Mycket NHL inatt vilket man bara älskar men vid midnatt där på andra sidan Atlanten har iallafall jag fokus på ett formstark New York Islanders som tar emot ett formsvagt Winnipeg Jets på Nassau Coliseum och jag tror egentligen att det borde gå på ett sätt. Det finns ju en del som talar för just det också. Så vad tror jag då i min första rek på sidan?

  • Match New York Islanders – Winnipeg Jets
  • Spel: 1
  • Odds: 1,952 @ Pinnacle
  • Insats: 4/10 units
  • Spelstopp: 00:00

Startande Målvakter:
Islanders: <Bekräftad> Jaroslav Halak (1e målvakt). Räddningsprocent 89.3 %
Jets: <Bekräftad> Ondrej Pavelec (1e målvakt). Räddningsprocent 90,6 %

New York Islanders har börjat denna säsong riktigt bra och man bara kör i matcherna oavsett motstånd. På de 8 som man spelat har man vunnit 6 varav 1 på övertid där man egentligen borde vunnit på ordinarie tid men en storspelande målvakt, Alex Stalock, i San Jose Sharks stoppade allt. Sen tycker jag man hade lite otur i en av förlusterna där man hade ledningen mot Pittsburgh Penguins men åkte på en dubbelutvisning och pang pang så hade pingvinerna vänt. Och en sak man inte ska dessa pingviner är att ge dom powerplay för det är dom bra på.

Förra säsongen så var lagkaptenen John Tavares riktigt bra för laget, denna säsong så är han nog ännu bättre och i slutändan lär det bära laget långt. Han leder lagets poängliga med 11 poäng på de inledande 8 matcherna. Men det som gjort att dom börjat så bra är ju att poängfördelningen nästan sträcker sig över hela laget och det är väldigt bra, speciellt såhär tidigt på säsongen. Framförallt så har man 4-6 spelare som leverar så det står härliga till, det är tidigare nämnde John Tavares och sen har vi Frans Nielsen som nyligen blev nämnd som NHLs tredje stjärna den gångna veckan. Sen har vi anfallarna Kyle Okposo och Brock Nelson där den sistnämnde redan gjort 5 mål på 8 matcher gentemot 14 mål på 72 matcher förra säsongen. Sedan så har vi talangen Ryan Strome som bara spela 37 matcher förra säsongen och 37 i farmarlaget. Men som i år fått ta klivet upp helt. Han gick som nr 5 totalt i 2011 års draft vilket bara bevisar på att han är en talang och han har gjort 7 assists på 8 matcher, bra början minst sagt. Sen har vi nya backen Johnny Boychuck inhämtad från Boston som är en tuff back med ett jäkla bra skott vilket kommer bli nyttigt i powerplays och liknande.

Nu verkar det som att de tidigare skadade Josh Bailey (Topp 9 forward) som missat 1 match kanske kan komma att vara med, han var iallafall med på gårdagens träning för första gången sedan skadorna och tränaren är hoppfull. Det är i så fall plus i kanten ifall det nu är så att han kan spela, då han varit rätt bra i inledningen av säsongen. Travis Hamonic är även han på väg tillbaka, kommer dock inte vara med i denna drabbning.

Nej jag tycker Islanders ser riktigt bra ut för tillfället och man kommer från 2 starka segrar då man bortaslog hemmastarka Boston med 2-3, samt nu senast när man vann hemma mot Dallas med 7-5. Som jag sa tidigare, man verkligen öser på framåt, och så länge man får utdelning så byggs ju bara självförtroendet på offensivt sätt. Sen finns det mer att önska defensivt såklart. Men läser man längre ner i texten så förstår ni nog varför jag inte lägger så mycket fokus på just det för tillfället.

islanders_200x200         winnipeg_200x200

Winnipeg Jets då undrar ni, ja dom är just nu tredje sämst i hela NHL och man ligger sist i Western Conference. Det som varit deras största problem hittills är målskyttet där det står 15 i kolumnen vilket är väldigt dåligt på 8 matcher. Man har 3 vinster och 5 förluster varav en vinst kom på övertid och det var den nu senast mot näst sämsta laget just nu i Western Conference nämligen Colorado, 2-1 blev det till slut. Vad jag erfarit så är man ett bra hemmalag och ett mindre bra bortalag.

Som jag sa så har man ju problem med att göra mål, Islanders har som jämförelse gjort dubbelt så mycket mål än vad Winnipeg gjort och en del i det hela är ju att storstjärnan i laget Evander Kane går skadad och han kommer inte att vara med till denna match heller, vi snackar alltså om en kille som legat i toppen på den interna poängligan i flera år. Det är klart att det märks på isen att han saknas, det ska man inte sticka under stolen med.

Den bäste poängspelaren just nu är Bryan Little (Center) och Tobias Enström (Back) med 6 poäng vardera. Vilket alltså 5 av Islanders spelare slår, bara en sån sak. Sen är man som tidigare nämnt ett sämre bortalag än vad man är hemmalag och trots att man vann senast hemma mot Colorado så tycker jag inte det är något som imponerar då Colorado inte är speciellt bra just nu. Men kanske var det just en skön seger i en tuff match som behövdes vad vet jag.

I övrigt så har man en usel powerplay procent på ynka 3.6 % när man normalt sett brukar ligga på kanske 20 %, iallafall runt 15 % under en hel säsong. Och där saknas återigen Evander Kane som ju går skadad. I boxplay är man dock riktigt bra med höga 88,2 % där man normalt brukar ligga på kanske 80 % ungefär. Islanders har 70.4 % i boxplay, vilket kanske inte är så jättebra men det spelar ju inte någon som helst roll när man möter Winnipeg. Och frågan är hur mycket Winnipegs boxplayprocent hjälper när man ska möta ett offensivt skickligt Islanders, som har en powerplayprocent på 23,3 %, med fullt av självförtroende på många spelare dessutom vilket är viktigt att notera i sammanhanget.


Sammanfattningsvis så tycker jag att ett formstarkt Islanders normalt sett ska vinna över ett formsvagt Jets. Lägger man därtill hemmaplan vs bortaplan så tycker jag det är avgörande här också. Men eftersom ”moneyline” oddset är alldeles för lågt, så väljer jag seger på ordinarie matchtid istället, men dock så går insatsen ner en aning då. Det är ju trots allt NHL och hockey som gäller så det är ju små marginaler som kan avgöra ibland. Men känner mig tämligen bekväm med spelet iallafall. Spelet är alltså Islanders att vinna efter 60 minuters spel.

/L’orso