Stort matchutbud inför nattens NBA, men jag väljer att fortsätta med Knicks. Efter nattens match i San Antonio åker laget till Memphis. Ett Memphis som övertygat något enormt och har en segersvit likt Knicks som sträcker sig över sex matcher. Två formstarka lag som på pappret verkar jämna, men det finns vissa faktorer som kommer påverka matchbilden.

  • Match: Memphis Grizzlies – New York Knicks
  • Serie: NBA
  • Speltips: Memphis -5.5 hcp
  • Odds: 1.91 @ Bwin
  • Insats: 5/10 Units
  • Spelstopp: 03.35  17/11

Det bör först tilläggas att anledningen till att detta spel kommer ut så sent har att göra med att jag varit osäker huruvida Randolph för Memphis skulle spela eller inte. Han bråkade med Perkins efter onsdagens match mot OKC och det har varit snack om att han skulle bli avstängd. Inget har framgått under dagen och polisen har lagt ner anmälan vilket jag tycker tyder på att Randolph inte kommer vara avstängd inför matchen. Detta kan dock ändras så det är lite på egen risk!

I alla fall:

I söndags slog Memphis Miami Heat och i onsdags slog man OKC thunder borta. Vilket innebär att Memphis  slog båda finallagen från förra året och på vilket sätt man gjorde det: 104-86 mot Miami och 97-107 mot OKC. Med Zach Randolph som powerforward och Centern Marc Gasol skapar de en kraftfull kombination nere vid 3-sekunders såväl offensivt som defensivt. Samtidigt som Rudy Gay, smallforward, har börjat komma upp i sin fulla kapacitet. Som guards har de Tony Allen och Mike Conley som kanske inte är ligans starkaste men första femman utgör tillsammans en stark enhet.

Det är speciellt deras effektiva försvar som imponerat, mot OKC orsakade dem 14 turnovers vilket iofs har mycket att göra med OKC:s guard Westbrook som är en bra scorer men saknar tillräckliga playmaker-egenskaper. Mot Knicks kommer man  spela mot den rutinerade J. Kidd, snittar 0.4 TO/match vilket kommer hålla nere turnovers antalet. Då Kidd är gammal spelar han inte hela matcherna, snittar runt 22 minuter/match. Trots det så tror jag inte att Memphis kommer lyckas få ut lika många turnovers av Knicks som de fick av OKC. Turnovers var det som avgjorde matchen i onsdags då Memphis set-offense inte är särskilt bra.

 

Utöver de två segrarna har Memphis också vunnit mot: Houston, Golden State, Milwaukee och Utah. Medan de förlorade sin första match mot LA clippers den 31 oktober.

 

Tillskillnad från  utvilade Memphis så kommer New York direkt från matchen mot San Antonio, där de vann knappt 104-100 efter att ha vunnit fjärde quartern med 27-11. Det tär på spelarna att åka till olika städer och spela s.k. back to back games.

Jag har i mina tidigare rekar lovprisat Knicks försvar, men jag förstår inte hur de ska lyckas stoppa Randolph, Gay och Gasol. Ett möjligt scenario är att Chandler spelar försvar på Gasol sen är det osäkert huruvida Melo eller Brewer spelar försvar på Gay resp Randolph, mest troligt är dock att Melo spelar på Randolph. Hur de än gör kommer de ha problem med Randolphs styrka. Randolph väger cirka 114 kg och väger 10kg mer än Melo och 8kg mer än Chandler. Gasol väger 120kg vilket innebär att han väger 16 kg mer än Melo och 14kg mer än Chandler. Gasols och Randolphs gemensamma vikt uppnår 234 kg i jämförelse med Knicks 210 kg. Dessa 24kg kommer spela stor roll vid returerna, trots att Memphis offense inte är särskilt bra kommer de fullständigt krossa returerna både defensivt som offensivt. Ett sätt att lösa detta är att Knicks istället spelar Rasheed Wallace, vilket jag tror de kommer göra dock är Wallace 38 år gammal och orkar därför inte riktigt.

För att Knicks ens ska ha en chans måste man skjuta otroligt bra, eftersom Knicks kommer vara underlägsna Grizzlies på returerna. Iofs har Knicks skjutit väldigt bra, men frågan är om det räcker?

Förra gången lagen möttes, 13 januari vann Memphis hemma: 94-83.

Memphis forwards och Gasol tror jag kommer knyta denna match tidigt mot ett trött Knicks som kommer åka på sin första förlust. Detta kommer inte att bli jämnt då Knicks inte kommer lyckas hålla uppe sitt försvar, eller hänga med i Memphis tempo hur bra de än skjuter.

Handikappet låg igår på -3 för Memphis, och gick över kvällen upp till -6. Trodde att handikappet skulle sjunka  under morgonen, men trots Knicks seger sänktes den inte. Mycket har säkert att göra med att Knicks spelare spelade följande minuter:
Carmelo 40.31

Chandler 33.06

Brewer 18

Felton 34.50

Kidd 33:50

Märk att jag nämnde Memphis försvar som en stor faktor till deras senaste vinster, och mitt resonemang kring Kidd och turnovers. Jag vill dock poängtera att Kidd spela nästan 34 minuter igår vilket är mycket, speciellt om man är 39 år gammal. Jag tror att Knicks kommer spela mycket med sin bänk för att orka med bördan och denna bänk är inte tillräckligt bra för Memphis första femma. Därför spelar jag -5.5 i hcp på Memphis. Odds finns att hitta till 1.91 @Bwin

 

För att följa statusuppdatering på Randolph följ mig på Twitter @Zylthan

/P.S