Premier League-fotbollen fortsätter i vanlig ordning även under denna söndag med ytterligare två matcher på spelschemat, inledningsvis med fokus på det som komma skall uppe i de norra delarna av England. St. James’ Park står som spelplats när vi får se en repris på de respektive lagens säsongspremiär när Newcastle tar sig an Manchester City . Tror inte att det ena laget kommer få en fullt så lika bekväm resa den här gången, men likväl att det kan räcka till för en ny fullpoängare för ligans kanske formstarkaste lag.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Premier League, England
  • Match: Newcastle – Manchester City
  • Spel: Manchester City
  • Odds: 1,70 @ William Hill
  • Units: 6/10
  • Spelstopp: 15.05 12/1

Newcastle såg riktigt vasst ut innan nyår där man radade upp fullpoängare och fina prestationer från november till december. Strax innan årsskiftet har man dock gått något tyngre vilket har bidragit till att man inte har kunnat krympa avståndet till lagen ovanför på platserna ut till Europa. Dubbla 0-1 förluster mot Arsenal och West Bromwich följdes upp med uttåg ur FA-cupen mot Cardiff inom loppet av ett par dagar. ”Magpies” har i stort varit relativt förskonat från skador, att jämföra med fjolåret vilket bidrog till de svagare resultaten, man kan dock stå inför vissa bekymmer under den närmsta perioden, framförallt om man ser till backlinjen.

För hemmalagets del är varken Fabricio Coloccini (skadad), Mathieu Debuchy (avstängd) eller Davide Santon (okänd anledning enligt engelska Telegraph) tillgängliga för spel denna söndag. Även frågetecken på målvakten Tim Krul samt spelmotorn Yohan Cabaye som inte medverkade pga skador den senaste helgen.

Manchester-City-v-Liverpool-Alvaro-Negredo-ce_3057539

Manchester City har tagit stora kliv mot toppen efter en något ojämn inledning där man inte fick spelet att stämma fullt ut utanför Etihad Stadium. Effektiviteten i poängproduktionen har dock vridits upp även där man nu har vunnit 8 av sina 9 senaste ligamatcher, vilket placerade laget en poäng bakom serieledande Arsenal inför den här gången med chansen på en tillfällig serieledning via en ny seger. I första hand har anfallsspelet varit bländande där nyckeln inom den närmsta perioden blir till att rotera truppen på rätt sätt i och med att man är kvar i samtliga av de 4 turneringarna som man inledde säsongen med. Senast i veckan spikade man i princip sin finalplats till Carling Cup efter att ha totaldominerat West Ham med segersiffrorna 6-0.

Om man ser till bortalaget så har ledningen inget nytt att bekymra sig över där Sergio Aguero, Jack Rodwell och Stevan Jovetic har räknats bort sedan tidigare.


Föredrar i normala fall överspelet på antalet mål per lag, väljer dock den raka bortasegern den här gången där två mål på gästerna ger knappa 1,50 ggr. I nuläget anser jag att tillräckligt verkar fungera för Citys del som trots det täta spelschemat har kunnat matcha och rotera laget väl, försvarsspelet är stabilt, anfallsspelet är alltjämt sylvasst och effektivt samtidigt som man har lyckats förbättra sitt bortaspel avsevärt. Man har nu gått 12-2-0 över sina 14 senaste tävlingsmatcher och noterbart att man även har tagit med sig produktionen utanför Manchester. Newcastle är något svårbedömt och man har tidigare visat upp en förmåga att streta emot väl när man har lägre förväntningar på sig, men den här uppgiften känns på förhand väldigt tuff utan tre fjärdedelar av backlinjen, eventuellt kanske även värre än så på ytterligare två positioner. Till det har man haft riktigt svårt för dagens motstånd som får ses som något av ett ”bogey team”, utöver storförlusten (0-4 på Etihad Stadium) i ligapremiären, där City hade gått segrande ur 10 av de 11 föregående mötena innan dess i ligasammanhang.

Manchester City att stå som matchvinnare med en medelinsats.

/Puyol