabbar samman där båda lagen kan behöva ytterligare någon poäng där jag i första hand väljer att gå emot ett hemmalag som har varit vansinnigt svagt på slutet. Gillar verkligen ”draw no bet”-varianten på det ena laget där jag hade förväntat mig att oddsen skulle stå varandra något närmre. Jag väljer att spela tidigt.

  • Match: Newcastle – West Bromwich
  • Spel: West Bromwich (inget spel vid kryss)
  • Odds: 2,04 @ Betsafe
  • Units: 7/10
  • Spelstopp: 16.00 9/5

Newcastle är nu på fullt allvar indraget i en nedflyttningsstrid där positionen kunde ha varit så mycket värre, utöver vad lokalrivalen Sunderland väljer att hitta på i den tidiga lördagsmatchen, om man inte hade haft en riktigt bra period månaderna innan årsskiftet. Det är återigen kaos hos ”Magpies” som nu har radat upp 8 förluster i följd, vilket är lagets allra svagaste period under Premier League-eran, där man visar förvånansvärt lite karaktär och desperation. 3-0 förlusten senast i helgen borta mot Leicester var en direkt bedrövlig prestation som även kan ha blivit än mer kostsam nu när två av lagets försvarsspelare, i en lagdel där man redan har haft problem, blev utvisade efter ett par mindre begåvade tacklingar och därmed är avstängda här. Det var den tredje matchen i följd där Newcastle släppte in 3 mål där man agerade oerhört tamt på fasta situationer senast, ett spelmoment som lördagens motstånd har varit relativt giftigt på. Man börjar även bli aningen tveksam till ledarskapet där John Carver, öppet i en intervju, menade på att de röda korten kan ha tagits med flit för att vissa spelare skulle slippa ansvaret att försöka rädda laget kvar.

Hemmalaget kommer alltså till spel med stora frågetecken kring hur backlinjen ska formeras upp. Daryl Janmaat och Mike Williamson är avstängda medan Paul Dummett står som ett frågetecken. Steven Taylor saknas sedan tidigare, så även ett alternativ i Massadio Haidara. Cheick Tiote samt reservmålvakten Robbie Elliott är inte heller tillgängliga för spel.

newcastle_200x200wba_200x200

West Bromwich släppte till 26 avslut och hade ett bollinnehav på 20 procent borta på Old Trafford – men likväl lyckades man besegra Manchester United med ett aningen tursamt mål som även blev matchens enda. Därmed är man uppe på de 40 poäng som brukar räcka för fortsatt Premier League-spel där Tony Pulis ser ut att lyckas med det uppdraget han fick när han tog över det här jobbet. Albions har blandat och gett under den tiden, både med resultaten och rent prestationsmässigt, där man har gått sämre mot lagen man har bakom sig i tabellen men spelat bättre mot lag där man (precis som till det här mötet) inte har behövt föra spelet. Det är den typen av uppgifter som passar West Brom aningen bättre och nu har man nollan intakt mot Crystal Palace, Liverpool och nu senast United. Man saknar alltjämt ett fåtal dimensioner i anfallsspelet där man inte är kreativt nog, samtidigt som man saknar de riktigt kvicka spelartyperna på flankerna, men man står för desto mer tyngd och fysik där jag i första hand tror att man kan hota motståndet riktigt rejält via fasta situationer.

Bortalaget har, i skrivande stund, endast den ordinarie förstemålvakten Ben Foster otillgänglig för spel. Det innebär att Boaz Myhill, som var lysande senast, får fortsatt förtroende mellan stolparna.


Även om motståndet är desto mer pressat så har bortalaget, rent matematiskt, inte säkrat kontraktet ännu. Om man ser till hur pass noggrann Tony Pulis är med den fotbollen han bedriver så är det, utöver att Newcastle agerar riktigt svagt för dagen, en av de bidragande orsakerna till att jag hade velat se bortalaget som knappa favoriter. Det är väldigt mycket som inte stämmer i någon riktning av banan hos ett Magpies, med stora frågetecken i backlinjen och med ett aningen lättretat hemmastöd, ser ut att sakna både karaktär och ledarskap både på och vid sidan av banan. Tillfället för West Brom att ta sig an den här uppgiften på bortaplan, med goda resultat i ryggen, kunde inte vara mycket bättre. Bortalaget spelas som segrare med en insats över medel och med pengarna tillbaka vid ett oavgjort resultat.

/Puyol