Mycket fokus på de kommande galorna, men jag undrar om inte UFC 198 är bland det mer profilstarka man har fått ihop och det trots att bland annat den fd mångåriga mästaren Anderson Silva har tvingats hoppa av. UFC 198 äger rum på en fotbollsarena i brasilianska Curitiba där det förväntas ett stort stöd för brassarna – och det är två av dem utanför huvudkortet som vi ska fokusera på. Två favoriter och deras vinnande metoder testas.

  • Match: Thiago Santos – Nate Marquardt
  • Spel: Santos rond 1-2
  • Odds: 1,65 @ Unibet
  • Units: 3/5
  • Spelstopp: 03.00 15/5

Nate Marquardt, som fyllde 37 nyligen, har gått 2-4 sedan sin återkomst till UFC och trots att han kommer från en vinst så har han inte sett särskilt bra ut. Problemet i sig ligger inte i han har stagnerat helt i sina offensiva egenskaper, men han har blivit aningen slöare med åren och framförallt, han klarar verkligen inte av att absorbera motståndarnas slag på samma sätt som förut. Något som måste oroa en aning med tanke på vad han går upp emot nu.

Thiago Santos är en storvuxen mellanviktare och en väldigt slipad striker. Från 2014 och framåt har han gått 4-1 i UFC varav 3 snabba knockout-vinster (samtliga inom loppet av två minuter) och jag vill nog tro att hans nedtagningsförsvar är tillräckligt för att han ska kunna stänga ner motståndets offensiv. Jag förväntar mig att han ska kunna fånga upp en åldrande Marquardt med en under matchens inledande halva.

  • Match: Demian Maia – Matt Brown
  • Spel: Maia via submission
  • Odds: 2,38 @ Unibet
  • Units: 3/5
  • Spelstopp: 03.00 15/5

Ni som har hängt med ett tag vet att jag gillar det Matt Brown (20-13) står för där han är aggressiv och hänsynslös i sina attacker, speciellt i clinch där han är lysande med sina armbågar och knän. Bidragande till att han vann 7 raka under en period innan han började stöta på aningen svårare motstånd – ett spår han är inne på nu. Det här är, vilket han själv är inne på, en relativt hemsk matchning för hans del då jag utgår från att merparten av det här mötet inte kommer äga rum på fötterna.

Demian Maia (22-6 och 7-2 sedan klivet ner till weltervikt) är en av de mest slipade jiu jitsu-utövarna i UFC och kommer nu från två bra skalper där han har visat hur pass dominant han kan vara med sin grappling. Brassen kommer inte vara intresserad av att stå och för nedtagningar från start och jag skulle bli förvånad om han inte lyckades ta motståndarens rygg. Noterbart att 9 av Browns 13 förluster har kommit till via submission.


Medelinsatser spelas på Thiago Santos att vinna och avsluta sin match inom de inledande två ronderna samt Demian Maia att vinna sitt möte via submission. Båda spelen hämtas från Unibet.

/Puyol