Sports Direct Arena, eller St James’ Park som jag likt många andra föredrar att kalla den, i norr ska stå som värd för en viktig batalj där Newcastle tar emot Liverpool. Någorlunda formsvagt om man ser till poängskörden hos de båda lagen, men där lagdelar hos respektive lag i kombination med spelplats och möjligtvis några procents större motivation gör att det här spelobjekt känns tilltalande i nuläget.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Premier League, England
  • Match: Newcastle – Liverpool
  • Spel: Newcastle över 1,5 mål
  • Odds: 2,40 @ Expekt
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 18.30

Newcastle var inte på topp senast heller, men fick med sig en bra poäng från West Midlands via 1-1 mot West Brom. I och med det studsade man tillbaka någorlunda efter den svidande derbyförlusten mot Sunderland. En seger på de 5 senaste försöken, i ligasammanhang, har dock inte hjälpt laget att komma ifrån nedflyttningspositionerna där konkurrenten Wigan har en match till godo, vilket kan innebära att man i värsta fall endast kommer vara 3 poäng från strecket. Enorma skadebekymmer har drabbat laget från start och därmed förhindrat Magpies från att upprepa fjolårets stora succé.

Liverpool har ännu inte tagit sig till de höjderna supportrarna hade hoppats på och man är alltjämt inte i nivå med de absoluta topplagen. Brendan Rodgers manskap behöver ytterligare en säsong på sig även om det har gjorts framsteg i jämförelse med fjolåret, och under vissa perioder har man hittat rätt, framförallt i anfallsspelet. Även här har man dock stagnerat något på slutet och likt motståndet har man endast lyckats vinna en av de 5 senaste ligamatcherna, där man senast lyckades få in en poäng mot Chelsea när matchklockan hade tickat upp mot 96 minuter.

Newcastle har skador på målvakten Tim Krul, Davide Santon och Sylvain Marveaux. Frågetecken på kaptenen Fabricio Coloccini som har varit skadad under en längre period men som är tillbaka i träning. Liverpool har åkt på en hyfsad smäll  där Luis Suarez har stängts av säsongen ut. Kaptenen Steven Gerrard har problem med en axelskada men kommer troligtvis till spel med en operation som får vänta tills säsongen är över. Joe Allen är inte heller tillgänglig för spel.

Newcastle har saknat nyckelfigurer mer eller mindre hela säsongen igenom samtidigt som bortaspelet har varit uselt, och trots att grundkapaciteten finns där så hade man varit än mer illa ute pga detta om man nu inte hade breddat truppen med en del franska inslag i vintras. Med dagens trupp är man ett par placeringar bättre än så här och när vi har summerat 38 spelade omgångar så tror jag att vi har sett resultatet av det. Ikväll kan man, iallafall om man ser till mittfältet och framåt, ställa upp med det bästa man har och själva anfallsspelet är relativt bra, framförallt här hemma där man kan skapa tryck på motståndet. Trots att man har vunnit 9 av 17, vilket man är bäst med om man ser till lagen på den undre halvan av tabellen, så har man haft lite oflyt med utdelningen i ett antal matcher. Stödet här uppe i norr kan bli ovärdeligt och det pressade läget till trots, så anser jag att Alan Pardews manskap allt som oftast visar upp en bra attityd som kan bli vägvinnande inför fortsättningen.

Liverpool har inte riktigt Europa-platserna inom räckhåll längre och att ta igen 5 poäng på 4 omgångar blir svårt nog utan den främsta målgöraren Luis Suarez som kan skapa väldigt mycket på egen hand. Sydamerikanen tvingas stå över avslutningen efter att ha bitit en motståndare i den senaste matchen. I överlag har det röda Merseyside-laget även visat upp alldeles för lite på slutet där det riktiga drivet har saknats. Man kan vara kreativt framåt, men man kan skymta luckor i defensiven när man väl blir testat mot mer slagkraftigt motstånd med anfallskraft, och jag skulle vilja se det här som en tuff uppgift. Man har en försvarslinje som inte är bra nog för att tävla med de främsta där jag ser det som ett stort svaghetstecken att man tvingas använda veteranen Jamie Carragher i mittlåset.

Newcastle har i mitt tycke växlat upp i anfallsväg där det dessvärre har varit en fråga om ineffektivitet där man har snittat drygt 15 avslut per match över de 5 senaste hemmamatcherna, där man dessutom snittar nästintill 10 hörnor. Liverpools poängskörd om man jämför hemma- och bortaspelet och dess skillnad är inte särskilt bred, dock tydligt att man släpper till betydligt fler bollar i det egna målet där man har släppt till den här linan i 10 av 17 ligamatcher utanför Anfield.


Jag väljer bort den raka hemmasegern då jag hade föredragit att ha Krul och Coloccini på plan, där jag istället väljer att förlita mig till lagets anfallsspel som jag förväntar mig kommer skapa lägen. Newcastle att göra minst två mål i kvällens match spelas med en medelinsats.

/Puyol