Ny match på Strandvallen, Mjällby lirade mot Blåvitt så sent som i torsdags här. Den här gången gästas man av Gefle som parkerar under strecket, återstår att se om man lyckas hålla sig kvar även den här säsongen. Hemmalaget har gjort det riktigt bra så här långt då man endast har förlorat en match, men för egen del så hoppas jag på en sk favorit i repris.

  • Match: Mjällby-Gefle
  • Spel: Erton Fejzullahu, målskytt
  • Odds: 2,85 @ Betsson
  • Units: 3,5/10
  • Spelstopp: 17.30

Precis som BK Häcken, så vill jag lyfta fram dagens hemmalag och deras prestationer så här långt. Inte nog med att man andas stabilitet, man har ett relativt fyndigt spel också. En förlust efter en tredjedel av seriespelet i en av Europas jämnaste ligor är hyfsat starkt av ett lag som inte nämndes alltför mycket i förhandssnacket. Då har man även tappat spelare som Osiako, Grahn, Lövkvist och Robledo till den här säsongen.

Man har bredd på anfallssidan nu när Ericsson/Ekenberg har kompletterats med Fejzullahu och Pode, några av de bidragande orsakerna till att man inte har klivit av planen mållöst sedan två raka 0-0 matcher under inledningen. I övrigt så har de två sistnämnda namnen gjort det så pass bra att Ekenberg, som har varit självskriven i elvan under många års tid, har förpassats till bänken den senaste perioden.

Stabilitet är även något som brukar prägla detta Gefle, säsong efter säsong. Man brukar spela ganska rakt, utan att krångla till det alltför mycket, med en bra grund att stå på defensiven. Så här långt känns man något svagare i båda delarna av banan och efter 10 omgångar är känslan att lagets vara eller icke vara i Allsvenskan 2013 är i större fara än tidigare år.

Hemmalaget kommer till spel utan Wikström, Niklasson och Berner. Hos bortalaget saknas anfallaren och hemvändaren Johan Oremo samt Daniel Bernhardsson i backlinjen. Även frågetecken på Olof Mård i samma lagdel.

Spelaren i bild är Erton Fejzullahu och han får nog ses som en av Allsvenskans absolut formstarkaste lirare. Som bekant spelades den här varianten på honom senast med lyckat resultat vilket gör att jag ger det ännu ett försök.

I vissa drag påminner hemmalagets nr 9 om en viss Zlatan i unga år, även om det såklart i skiljer i olika egenskaper. Det märks kanske att han trots den ringa åldern (24) kan ha lärt sig ett och annat från sejouren i Holland. Allra främst imponeras jag av den fina fysiken i kombination med ett bra skott och härlig teknik. Han har även visat att han har ett fint tillslag på bollen från distans, bl.a. senast mot Blåvitt och matchen dessförinnan mot Kalmar när han stänkte dit en frispark.

Formen är det inget större fel på. 5 mål har det blivit i de 5 senaste matcherna, varav de 3 senaste har varit från start. Så som han har presterat den senaste tiden så förväntar jag mig att han kommer vara ett stort hot även idag – skulle inte förvåna mig om han lyckades skriva in sig själv i målprotokollet ännu en match. Spelet läggs hos Betsson, insatsen tillbaka om han inte skulle starta matchen.

/Puyol