Den här Premier League-omgången, med fokus på söndagens utbud, kommer sparkas igång med en godbit – om än inte sett till den kreativa anfallsfotbollen så åtminstone för intensiteten som brukar äga dessa möten. Rivalmöte och nedflyttningsstrid på Tyneside och St James’ Park där Newcastle ska ta emot Sunderland och det känns nog vettigt att ge den här spelformen förtroendet.

  • Match: Newcastle – Sunderland
  • Spel: Över 6 kort asian
  • Odds: 1,90 @ Bet365
  • Units: 3/5
  • Spelstopp: 14.30 20/3

Newcastle kommer till spel i något som har nämnts som deras allra viktigaste Tyne-Wear derby på många år, för trots att man spenderade relativt friskt inför och under den här säsongen placerar man sig under nedflyttningsstrecket med en poängs marginal. Det är även en väldigt negativ trend man har bakom sig, något som egentligen drog igång under fjolårets slutspurt och man har förlorat 26 av de 40 senaste Premier League-matcherna man har spelat. Steve McClaren fick till slut lämna och den meriterade Rafa Benitez har tagit hans plats och insatsen borta mot serieledande Leicester var lovande trots förlust med 1-0. Intressant att se vad han kan förändra hos ett ”Magpies” som har skiftat uppställningar och spelare ganska så frekvent ända sedan säsongsstarten där ett antal skador har stört hela vägen. Spanjoren har dock gjort sitt yttersta för att få med sig supportrarna, något som kan bidra till en eldad atmosfär.

Hemmalaget har ett gäng skador sedan tidigare, dock endast Cheick Tiote, Paul Dummett samt den långtidsskadade målvakten Tim Krul som hade legat nära startelvan. Frågetecken på Fabricio Coloccini, Chancel Mbemba och Papiss Cissé, där man i första hand har förhoppningar över att de två sistnämnda ska kunna komma med i truppen.

newcastle_200x200sunderland_200x200

Sunderland kommer in till det här mötet med mer än ett psykologiskt övertag efter att, anmärkningsvärt nog, vunnit 6 derbyn i följd. Och likt de föregående säsongerna så har man skapat någorlunda goda förutsättningar till att överleva även den här gången med en något bättre andra halva av säsongen. Trots att avståndet ner är väldigt kort så befinner man sig på säker mark tack vare att man har gått bra efter årsskiftet där man har tagit poäng i 7 av de 10 senaste ligamatcherna och man kan även notera starka prestationer i förlustmatcher mot Manchester City och West Ham. Även här ett managerskifte under säsongen där Sam Allardyce, med stor rutin från dessa nedflyttningsstrider, har skjutit in mod och karaktär till sitt manskap.

Bortalaget har, nu när Jermain Defoe, Lee Cattermole och Jeremain Lens har fått klartecken för spel, endast Duncan Watmore på sin skadelista. Frågetecken på nyförvärvet Emmanuel Eboue som troligtvis inte är redo att ta plats i truppen riktigt än.


Det här är en väldigt, väldigt viktig match för de båda lagen. Trots att spelare, för den här typen av matcher, av tuffare virke som Cattermole, Tiote och Coloccini kan lämnas utanför startelvorna så tror jag fortfarande att relativt lite kan krävas för att det ska bli en triggad stämning på banan. St. James’ kommer sluta upp bakom sitt Newcastle där jag vill tro att det inte bara är spelarna som har fått en nytändning av managerskiftet. Det här är ett regionsderby och det skiljer inte mer än en poäng mellan de båda lagen på varsin sida om nedflyttningsstrecket - och till det så är det Martin Atkinson som står som domare i den här matchen. Atkinson delade ut flest kort i Premier League i fjol och toppar även så här långt i den här säsongen. Höstmötet bjöd på ett (felaktigt) rött kort (räknas som två till antalet hos Bet365), fjolårets båda möten landade på 7 respektive 8 gula kort. Överspelet på minst 7 kort (insatsen åter vid 6 kort) i matchen spelas med en medelinsats.

/Puyol