Vi fortsätter på den inslagna vägen med Premier League-fotboll där söndagen nu bjuder på 3 matcher från 13.00 och framåt. För egen del går jag på mötet i norr och klassiska St. James’ Park där Newcastle gästas av Stoke i en mittenstrid. Tror nog att det här mötet kan bli någorlunda trevligt med tillräckligt många möjligheter till mål åt båda lagen för att det här spelet ska kunna gå i lås. Vi testar.

  • Match: Newcastle – Stoke
  • Spel: Båda lagen att göra mål
  • Odds: 1,86 @ Betsafe
  • Units: 3,5/10
  • Spelstopp: 14.30 8/2

Newcastle hade endast lyckats vinna en av sina 7 föregående ligamatcher, och därför var den senaste helgens insats mot Hull en välbehövlig sådan. 3-0 segern innebär att man bibehåller sin position i mittenskiktet där man, likt fjolåret, inte ser ut att ha någon speciell placering att slåss för. Prestationerna innan dess mot Southampton såväl som Chelsea har dock också varit lovande ur vissa aspekter, så man ska inte direkt vara oroligt för att behöva titta nedåt i tabellen över 38 omgångar. Fd assistenten till Alan Pardew, Jon Carver, kommer ha förtroendet säsongen ut där man i stort sett bara har ligaspelet kvar att spela av, vilket går att syna i lagets sätt att spela. Man är någorlunda skarpt och aggressivt framåt, där Remy Cabella (eftertraktat nyförvärv inför den här säsongen) har börjat hitta rätt och man har ändå gott om alternativ i överlag i de offensiva positionerna. Sedan december har ”Magpies” ändå målat i 8 av 10 ligamatcher, där man endast har misslyckats mot tidigare nämnda Chelsea borta samt Sunderland i ett tätt derby, så man får alltjämt ses som någorlunda slagkraftigt i anfallsväg.

Hemmalagets skadelista har lättat avsevärt och nu saknas endast två ordinarie startspelare: Steven Taylor i mittlåset samt Cheick Tiote på det sittande mittfältet. I övrigt saknas Rolando Aarons, Ryan Taylor, Siem de Jong och reservmålvakten Robert Elliot sedan tidigare.

newcastle_200x200stoke_200x200

Stoke placerar sig två poäng före dagens motstånd i tabellen, och med dagens formkurva att gå på så får man nog ses med realistiska möjligheter att klättra ytterligare där man ser ut att kunna avsluta säsongen starkt. Man är kvar i FA-cupen där en skaplig lottning väntar och ser man till lagets 9 senaste ligamatcher så ligger snittet på nästan två poäng/match där de enda tappen har kommit till mot Chelsea samt Arsenal borta, vilket även får ses som ”The Potters” enda direkta magplask. Under säsongens gång har man haft svårigheter med att föra matcherna mot lag man ska vara favoriter mot, vilket bidrar till att man inte har spelat in mer än 32 poäng, man har dock vridit upp poängskörden utanför Britannia Stadium där man brukar vara aningen svagare av tradition. Senast stod man inte för någon större insats mot QPR, men man är någorlunda effektivt på att få in bollarna mot boxen och det får nog ses som någorlunda anmärkningsvärt att man sedan slutet av september endast har misslyckats med att göra mål på topp 7-motstånd. Man har gjort mål i 9 av 12 bortamatcher i ligaspelet där man endast har nollats mot Southampton, Arsenal och Liverpool.

Bortalaget har nu två avbräck i båda delarna av banan. Bojan Krkic blir som bekant borta säsongen ut och nu stryks även mittbacken och kaptenen Ryan Shawcross de kommande två helgerna. Erik Pieters och Peter Odemwingie är borta sedan tidigare.


Väljer bort det totala överspelet även om dryga 2,15 ggr lockar där jag istället går på att båda lagen gör varsitt. Båda lagen är någorlunda raka i sitt spelsätt när man går på mål, och även om inget av lagen kanske vräker in några större mängder med mål så nollas man ändå sällan. I första hand är det hemmalaget som kan blåsa framåt något för hårt emellanåt där man sällan klarar av att bibehålla ett koncentrerat försvarsspel över 90 minuter, något även motståndet kan bjudas in till med ett noterbart tapp i mittlåset. Testar en insats under medel på båda lagen att göra mål i matchen.

/Puyol