Plockar även ett spel från söndagens andra Premier League-match i det som får ses som omgångens rejäla höjdpunkt och godbit. Manchester-derby på klassiska Old Trafford där United och City drabbar samman där vi återigen hoppas på en intensiv tillställning med många ingredienser. Inför det här mötet har pendeln svingats över något till hemmalagets fördel, vilket man hade svårt att förutspå för några månader sedan. Jag väljer att, precis som tidigare i veckan, spela emot gästernas försvarsspel där jag gillar det de röda står för i nuläget.

  • Match: Manchester United – Manchester City
  • Spel: Manchester United över 1,5 mål
  • Odds: 2,37 @ William Hill
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 17.00 12/4

Manchester United har haft sina perioder där man har fått med sig resultaten utan att imponera nämnvärt, med en David de Gea som har stått för många poänggivande räddningar, där jag stundtals tyckte att den främsta bidragande orsaken till att man kunde bibehålla sin position i toppskiktet var för att de konkurrenterna strax bakom i tabellen inte har varit tillräckligt starka. I denna slutspurt tycker jag dock att United har växlat upp avsevärt och man har nog inte varit lika välmående över hela säsongen som man är nu. Full pott över de 5 senaste ligamatcherna där de högst imponerande insatserna och segrarna i sexpoängsmatcherna mot Tottenham och Liverpool har följts upp med en stabil prestation mot Aston Villa. Louis van Gaal, som bekant ny manager inför den här säsongen, ser efter ett antal månaders laborerande ut att äntligen ha hittat en välfungerande formation där bland annat Wayne Rooney har fått spela på topp och gjort det oerhört bra samtidigt som Juan Mata har levererat sedan han har fått förtroendet som en startspelare. Man står för desto större kontinuitet just nu, vilket jag ser som kraftigt bidragande till den senaste tidens goda resultat samt prestationer. Noterbart att man har gått riktigt starkt här på Old Trafford där man har vunnit 10 av sina 11 senaste ligamatcher på hemmabanan.

Hemmalaget har ett frågetecken på Chris Smalling, i övrigt inga förändringar. Robin van Persie och Luke Shaw saknas sedan tidigare pga skador medan Jonny Evans alltjämt är avstängd.

manu_200x200mancity_200x200

Manchester City har, till skillnad från motståndet, varken prestationerna eller resultaten med sig i nuläget där man har gått relativt knackigt sedan årsskiftet. Uttåg ur Champions League och FA-cupen har följts upp med att man i princip är avsågat från titelracet och än mer noterbart att man har halkat ner till det nedre skiktet av topp-4 där man nu går in till den här omgången en poäng bakom sin lokalrival. Citys vinstprocent över samtliga tävlingsmatcher (16 st) under 2015 är nere på 37,5, vilket är ruskigt lågt med tanke på vilka ambitioner man borde sitta inne på där man i första hand har haft enorma svårigheter utanför Etihad Stadium. Under det nya året har man endast lyckats vinna en av 7 tävlingsmatcher på bortaplan där man fortfarande inte har klarat av att hålla nollan intakt och sedan en månad tillbaka har man förlorat mot både Burnley och nu senast mot Crystal Palace. Anfallsspelet har inte varit fullt så lika vägvinnande, snarare långt ifrån i ett antal dimensioner att jämföra med fjolåret, där både Sergio Aguero samt Yaya Touré letar formen och förmågan att hålla i bollen har bidragit till att även försvarsspelet har blivit lidande. Man har sett väldigt sårbart ut när mittfältet har blivit överspelat och man har inte ett tillräckligt stabilt mittlås. Trots att exempelvis Vincent Kompany har sett något svag ut så är han fortfarande det främsta alternativet i den positionen och en aningen pressad Manuel Pellegrini kan eventuellt tvingas ställa upp utan honom i det här derbyt pga ett krånglande knä.

Bortalaget kommer, utöver tveksamheterna kring kaptenens närvaro, till spel utan anfallsalternativen Wilfried Bony och Stevan Jovetic.


Manchester United har gjort minst 2 mål i 9 av sina 10 senaste hemmamatcher i ligaspelet och det är ändå först nu man upplever sin allra starkaste period. United ser ut att vara väldigt trygga i sitt grundspel medan City inte är fullt så lika bekväma och ser man till hur säsongen har utvecklats de senaste veckorna så är man desto mer pressat med mer att förlora. Hemmalaget bär med sig en positiv känsla efter att ha skapat resultat från de matcherna av större dignitet som har spelats på slutet och med poängspelare i gott slag anser jag att man ska ha goda möjligheter mot ett motstånd som inte har sett alltför synkat ut i sitt försvarsspel över hela banan. Hemmalaget att stå för 2 eller fler mål i den här matchen spelas med medel.

/Puyol