NHL närmar sig halva grundserien avklarad. I mötet mellan New York Islanders – Toronto Maple Leafs är det toppen mot botten i Eastern Conference. Islanders som har gått och blivit ett topplag går för att klättra ännu mer i tabellen mot ett Maple Leafs som bygger för framtiden. Hur kommer matchbilden att bli mellan dessa två skilda lag?

  • MatchNew York Islanders – Toronto Maple Leafs
  • Liga: NHL
  • Speltips: Över 5,5 mål
  • Odds: 2,05 @ Betsafe
  • Insats: 2,5/5 units 
  • Spelstopp: 28/12, 00:00

Startande målvakter:
Islanders: T. Greiss
Maple Leafs: J. Bernier

Islanders svängde in på segerspåret igen efter att ha besegrat det oväntade bottenlaget Anaheim Ducks med 5-2 hemma i Barclays Center. Segern bröt en förlustrad på tre raka matcher och sett över Islanders tio senaste matcher har det slutat med sex segrar och fyra förluster, 6-3-1.
Totalt har Islanders spelat ihop fyrtiotre poäng efter trettiofem omgångar och ligger på en fjärde plats i Eastern Conference.
Styrkan från Islanders sida har varit försvars och målvaktsspelet. Med blott åttiotvå insläppta mål är det tredje minst i lagets konferens.

Hemma i Barclays Center har det blivit fjorton segrar av nitton möjliga. Islanders har lyckats spelat ihop tjugosex poäng och är Eastern Conference tredje bästa hemmalag.
På hemmaplan är platsen Islanders spelar målrikast. På nitton hemmamatcher har det resulterat i totalt hundratre mål (59-44) och det ger ett snitt på 5,42 mål per hemmamatch.
Lagets senaste hemmamatch slutade som sagt med en 5-2 seger över Ducks och det var lagets sjätte seger på dom sju senaste hemmamatcherna. Noterbart är att Islanders två senaste hemmamatcher har gått över linan 5,5 mål.

Islanders kommer till spel utan:
J. Halak
K. Okposo
J. Berube

islanders_200x200 V.S toronto_200x200

Maple Leafs bröt poängsviten på sex raka matcher när laget föll mot Arizona Coyotes med 3-2 på bortaplan i lagets senaste match. Annars har formen sett över dom tio senaste matcherna varit fullt godkänd, då laget avgått med segern i fem segrar och poäng i sju matcher, 5-3-2.
Trots att Maple Leafs har ökat poängskörden betänkligt den sista tiden är laget trots det hopplöst långt ner i tabellen för Eastern Conference. Laget har blott spelat ihop trettioen poäng efter trettiotre omgångar och ligger på en femtonde plats i tabellen.
Försvarsspelet är blott mindre smickrande och med nittiotre insläppta mål är det fjärde flest i lagets konferens.

Bortaspelet är långt ifrån imponerande. Sjutton bortamatcher har slutat med endast sex segrar och bara fjorton inspelade poäng. Det gör Maple Leafs till Eastern Conference sämsta bortalag.
Försvarsspelet har varit en svagt på bortais med fyrtiosju insläppta mål på sjutton bortamatcher. Det ger ett snitt på 2,76 insläppta mål per match. Men det är framförallt offensiven som har varit problemet. Maple Leafs har bara mäktat med trettioåtta mål framåt på lagets bortamatcher.
I lagets senaste bortamatch förlorade laget som sagt mot Coyotes med 3-2. Det var Maple Leafs tredje förlust på dom fem senaste bortamatcherna.

Maple Leafs kommer till spel utan:
J. Reimer
M. Hunwick
G. Sparks
N. Horton
N. Spaling
S. Robidas

Säsongens första möte mellan klubbarna.
Förra säsongen möttes lagen däremot tre gånger. Samtliga möten var händelserika och målrika. Resultaten skrevs med Islanders siffror först 4-3 efter övertid, 3-2 och 2-5. Notera att två av tre möten gick över linan 5,5 mål.
Lagen har ännu inte möts inne i Islanders nya arena, Barclays Center. Men i den förra hemmaarenan innehöll nio raka matcher minst fem mål på resultattavlan. Varav sju matcher har slutat över 5,5 mål.

Fortsätter målfabrikationen mellan lagen?
Att Islanders offensiv ska komma av sig mot Maple Leafs är högst osannolikt. Ett Maple Leafs som under många perioder har ett försvars och målvaktsspel som inte alls fungerar nämnvärt. Det blir inte bättre när Maple Leafs har en drös med spelare skadade, varav två målvakter. Något som däremot gynnar just Maple Leafs är att Islanders saknar sin förste målvakt J. Halak som är skadad och ställer tysken T. Greiss i kassen som har en förmåga att kunna blanda och ge. Samt att lagets offensiv på bortaplan har blivit betydligt bättre med tretton mål på dom tre senaste bortamatcherna.
Historiskt sett är det alltid möten mellan dessa två lag med fullfart och offensiven som gäller. Nio raka matcher har innehållit minst fem mål och sju av dessa nio matcher har innehållit minst sex mål.
Islanders kommer trumma på som laget gjorde i sin senaste hemmamatch mot Ducks medan Maple Leafs behöver chansspela för att lyckas ta med sig poäng från nattens möte och ge sig möjligheten att ens kunna nå slutspel.
Jag tycker oddset för överspelet är alldeles för högt sett till matchens förutsättningar och historiken mellan lagen.
Därför spelar jag över 5,5 mål till 2,05 hos Betsafe.