En ny Premier League-omgång väntar som bekant, och med lördagens primära spel avklarad på menyn så hoppar jag nu vidare till en av söndagens två riktigt heta bataljer där vi nu ska sikta in oss på derbyt i de norra delarna av landet. Ännu ett laddat Tyne Wear-derby på St. James’ Park där Newcastle ska ta sig an Sunderland. På senare tid har gästerna, även när man har hamnat längre ner i tabellen, skrapat ihop riktigt fina resultat mot sin ärkerival och nu kan man även ganska snabbt konstatera att man har mer gynnsamma förutsättningar. Stort värde på att man undviker förlust på nytt.

  • Match: Newcastle – Sunderland
  • Spel: Sunderland +0,5
  • Odds: 1,87 @ Unibet
  • Units: 7/10
  • Spelstopp: 14.30 21/12

Newcastle har, efter den tröga inledningen, som bekant höjt sig avsevärt de senaste veckorna där man har tagit enorma steg framåt och uppåt i tabellen. Inför den senaste helgen hade man endast förlorat en av sina 10 föregående tävlingsmatcher, vilket var ett lysande facit, men nu kan man återigen ha trillat dit på nytt. Managern Alan Pardew, som har varit med om att endast vinna en av de 7 Tyne Wear-derbyna som han har basat över, var väldigt pressad under inledningen och det tog sin tid innan man hittade vinnarspåret. Även om det saknas ren individuell glans på väldigt många positioner så har man dock visat vad man kan gå för när karaktären och offerviljan är där (man besegrade trots allt både Manchester City och Chelsea på det), dock något som har gått på tomgång på slutet.

I lördags var man chanslöst mot Arsenal och ytterligare en resa i London innebar kanske en minst lika klar förlust i onsdagkvällens cupmatch mot Tottenham. 1-8 över dessa två matcher och ur vissa avseenden tillbaka på ruta ett för Magpies, även om man också har haft en del otur. Man är numera extremt skadedrabbat och utöver att man nu saknar 3 målvakter, vilket innebär att man eventuellt tvingas ställa upp med 17-årige Freddie Woodman mellan stolparna, så kan man nu återigen vara tvunget till att ställa upp med en svag bänk vilket minskar hemmalagets möjligheter till att röra om matchbilden via byten om det skulle behövas.

Hemmalaget saknar, utöver målvaktstrion med Tim Krul, Robert Elliot och Jak Alnwick, nu även Moussa Sissoko som utgick i veckan. Papiss Cissé, Cheick Tioté och Sammy Ameobi kom inte till spel senast och står som frågetecken här. Sedan tidigare stryks Rolando Aarons, Gabriel Obertan, Mehdi Abeid, Ryan Taylor, Davide Santon och Siem de Jong.

newcastle_200x200sunderland_200x200

Sunderland placerar sig 7 poäng bakom motståndet och man är nu, i och med att man har en tendens till att spela väldigt mycket oavgjort, inte mer än två poäng på rätt sida om nedflyttningsstrecket inför den här omgången. Gus Poyets manskap har i första hand problem med målskyttet där endast två lag (Aston Villa och Burnley) har stått för färre mål framåt, samtidigt anmärkningsvärt att man trots det är relativt svårslaget för dagen. Man har endast förlorat en (Manchester City hemma) av sina 7 senaste ligamatcher trots att spelschemat inte har varit alltför behagligt.

Förra helgen hade man antagligen inte gjort sig förtjänt av en poäng i hemmamötet med West Ham där motståndet skapade en majoritet av de klara målchanserna, samtidigt noterbart att det motståndet placerar sig bland topp-4 och därmed var 1-1 inget att skämmas över. Black Cats visade upp sin potential under avslutningen av fjolåret när kontraktet säkrades, man är dock beroende av att kollektivet ska fungera där man, speciellt nu när målproduktionen inte gör det, bygger mycket på att man är ett hårt arbetande lag. Man lär inte ha några större problem med att motivera sig inför det här mötet med en trupp som har god rutin från dessa derbymatcher där man faktiskt har haft relativt lätt för motståndet den senaste tiden.

Bortalaget har, till skillnad från motståndet, nästintill hela truppen att tillgå. Endast Patrick van Aanholt är struken sedan tidigare. Emanuele Giaccherini och Billy Jones har varit borta länge men är nu tillbaka i träning även om de eventuellt kanske inte är redo för det här mötet.


Sneglade mot det här spelalternativet redan under föregående spelomgång. Oftast gångbart att spela emot favoriten i den här tillställningen, och nu är det ändå ett väldigt skadedrabbat Newcastle mot ett Sunderland, utöver att man har fått med sig minst en poäng från de 5 senaste derbymatcherna där 3 raka segrar ingår, som ändå bara har förlorat 25 procent av sina ligamatcher hittills. Halvgarderingen (+0,5 asian handicap) på bortalaget spelas med en insats över medel.

/Puyol