Efter ett intensivt matchande kring jul och nyår så återupptas nu Premier League-fotbollen på nytt efter kortare vila pga cupspel. 7 matcher på menyn denna lördag som avslutas med en intressant batalj på Old Trafford. Manchester United går upp mot Swansea för tredje gången under den här säsongen där jag åter vill tro att kvällens bortalag lyckas upprepa det man har klarat av även i de andra matcherna.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Premier League, England
  • Match: Manchester United – Swansea
  • Spel: Bortalaget att göra mål
  • Odds: 1,67 @ Betsafe
  • Units: 6/10
  • Spelstopp: 18.30 11/1

Manchester United stod för en fin slutspurt inför det nya året där man prickade in 4 segrar i följd i ligaspelet vilket förde upp laget närmre till toppskiktet. Den jämnheten har man dock inte lyckats bibehålla där David Moyes och hans manskap åter är under press där man nu har inlett 2014 på sämsta tänkbara sätt med förluster i 3 tävlingsmatcher (liga samt cup) i följd inom loppet av en vecka, något som får ses som högst ovanlig resultatrad för Uniteds del. Samtliga förluster har varit med 2-1, bland annat mot kvällens motstånd där man åkte på respass i FA-cupen förra helgen. Svårt att peka på de direkta problemen, däremot så utstrålar inte de regerande mästarna den stabiliteten som annars har varit ett kännetecken, framförallt här hemma på Old Trafford där man, under pågående Premier League-säsong, inte har lyckats hämta in mer än 14 poäng av 30 möjliga.

Hemmalaget kommer till spel utan van Persie, Rooney, Jones, Ferdinand, Nani, Young, Fellaini och Fabio.

Wilfried-Bony-gt

Swansea har inte heller rosat marknaden, även om förväntningarna inte är av samma storlek i den här delen av Wales, så här långt där spelet inte har varit vägvinnande likt fjolåret där man kvalificerade sig till Europa League. Svanarna placerar sig nu på den undre halvan av tabellen med inte med mer än 4 poäng på rätt sida om nedflyttningsstrecket, utan seger över de 6 senaste ligamatcherna, där den största framgången under den här perioden kom till just på den här arenan när man ordnade ett avancemang i cupen. I och med det kan man resa till Manchester med relativt gott självförtroende trots att man, likt motståndet, är något vingklippt på vissa fronter i truppen.

Bortalaget har även dem en relativt diger skadelista där Michu, Dyer, de Guzman, Hernandez, Vorm, Tiendalli, Lamah och Monk är otillgängliga för spel.


Det här kan eventuellt visa sig inte vara tillräckligt för poäng där jag väljer att enbart koncentrera mig ett bortamål. Swansea har trots skadebekymmer på offensiva positioner, vilket minskar managern Michael Laudrups alternativ framåt, ett relativt tryggt grundspel i anfallsväg där man är bra på att förflytta bollen på motståndarnas planhalva. Nyförvärvet för säsongen, Wilfried Bony, har börjat växa i Michus frånvaro där han bland annat avgjorde cupmötet förra helgen med ytterligare två mål innan dess mot det andra Manchester-laget, City. Trots att man har haft svårt för att pricka in fullpoängarna så har man alltjämt gjort mål i 7 av sina 8 senaste matcher mot inhemskt motstånd där jag tror att det kan passa gästerna att inte tvingas till att gå upp mot ett lågt stående försvar.

Manchester United har inte vunnit mer än 4 av 10 ligamatcher här på Old Trafford där man har varit förvånansvärt ineffektivt, sett till hur pass hemmastarkt man brukar vara i sitt agerande, både i produktionen framåt såväl som att man har haft svårigheter med att freda sitt mål även i matcher där man inte har släppt till alltför mycket. Räknar man bort de två inledande hemmamatcherna i ligaspelet (Crystal Palace och Chelsea) så har man endast lyckats hålla nollan intakt i en av de 8 efterföljande hemmamatcherna, vilket får ses som ett märkbart svagt facit med Uniteds status. I första hand anser jag att några av de äldre, mer pålitliga korten i försvarslinjen har gått ner sig samtidigt som jag vill tro att van Persies och Rooneys frånvaro påverkar balansen och lagets förmåga att etablera ett spel över större perioder på motståndarnas planhalva, därmed än mer utövande av ett försvarsspel som man i nuläget inte känns alltför bekvämt vid.

Ser man till inbördes möten, över de 4 senaste matcherna där 2 av dem har spelats under den här säsongen, så har Swansea gjort mål i samtliga av dessa matcher. I förra helgens cupmöte hade bortalaget ett större bollinnehav och fler avslut mot mål, om än med knapp marginal.

Dryga medelinsatsen på Swansea att stå för minst ett mål i matchen.

/Puyol