Spelar vidare på nyårsfotbollen i Premier League där vi nu rör oss mot de norra delarna av landet. Newcastle välkomnar Burnley till spel på klassiska St. James’ Park och även om jag nödvändigtvis inte tror på en alltför välspelad fotboll så menar jag på att vi alltjämt kan få se en del kvalitetschanser, speciellt om man går på hemmalagets spelsätt. Överspelet testas.

  • Match: Newcastle – Burnley
  • Spel: Över 2,5 mål
  • Odds: 1,95 @ Bet365
  • Units: 3/10
  • Spelstopp: 16.00 1/1

Newcastle fortsätter att pendla något i sina prestationer där man, efter att ha blivit det första laget att besegra Chelsea under den här säsongen, förlorade de 4 efterföljande tävlingsmatcherna med målskillnaden 2-12. Tillbaka på vinnarspåret senast efter att Everton besegrades här på St. James’ med 3-2 där man återigen, i alla fall i anfallsväg, kunde se hur pass skickligt Magpies kan vara när allting flyter på. Man har alltjämt kvaliteter framåt även om den individuella glansen saknas på ett antal positioner, man har dock två riktigt fina måltjuvar (även om den ena saknas idag) att tillgå där Ayoze Perez från spanska Tenerife verkligen har varit ett fynd med sin spelintelligens. Samtidigt fortsätter man släppa till något för enkla mål där man kunde ha straffats ännu hårdare senast trots att Everton var riktigt svagt för den dagen. Alltjämt viss osäkerhet i försvarslinjen när man kliver högre upp i banan, vilket är mer vanligt nu när man står inför mer överkomliga uppgifter, där målvaktsfrågan är en av detaljerna. Jak Alnwick, som är tredjevalet, har visat upp ett blandat intryck och har nu släppt in 15 mål under 11 spelade halvlekar. Intressant att se hur man tar sig an den här uppgiften och hur hemmasupportrarna, som har varit emot managern, reagerar på nyheterna om att Alan Pardew kan vara på väg att lämna för Crystal Palace.

Hemmalaget står inför ett avbräck framåt där Papiss Cissé kommer vara avstängd de närmsta tre matcherna. Målvaktsparet med Tim Krul och Rob Elliot saknas alltså alltjämt. Ronaldo Aarons, Gabriel Obertan och Siem De Jong stryks sedan tidigare. Frågetecken på Sammy Ameobi och Ryan Taylor.

newcastle_200x200burnley_200x200

Burnley står alltjämt under nedflyttningsstrecket med sina 16 inspelade poäng, man har dock krympt avståndet uppåt där det nu endast handlar om målskillnad inför den här omgången. Jag hade nog räknat ut bortalagets och nykomlingens möjligheter till att bibehålla sin Premier League-status som väldigt små efter en högst knackig inledning, men Sean Dyches manskap har nu börjat vrida upp poängproduktionen. Man har nu fått med sig minst en poäng från 6 av sina 9 spelade ligamatcher där man även kan räkna in fullt godkända prestationer från förlustmatcherna mot Liverpool och QPR under den här månaden. Att jämföra med inledningen har man även fått igång en någorlunda respektabel målproduktion där Danny Ings har betytt mycket för anfallsspelet sedan sin återkomst efter skada. Heroisk insats senast när man hämtade upp ett underläge på två bollar till ett oavgjort resultat borta mot Manchester City där man kommer till det här mötet med gott självförtroende. Bortalaget har ställt upp med exakt samma startelva i 5 matcher i följd, så det är numera ett gäng som känner varandra väldigt väl, något jag nog menar på att har gjort sitt för det man kan prestera framåt.

Bortalaget har ett avbräck sedan tidigare i mittlåset där Michael Duff saknas, så även Stephen Ward på vänsterbacken. Även Matty Taylor är otillgänglig för spel, i övrigt inga förändringar överhuvudtaget att jämföra med de senaste veckorna.


Burnley reser norrut med huvudena högt och man har emellanåt visat upp ett skapligt omställningsspel där man börjar bli bättre på att suga upp bollarna kring motståndets box, men jag väljer att i första hand gå på hemmalagets sätt att spela. Bra prestationer framåt varieras med enklare misstag på den egna planhalvan, något som bidrar till att de 6 senaste tävlingsmatcherna för Newcastles del har landat på 3, 5, 4, 1 (ett tätt derby mot Sunderland), 4 och 5 mål. Jag tror nödvändigtvis inte att vi kommer behöva ta del av någon större fotbollsunderhållning toppade med tekniska nummer för att vi alltjämt ska kunna ta del av många avslut och målmöjligheter. Överspelet på minst 3 mål i matchen testas med en insats under medel.

/Puyol