Slaget om Siljan ska utspela sig i Ericsson Globe i Stockholm. En publikfest utan dess like när det vankas daladerby i Sverige’s huvudstad. Båda lagen kommer till spel med två raka segrar och Mora har dessutom vunnit dom två tidigare slagen den här säsongen. Vad blir det för matchbild när lagen möts på en neutralrink?

  • MatchMora – Leksand
  • Liga: Hockeyallsvenskan
  • Speltips: Leksand över 2,5 mål
  • Odds: 1,84 @ Unibet
  • Insats: 3/5 units 
  • Spelstopp: 9/1, 19:15

Mora vände starkt borta mot Björklöven i lagets senaste match. Trots underläge 0-1 i mer än halva matchen skulle vändningen komma från dalmasarna. Kvitteringen kom drygt åtta minuter in i slutperioden och bara ett par minuter senare kom även ledningspucken. Mora vann matchen med 3-1 efter att ha satt 3-1 målet i tom bur.
Segern betydde Mora’s andra raka seger och laget ryckte en aning ifrån kvalplats och knaprade in en aning till playoff-platserna. Laget ligger för stunden på en tionde plats i Hockeyallsvenskan med femtio poäng efter trettiosex spelade matcher.
Men hur ser det ut offensivt och defensivt då? Mora är det lag som har gjort nionde flest mål i serien och har släppt in åttonde flest. Målskillnaden ser ut som följande, 92-90 och det ger ett snitt på 2,55 mål framåt och 2,5 mål bakåt i snitt per match.

mora_200 V.S leksand_200

Leksand Leksand Leksand. Efter tränarbytet har laget gått spikakt uppåt i tabellen och vilken utveckling det har blivit på laget. Offensiven gör mål som aldrig förr och i förra omgången kördes Asplöven över med 7-2 och matchen dessförinnan kördes Sundsvall över med 8-3. Båda matcherna vanns på hemmaplan. Leksand har alltså gjort FEMTON mål på sin två senaste matcher och har under säsongens lopp gjort nittionio stycken. Det är femte flest i serien och ger ett målsnitt på 2,75 mål per match.
Med Leksand’s två raka trepoängare har laget klivit upp på en sjunde plats i serien. Totalt är poängskörden på femtiotre poäng efter trettiosex omgångar och laget har sex poäng upp till sexan Vita Hästen och ett ner till åttan Almtuna.

Dags för säsongens tredje daladerby.
Hittills har Mora vunnit båda två bataljerna. Första fighten vann Mora på hemmaplan med 2-1.
I möte nummer två som spelades i Tegera Arena slutade med en 3-1 seger för bortalaget Mora.

Leksand har alltså bara gjort två mål på två matcher mot Mora den här säsongen.
Men det var innan Per-Erik Johnsson tog över rodret. Med honom som tränare har Leksand vunnit åtta av tolv matcher och tagit poäng i tio av tolv matcher. Spanar vi in målskyttet sedan tränarbytet har Leksand gjort totalt fyrtiosju mål. Det ger ett snitt på höga 3,91 mål per match. Mer anmärkningsvärt är att laget har gjort minst tre mål i nio av dessa tolv matcher.
Nu möter man Mora i ett fullsatt Globen i en match där lillebror möter storebror i slaget om Siljan. Leksand har förlorat båda mötena mot Mora under säsongen och kommer rejält revanschsugna och vinstladdade. För att segern skall bli verkligen kommer laget behöva näta tre kassar på Mora. Något som inte ska vara ett problem med Leksand’s målform mot Mora’s något svajiga defensiv.
Två lag som kommer gå för segern i ett hetsigt derby och lägen kommer att dyka upp för att trycka in en hel del kassar.
Mitt spel blir att Leksand gör minst tre mål till 1,84 hos Unibet.