Ja, då har vi redan tagit oss till den nionde omgången, vilket nästan motsvarar en tredjedel av Allsvenskan 2013. Den här omgången inleds på Strandvallen och skåningarna kommer inte bara med vetskapen om att man är inne i en dålig period för tillfället, dessutom är det här något utav en riktig skräckarena för Malmö FF. Mjällby, som har inlett väldigt bra och oerhört överraskande befinner sig på en fjärdeplats, anser jag ha goda poängmöjligheter.

  • Match: Mjällby – Malmö FF
  • Spel: Mjällby +0,5
  • Odds: 1,87 @ Bet365
  • Insats: 4/10
  • Spelstopp: 19:00

Efter de senaste två omgångarna så har tongångarna kring bortalaget förändrats rätt så rejält. Efter att man inlett på ett sätt som Malmö inte gjort på en herrans massa år, vilket såklart spelbolagen även uppmärksammade då man ett bra tag stod som favorit till SM-guldet, har man tappat poäng hemma mot Norrköping (1-1) och senast en katastrofal förlust mot Djurgården (2-3). Dessutom florerar det lite rykten kring om Rikard Norling ska lämna laget eller inte, då det finns intresse från Turkiet.

Tittar vi åt hemmalagets håll så har det även lite turbulent här de senaste dagarna. Detta på grund av att man av ekonomiska skäl fått avskeda den väldigt omtyckta sportchefen Thomas Bodstam Andersson, vilket spelartruppen reagerat på och krävt en motivering från styrelsen. På det sportsliga planet så levererar Mjällby dock som aldrig förr. Det lyckas man med trots att man dragit hårt åt spelarbudgeten inför säsongen. Mjällby har ju faktiskt varit rätt så bortskämda med någon eller några riktiga profiler, men nu har man istället ett starkt kollektiv som även har spelat rätt trevlig fotboll också.

Ett väldigt positivt besked för tränare Andreas Torstensson är att målvakten Mathias Asper, som fick utgå för snart två veckor sedan mot Elfsborg, är tillbaka och lär gå rakt in i startelvan. Däremot får man inte lov att använda sig av mittbacken Jasmin Sudic,då han är inlånad från dagens motståndare. Den troliga startelvan är:

Asper
Ivanovski, Arokoyo, Cederberg, Agardius
Radetinac, Blomqvist, Nilsson, Henderson
Haynes, Ekenberg

Sedan säsongen 2009 har lagen stött på varandra fem gånger på Strandvallen och Malmö FF har aldrig lyckats besegra blekingarna. Det här är ett lag som bevisligen passar MFF väldigt illa, vilket även visades för ett år sedan då Mjällby hämtade upp ett tvåmålsunderläge och det var inte långt ifrån att man också kunde vinna den matchen. Här är den statistiken mellan lagen på Strandvallen:

2012: Mjällby 2 – 2 Malmö FF
2011: Mjällby 1 -  1 Malmö FF
2010: Mjällby 4 – 2 Malmö FF
2010: Mjällby 4 – 1 Malmö FF
2009: Mjällby 1 – 0 Malmö FF

Om vi tittar ännu längre tillbaka i tiden så kan vi se att redan före 2009 hade Malmö det tufft på Strandvallen. Man har nämligen aldrig vunnit på den här arenan. Det som talar för att Malmö tar och bryter den här  trenden är att man såklart har ett bättre spelarmaterial och sett till det som Mjällby besitter har de överpresterat så här långt. Förr eller senare går man in i en tyngre period, men jag har ändå svårt att se att en sådan skulle starta ikväll. Hemmalaget som är välorganiserade passar på så vis Malmö rätt dåligt, då man i inledningen har haft det tungt när man ska föra spelet vilket även visar sig i målproduktionen (1,5 mål/match).

Vad gäller skadesituationen i laget så ser det inte lika mörkt ut där längre. Det innebär att det kommer göras några förändringar i startelvan sett till senaste matchen mot Djurgården. Johan Dahlin verkar vara redo för att göra comeback och tros ersätta Robin Olsen i målet. Detsamma gäller för vänsterbacken Ricardinho som har haft problem med en vadskada. Dessutom är Filip Helander tillbaka från avstängning vilket troligen ger följande startelva:

Dahlin
Albornoz, Jansson, Helander, Ricardinho
Hamad, Friberg, Halsti, Thern
Eriksson, Rantie

                                                                                                                                                                  

Väljer alltså att spela +0,5 på hemmalaget, som är detsamma som 1X. Det gör jag då formkurvorna pekar åt så pass olika riktningar, historiken och den förväntade matchbilden talar också för att Mjällby ska kunna knipa minst en poäng här.

/Mikel