Efter två lyckade bidrag från den engelska fotbollen från gårdagen så gör vi ett nytt försök denna söndag med start i norr på klassiska St. James’, eller Sports Direct Arena som det heter nuförtiden. Newcastle tar emot Stoke i ett möte mellan två lag med något olika trender. När vi väl har närmat oss matchdagen har jag svängt om lite i mina teorier kring den här matchen där jag väljer att förlita mig till det här objektet.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Premier League, England
  • Match: Newcastle – Stoke
  • Spel: Båda lagen gör mål
  • Odds: 2,00 @ Bet365
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 16.00

Newcastle får leva med att man inte levererar liknande resultat som ifjol där man istället har riktat in sig på att rädda det som räddas kan. Efter en del nytillskott så vill jag nog tro att man är på god väg och trots förlust förra helgen via ett sent baklängesmål borta mot Swansea så är man på uppgång. Man har trots allt lyckats vinna 3 av sina 5 senaste ligamatcher och i slutändan har jag ytterst svårt att se laget vara inblandat i någon nedflyttningsstrid. Stoke däremot såg i vanlig ordning stabilt ut och man inledde på ett väldigt starkt sätt, där försvarsspelet var alldeles lysande. Dock rejält grus i maskineriet där ett par detaljer helt enkelt har upphört att fungera fullt ut och nu känns man inte ens helt tryggt hemma på Britannia Stadium där man brukar vara väldigt starka. Noterbart är att laget är sämst i Premier League om man ser till poängskörden efter nyårsskiftet där man har förlorat 6 av 8 matcher.

Trots att Newcastles skadeläge har lättat avsevärt på slutet så har man dragit på sig två tunga avbräck i defensiven. Målvakten Tim Krul och mittbacken Fabricio Coloccini saknas. Frågetecken på anfallaren Papiss Cissé. Stoke saknar den annars givne mittbacken Robert Huth pga avstängning medan yttern Matthew Etherington kommer testas under matchdagen.

Om det fanns en hel del statistiskt belägg för den här spelvarianten i lördagens möte mellan Reading-Aston Villa så finns det snarare en del siffror som talar emot detsamma i den här matchen, bl.a. om man ser till Stokes svaga målform, i synnerhet på bortaplan där man endast har lyckats mäkta med 8 mål på 14 ligamatcher. Jag vill dock hävda att hemmalaget, i längden, inte kan må särskilt bra av att avvara sin givne förstemålvakt samt lagkapten och klippa i försvaret, så även något som borde öka bortalagets chanser till att kunna hitta på något här, bl.a. i luftrummet.

Newcastle kommer så sent som i torsdags från ett starkt 0-0 resultat på rysk mark mot storsatsande Anzhi. Lär inte vara alltför slitet då ett flertal ordinarie startspelare vilades. Man lyckades hålla nollan intakt, vilket inte är alltför vanligt för Magpies under pågående säsong, efter att ha lagt ett enormt fokus på försvarsspelet i den matchen. Här lär man gå framåt något hårdare vilket kan öppna upp ytor för motståndet och det är ingen slump att endast fyra lag i ligan har släppt in fler mål. Tillskillnad från fjolåret har man en tendens att släppa till något för enkla mål ibland.

Stoke hade länge ligans tätaste försvar men nu har man släppt in minst ett mål i 10 ligamatcher i följd, där det totala snittet har legat på 2 insläppta/match under samma period. Det gör det ännu svårare för laget att ta poäng då man allt som oftast saknar kreativitet i spelet. Borta mot ett Newcastle, som åter är starkt framåt, så tror jag nog verkligen att den där sviten kan utökas till 11 raka ligamatcher.

Innan den föregående omgången hade den här spelvarianten gått hem i 8 av 9 ligamatcher för Newcastles del. Man har endast lyckats hålla nollan i en av sina 10 senaste ligamatcher.


Tycker att 2 ggr känns intressant. Två lag med avbräck i en defensiv som inte känns prickfri på något håll. Tror att de båda lagen, rimligtvis, borde kunna skapa tillräckligt för att hänga dit varsin kasse. Spelar på att båda lagen gör mål i den här matchen.

/Puyol