Lördagar innebär i vanlig ordning att en ny Premier League-omgång ska sparkas igång och den här helgen inleds med en riktig godbit på St. James’ där vi har ett klassiskt Tyne Wear-derby framför oss. Newcastle och Sunderland gör upp i slaget om nordöstra England där vi nog kan förvänta oss ytterligare en intensiv batalj. Testar ett antal spelobjekt, dock med ett huvudnummer av större intresse där jag anser att det ena laget bör ha bättre poängchanser än så här.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Premier League, England
  • Match: Newcastle – Sunderland
  • Spel: Sunderland eller oavgjort
  • Odds: 1,90 @ Ladbrokes
  • Units: 6/10
  • Spelstopp: 13.45 1/2

Newcastle står på en relativt stadig placering på den övre halvan av tabellen, vilket får ses som ett stort plus om man ser till att prestationerna, i överlag, har varit något blandade under säsongens gång. Noterbart att man inte har mer än 6 poäng upp till en position som garanterar spel i Europa till nästa säsong, vilket nämner en del om att Alan Pardews manskap har gått bra hittills. Man har dock sin starkaste period bakom sig där man, från november framtill jul, lyckades vinna 7 av 9 ligamatcher, nu med endast en seger över de 6 senaste tävlingsmatcherna även om man bland annat kan rita in en hedersam förlust mot ett formtoppat Manchester City under den perioden. ”Magpies” står dock inför ett noterbart tapp där spelmotorn och den franske landslagsmannen, Yohan Cabaye, har valt att krita på för Paris SG under veckan.

Utöver Cabayes frånvaro, så har man ytterligare två avbräck på Loic Remy (avstängd), lagets främste målgörare, samt Fabricio Coloccini (skadad), kaptenen i mittlåset. Frågetecken på Yoan Gouffran. Papiss Cissé, Gabriel Obertan och Gael Bigirimana är inte heller tillgängliga för spel. Nyförvärvet Luuk de Jong inleder troligtvis på bänken.

Soccer - Barclays Premier League - Sunderland v Newcastle United - Stadium of Light Mathieu-Debuchy-6246125

Sunderland vann höstmötet på Stadium of Light med 2-1, vilket
innebär att Newcastle står utan seger i 4 Tyne Wear-derbyn i följd

Sunderlands väg har varit krokig så här långt och den kunde inte inledas på ett mycket sämre sätt. Man såg ut ett som ett Championship-lag tidigt in i säsongen där man endast lyckades skrapa ihop en poäng under de inledande 8 omgångarna och med tanke på vilket enormt glapp man hade uppåt så får det ses som en stor prestation att man nu, om än med ytterst knapp marginal, lyckas placera sig ovanför nedflyttningsstrecket. Gus Poyet har fått ihop ett till säsongen nytt material på många positioner där man nu endast har förlorat en av sina 8 senaste ligamatcher, nu även med bättre produktion framåt där bland annat Adam Johnson har varit stekhet på ena flanken. Till det så har ”Black Cats” lyckats ta sig vidare till finalen av Capital One Cup, efter att ha slagit ut Manchester United, samt avancerat i FA-cupen.

Bortalaget har hanterat det täta matchandet väl med en relativt tunn skadelista. Lee Cattermole är dock inte tillgänglig för spel medan Kieran Westwood och Carlos Cuellar räknas bort sedan tidigare. Man har stått för ett par värvningar den senaste tiden, däribland Ignacio Scocco (Internacional) samt Liam Bridcutt (Brighton), dock inte troligt att någon av dessa herrar tar plats i truppen så här tidigt.


I normala fall brukar jag primärt sikta in mig på diverse kort- och hörnspel, vilket brukar gå i hand med den intensiteten som brukar infinna sig när de här lagen väl ska drabba samman. Väljer dock att stå för ett undantag idag. Formkurvor och tabellplaceringar har haft en tendens till att, på förhand, inte utgöra några vägvinnande faktorer, där jag i första hand är något skeptisk till storleken på hemmalagets favoritskap. Sunderland är svårslaget för dagen och har självförtroendet via goda resultat i ryggen, framförallt från dessa derbyn där man har haft en förmåga till att prestera väl mot ärkerivalen även från prekära positioner i tabellen, och den karaktären kan även passa lagets mer fysiska spelsätt där motståndet ska ha fördelen av större skicklighet på individuell nivå. Även här står dock hemmalaget inför ett par frågetecken.

Newcastle, vars hemmaspel inte har varit alltför vägvinnande på slutet (den enda segern över de 5 senaste tävlingsmatcherna på St. James’ var mot ett Stoke som åkte på två röda kort) tvingas nu att klara sig utan både Cabaye (såld) och Remy (avstängd i 3 matcher), utöver Coloccini (skadad) som saknas sedan tidigare. De förstnämnda herrarna har varit de mer lysande spelarna under säsongens gång och har bidragit med många poäng, två potentiella matchvinnare räknas bort. För bortalagets räkning har Cattermole varit stabil sedan sin återkomst, samtidigt så har han en tendens att spela mer opolerat än vanligt i dessa derbyn vilket kan sätta laget under vissa risker beroende på humöret för dagen.


Dubbelchansen spelas på bortalaget. Sunderland att få med sig minst en poäng spelas med en medelinsats. Spelalternativet hittar ni under ”halvgardering”.

Testar ytterligare ett par spel med mindre insatser:
Över 10,5 hörnor 1,83 (Bet365) 2/10 units
Över 5,5 kort 1,75 (Bet365) 2/10 units
Adam Johnson målskytt 4,70 (Unibet) 0,5/10 units

/Puyol