Vi slipper vänta in i helgen för Premier League-fotboll och ser nu verkligen framemot ett gäng kvällsmatcher i veckan, inlednings på Old Trafford där viktiga poäng står på spel för ligans toppskikt. Ett pressat Manchester United tar emot ett Stoke som också har gått trögt i något som troligtvis inte blir någon sevärd historia. Det till trots, i ett tätt och försiktigt United, Stoke har kvaliteter framåt som kan komma att vissla till vid ett fåtal tillfällen och jag menar på att det kan vara mer än tillräckligt.

  • Match: Manchester United – Stoke
  • Spel: Bortalaget över 0,5 mål
  • Odds: 1,80 @ Expekt
  • Units: 4/5
  • Spelstopp: 21.00 2/2

Manchester United lyckades visserligen avancera vidare från FA-cupen under fredagskvällen och för någon vecka sedan lyckades man besegra rivalen Liverpool på bortaplan, men trots det så är Louis van Gaal oerhört pressad – vilket säger en om del om några av de övriga prestationerna samt resultaten. United har endast vunnit två av sina 10 senaste ligamatcher och ska vara extremt tacksamma över att man endast befinner sig 5 poäng från toppskiktet och en position som innebär Champions League-spel till nästa säsong. Man Utd var direkt håglöst i hemmamötet med Southampton, och man måste ställa sig frågande till välmåendet där supportrarna på Old Trafford verkar ha tappat tålamodet. Man har en förmåga att spela bollen väldigt långsamt in på den sista tredjedelen av banan och jag misstänker att man kan straffas de gångerna man går bort sig i uppbyggnadsfasen.

Hemmalaget har i första hand väldigt ont om alternativ i försvarslinjen där Matteo Darmian är ny i en skadelista där Phil Jones, Luke Shaw, Marcos Rojo, Ashley Young och Antonio Valencia saknas sedan tidigare. Även Bastian Schweinsteiger och Nick Powell utgår.

manu_200x200stoke_200x200

Stoke har en förhållandevis tung period bakom sig där en riktigt svag insats borta mot Leicester i ligaspelet följdes upp med ett uttåg ur semifinalen i ligacupen via en straffsparksläggning samt ytterligare ett uttåg i FA-cupen under lördagen. Motgångarna har varit många, utöver en skada på kaptenen Ryan Shawcross i mittlåset, för ett ”Potters” som inte har fått resultaten med sig på slutet. Samtidigt så är det värt att notera att man inte är mer än 4 poäng sämre än motståndet inför den här omgången, vilket ändå säger en del om att Mark Hughes manskap ändå jobbar åt rätt håll. Man har som bekant förändrat sitt spel ganska så radikalt med åren och det är n ett betydligt kvickare och mer kreativt Stoke som spelar nu. Jag tror även att man har ett lag som är bättre strukturerat för att kunna bibehålla bollen på motståndarnas planhalva i den här typen av matcher med spelartyper som är väldigt intressanta när omställningarna väl uppstår.

Bortalaget har ett frågetecken framåt där Marko Arnautovic är tveksam för spel. I övrigt handlar det främst om skador i defensiven där kaptenen Ryan Shawcross, Geoff Cameron, Charlie Adam, Mark Wilson samt reservmålvakten Shay Given är otillgängliga här.


Stoke hängde två på det här motståndet för drygt en månad sedan, även då med ett spelförande United. I övrigt, intressant att mer än hälften av bortalagets målskörd har hämtats in mot det som ändå ska ses som de mer (av tradition) utpräglade lagen för toppskiktet och den övre halvan av tabellen. Hemmalagets försiktiga och återhållsamma spel kommer inte ge bort mycket, men jag anser fortfarande att det lilla Stoke skapar kan komma att vara av kvalitet. Jag anser att man är bättre än den utdelningen man har fått och man har en offensiv som är väldigt bra byggd för att kunna störa hemmalaget med sitt omställningsspel där samtliga ur trion (bakom striker positionen) med Bojan, Shaqiri och eventuellt även Arnautovic kan slå sina motståndare med ytor att gå på. United har ett väldigt städat facit, även om 9 av lagets totalt 11 nollar i ligaspelet kom till i de inledande 15 matcherna, och man har kommit undan lindrigt vid ett par tillfällen där man återigen tvingas ställa upp med en backlinje som är långt ifrån det optimala. Stoke att göra mål i matchen spelas med en insats strax över medel.

/Puyol