Jultiderna närmar sig och Mora – Sundsvall skall ensamma fullborda den trettiotredje omgången i Hockeyallsvenskan. Och ack vilka poäng som står på spel. Mora har sjunkit som en sten genom tabellen och ligger nästan närmare kvalplats än playoff. Medan Sundsvall är jumbo och behöver poäng. Hur kommer kvällens matchbild att se ut?

  • Match: Mora – Sundsvall
  • Liga: Hockeyallsvenskan
  • Speltips: Under 5,0 mål
  • Odds: 1,93 @ Unibet
  • Insats: 2/5 units 
  • Spelstopp: 21/12, 19:00

Mora IK inledde säsongen överraskande och positivt. Formen har dock dalat allt eftersom och det har förståeligt lett att laget sjunkit neröver i tabellen.
Nu finner vi först Mora på en elfte plats i Hockeyallsvenskan med fyrtiotre poäng efter trettioen spelade matcher. Laget har fem poäng upp till playoff och sex poäng ner till kvalplats.
Mora förlorade för fjärde gången på raken när laget gästade AIK på Hovet och fick åka hem tomhänta med en klar 4-2 förlust.
En stark bidragande orsak till att Mora inte vinner matcher är offensiven. Trots att laget har släppt in näst minst mål i serien (74) har laget också gjort oerhört få. Med ynka sjuttiosex mål framåt är det bara jumbon och motståndarna Sundsvall som är sämre, samt nykomlingen Pantern och Timrå.

Hemmaspelet i FM Matsson Arena är inte heller speciellt mycket att skryta över. Femton spelade hemmamatcher har resulterat i åtta segrar och sju förluster. Laget har nu åkt på två raka hemmaförluster, sist blev det en 4-5 förlust efter straffar mot Vita Hästen.
Något Mora däremot är bäst på på hemmaplan är att laget har ett otroligt bra försvarsspel. Endast trettiotvå insläppta mål är tredje minst av samtliga lag i Hockeyallsvenskan. Offensiven har varit bättre hemma än borta, men med ”bara” fyrtiotre mål framåt är det blott tionde bäst i serien.

mora_200 V.S sundsvall

Till skillnad från Mora fick Sundsvall bryta en negativ trend och istället vinna för en gång skull. Laget skrällde och besegrade Västerås med 5-4 efter straffar på bortaplan. Segern bröt en förlustsvit på sju raka matcher.
En livsviktig seger för nykomlingarna och laget tappade i alla fall inte mark till lagen ovanför. För som sagt ligger Sundsvall sist i Hockeyallsvenskan med trettioen poäng efter trettiotvå matcher. Laget har hela elva poäng upp till säker mark och sjutton poäng upp till playoff-plats.
Orsaken stavas till stor del målskyttet. Med endast sextioåtta gjorda mål under säsongens gång är det överlägset sämst i serien och ger ett snitt på bara 2,15 mål framåt per match.

På bortaplan har Sundsvall tagit nästan hälften av sina poäng. Fjorton inspelade pinnar på sexton bortamatcher gör laget till Hockeyallsvenskans tolfte bästa bortalag.
Ännu en gång är en stark bidragande orsak att det inte har blivit fler poäng att Sundsvall har gjort så ofantligt lite mål samtidigt som defensiven inte imponerat på resande fot. Målskillnaden 34-56 ger ett målsnitt på 5,62 mål per match.
Sundsvall vann som sagt i sin senaste bortamatch och tog lagets första seger på sex försök på bortais.

Sundsvall får ett nytillskott till kvällens match då laget lånat in Erik Brissle från Linköping. En spelare som ska hjälpa laget i framförallt offensiven.

Lagen möts för tredje gången den här säsongen.
Säsongens första möte spelades i FM Matsson Arena. Det resulterade i en 2-1 seger efter övertid för hemmalaget. I möte två som spelades i Sundsvall vann även denna gång Mora fast denna gång med 2-0.

Två lag som har problem i målskyttet ställs emot varandra.
Mora som har gjort fjärde minst mål i serien mot Sundsvall som har gjort minst mål i Hockeyallsvenskan. Det blir inte bättre när Mora har gjort femte minst mål på hemmaplan medan Sundsvall gjort minst mål även på bortaplan.
Det vi konstaterar är att det är två lag som lägger grunderna i defensiven. Den största skillnaden mellan lagen är att för Mora’s del har det fungerat medan utfallet inte är likadant för nykomlingarna. Mora’s defensiv är en utav seriens bästa och med endast sjuttiofyra mål bakåt är det näst minst sett till antalet och imponerande för ett lag som ligger på en blygsam elfte plats.
Båda lagen kommer till spel med stora poängbehov och det kommer läggas fokus på att plocka poäng och inte bjuda bort poängen.
Mora måste vinna om laget vill upp till playoff och Sundsvall har inte råd att förlora fler matcher om tåget för att slippa kvalspel ska gå från stationen.
Samtidigt som lagens båda möten denna säsong har stannat på endast två mål på resultattavlan under ordinarie tid.
Två utvilade lag som kunnat lagt fokus på det som ska rädda lagen (defensiven) ur denna situation leder till att:
Mitt spel blir därmed under 5,0 mål till 1,93 hos Unibet.