Hockeyallsvenskan bjuder på tre matcher under torsdagskvällen. Det är ett möte där poängen är livsviktiga för framförallt ett lag, nämligen AIK. AIK avslutade med att förlora innan uppehållet och ligger kvar på kvalplats. Inte gjorde det saken bättre när bottenkollegan Oskarshamn tog poäng under gårdagen och AIK har nu fyra poäng upp till säker mark med sju omgångar kvar. Sätter laget full fart mot Mora på bortaplan eller avvaktar laget?

  • Match: Mora – AIK
  • Serie: Hockeyallsvenskan
  • Speltips: AIK gör mål i den första perioden
  • Odds: 2,00 @ Unibet
  • Insats: 2/5 units
  • Spelstopp: 12/2, 19.00

Mora avslutade på bästa vis innan laget gick på en dryg veckas spelledigt. Laget besegrade BIK Karlskoga med 3-2 på bortais och bröt sin tre matchers långa förlustrad.
Mora har spelat till sig sjuttiotre poäng efter fyrtiofem omgångar och ligger på en sjätte plats i Hockeyallsvenskan. Mora har tre poäng upp till femman BIK Karlskoga, men det är bara två ner till sjuan Björklöven.
Laget har haft en bra defensiv under säsongen, men den har svajat till dom senaste omgångarna och det har rasslat till en de måll i Mora-kassen. Det har totalt under säsongen blivit hundrasexton insläppta mål och det ger ett snitt på 2,57 mål per match.

I FM Matsson Arena har Mora inte fått spelet att stämma under säsongen. Blott trettiofyra poäng efter tjugotvå bortamatcher och seriens tolfte bästa hemmalag. 
Mora förlorade sin senaste hemmamatch mot Karlskrona med 4-3 efter straffar och inkasserade sin andra raka hemmaförlust. Annars har det blivit tre segrar på lagets fem senaste matcher. Noterbart är att Mora har släppt in minst ett mål under den första perioden i fyra av dom fem senaste hemmamatcherna.

mora_200V.S aik_200

AIK började så bra i den sista matchen innan uppehållet mot Rögle på hemmaplan. Laget tog en 2-0 ledning men tappade till 2-2, men såg trots allt ut att gå mot poäng. Dock satte Rögle 3-2 med mindre än sex minuter kvar av matchen och det blev även slutresultatet.
Förlusten innebar att AIK förlorade sin sjunde match på lagets åtta senaste.
Den otroligt svaga formen gör att AIK inte helt oväntat ligger på kvalplats och har femtiofyra poäng efter fyrtiofem omgångar. Det är fyra poäng upp för AIK till säker mark och elva till playoff.

På bortaplan har AIK tagit nästan hälften av sina poäng. Totalt har det blivit tjugofem poäng på lagets tjugotvå bortamatcher. Det gör AIK till seriens elfte bästa bortalag.
AIK vann sin senaste bortamatch mot Timrå och tog därmed sin andra seger på lagets fem senaste matcher. Noterbart är att AIK har gjort minst ett mål under den första perioden i tre av dessa fem matcher.

Säsongens fjärde och sista möte i grundserien.
Mora har tagit två segrar och AIK har en. Lagen har en vardera trepoängare medan Mora vann den första matchen på Hovet med 3-2 efter förlängning.

13.12.14HOCAIKMora3 : 0
01.11.14HOCMoraAIK4 : 3
27.09.14HOCAIKMora2 : 3
(2 : 2)

Mora siktar högre upp och AIK måste vinna för att helst missa kvalplats.
En trepoängare är ett måste för AIK om man ska lyckas ta det lilla lilla halmstrået att kunna sig till playoff. Dit är det just nu elva poäng men vid seger är det bara åtta poäng upp med arton poäng kvar att spela om.
Det kommer vara två lag som vill sätta hög fart direkt och chansen för att AIK gör mål i den första perioden är goda:
1: Mora är ett halvdant hemmalag. Det näst sämsta hemmalaget i serien och man släpper in en hel del mål på hemmaplan och har släppt in minst ett mål under den första perioden i fyra av sina fem senaste hemmamatcher.
2: AIK är även dom halvdana på bortaplan men laget har lyckats betydligt bättre på slutet. Poäng i tre av sina fem senaste bortamatcher och inte nog med det så har även AIK gjort minst ett mål under den första perioden i tre av dessa fem.
3: Kniven mot strupen. Mora kommer ösa på framåt för att ta en tidig ledning då laget vill uppåt i tabellen. Det kommer gynna AIK som är sagolikt duktiga på att ta ledningen i matcherna för att därefter tappa ledningen och förlora matcher. AIK kommer få kontringsmöjligheter och Mora’s defensiv har inte sett speciellt bra ut i dom senaste omgångarna.
Med två lag som kommer gå för tre poäng är det inget att hålla igen på. För AIK’s del kommer laget sannolikt behöva göra det första målet för sitt självförtroende och att man ska tro på sig själva.
Mitt spel blir därmed AIK att göra minst ett mål under den första perioden till 2,00 hos Unibet.